TOgether αφιέρωμα στο Θέατρο του Καταπιεσμένου 16-21 Ιουνίου 2015 

TOgether

αφιέρωμα στο Θέατρο του Καταπιεσμένου

Αθήνα-Χαλάνδρι-Ναύπλιο

16-21 Ιουνίου 2015 
παραστάσεις, συζητήσεις, εργαστήρια

Το διεθνές δίκτυο TΟgether και η παράσταση Hotel Europa υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Barbara Santos έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα για 2 μοναδικές παραστάσεις θεάτρου φόρουμ με ελεύθερη είσοδο. Η παράσταση πλαισιώνεται από εργαστήρια, συζητήσεις!


Ο Δήμος Χαλανδρίου,στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Φωνές Ελευθερίας», το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση,το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου και η Ακτιβιστική Ομάδα ΘτΚ σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης οργανώνουνεβδομάδα-αφιέρωμα στο Θέατρο του Καταπιεσμένου με καλεσμένο το διεθνές δίκτυο TΟgether και την παράστασή τους Hotel Europa.


Ηπαράσταση Hotel Europa, μετά από μεγάλη περιοδεία σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, θα παρουσιαστεί με ελεύθερη είσοδο για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου την Τρίτη 16/6/15 και στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ την Τετάρτη 17/6/2015.
Παράλληλα, οι συντελεστές της ομάδας θα προσφέρουν ένα Εργαστήριο Θεάτρου του Καταπιεσμένου στις 19-20/6/2015 στο Κέντρο Νεότητας Χαλανδρίου για καλλιτέχνες, εκπαιδευτικούς και εμψυχωτές ομάδων, ενώ οργανώνεται επίσης και Στρογγυλό τραπέζι-ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη  18/6/2015 στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης με θέμα «Πόλη, ενεργή πολιτειότητα και Θέατρο του Καταπιεσμένου».
Στο πλαίσιο του ίδιου αφιερώματος η Ακτιβιστική Ομάδα ΘτΚ θα παρουσιάσει την τελευταία της παράσταση θεάτρου φόρουμ με τίτλο
 «Πλην όμως…» την Παρασκευή 20/6/2015 στο Κέντρο Νεότητας Δήμου Χαλανδρίου με ελεύθερη είσοδο.
Τέλος, οργανώνεται 
Ανοιχτή συζήτηση για το Θέατρο του Καταπιεσμένου την Κυριακή 21/6/2015 στο Ναύπλιο στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.


Στο δίκτυο TOgether συμμετέχουν πανεπιστημιακά τμήματα, εθνικά θέατρα, φεστιβάλ, θεατρικοί οργανισμοί και διακεκριμένοι εμψυχωτές του κοινωνικού θεάτρου από τη Γερμανία (KURINGA), την Ιταλία (Πανεπιστήμιο της Bologna και Krila TDO), την Πορτογαλία (GTOLX),την Κροατία (INK & Pula-Forum Festival), την Ισπανία (Pallapupas), τη Γαλλία (Pas a Passo) και τη Σκωτία (Active Inquiry).

Καλλιτεχνική διευθύντρια και συντονίστρια του προγράμματος είναι η διεθνούς φήμης βραζιλιάνα εμψυχώτρια και ηθοποιός Bárbara Santos, που δραστηριοποιείται στη Γερμανία (Kuringa) και στη Βραζιλία (GTO Rio).


Στο επίκεντρο της αναζήτησης της διεθνούς ομάδας εμψυχωτών βρίσκεται η εξερεύνηση των ιδεολογιών και των αιτιών που βρίσκονται πίσω από την κοινωνικο-οικονομική κρίση και η αναζήτηση προτάσεων για την ευρωπαϊκή συνύπαρξη. Σε συνάφεια με το παραπάνω αποτελεί βούληση της ομάδας να συνεισφέρουν με την πολυετή διεθνή εμπειρία τους στην προσπάθεια της ελληνικής κοινωνίας να ανακάμψει με την προοπτική μιας δημοκρατικής, ενεργούς και συμμετοχικής πολιτειότητας με εργαλείο το θέατρο.


«Hotel Europa»

παράσταση Θεάτρου Φόρουμ

Από την ομάδα του δικτύου TOgether

Τρίτη 16/6/ 2015 στις 21:00

στο Θέατρο της Ρεματιάς, Χαλάνδρι

Τετάρτη 17/6/2015, 21:00

στο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ, Ψυρρή

Γλώσσα: Αγγλικά / Ελληνικά

Είσοδος Ελεύθερη

Ο Δήμος Χαλανδρίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Φωνές Ελευθερίας», το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου και η Ακτιβιστική Ομάδα ΘτΚ, με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, οργανώνουν εβδομάδα-αφιέρωμα στο Θέατρο του Καταπιεσμένου με καλεσμένο το διεθνές δίκτυο TΟgether και την παράστασή τους Hotel Europa.

Εξερευνώντας τα ιστορικά θεμέλια της παρούσας κρίσης, η παράσταση προσκαλεί το κοινό να αναρωτηθεί με τι θα έμοιαζε ένα διαφορετικό μέλλον για την Ευρώπη. Πρόκειται για την ιστορία μιας μεσοαστικής οικογένειας που έχει επηρεαστεί από τη λιτότητα που έχει επιβληθεί από τις κυβερνήσεις και την πίεση που δέχεται για περισσότερο κέρδος από τον τραπεζικό τομέα. Το Hotel Europa καλεί το κοινό να ενεργοποιηθεί και να παρέμβει στη δραματική πλοκή για να διερευνήσει για συγκεκριμένες εναλλακτικές λύσεις για τα προβλήματα που παρουσιάζονται επί σκηνής. Η παράσταση έχει παιχτεί σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από διακεκριμένους εμψυχωτές του Θεάτρου του Καταπιεσμένου, μέλη του διεθνούς δικτύου TOgether.

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Bárbara Santos (Βραζιλία/Γερμανία)

Μουσική διεύθυνση: Till Baumann (Γερμανία)

Σχεδιασμός φωτισμού: Άγγελος Γουναράς, διδάσκων στο Παν. Πελοποννήσου, σε συνεργασία με φοιτητές του μαθήματος φωτισμού

Ήχος: Τάσος Μπότσιος


Μουσικός: Filipa Simões (Πορτογαλία)

Ηθοποιοί: Aleksander Bančić (Κροατία), Alessandro Tolomelli (Ιταλία), Anabela Rodrigues (Πορτογαλία), Antonio Masegosa (Ισπανία), Bastien Viltart (Γαλλία), Christoph Leucht (Γερμανία), Claudia Simone (Βραζιλία/Γαλλία), Giulia Allegrini (Ιταλία), Marijana Peršić (Κροατία), Δημήτρης Αποστολόπουλος (Ελλάδα).
Παραγωγή: Ακτιβιστική Ομάδα ΘτΚ

Στο δίκτυο TOgether συμμετέχουν πανεπιστημιακά τμήματα, εθνικά θέατρα, φεστιβάλ, θεατρικοί οργανισμοί και διακεκριμένοι εμψυχωτές του κοινωνικού θεάτρου από τη Γερμανία (Kuringa), την Ιταλία (Πανεπιστήμιο της Bologna και Krila TDO), την Πορτογαλία (GTO LX), την Κροατία (Istrian National TheatreCity Theatre Pula & Pula-Forum Festival), την Ισπανία/Καταλονία (Pallapupas), τη Γαλλία (Pas a Passo) και τη Σκωτία (Active Inquiry).


Καλλιτεχνική διευθύντρια και συντονίστρια του προγράμματος είναι η διεθνούς φήμης βραζιλιάνα εμψυχώτρια και ηθοποιός Bárbara Santos, που δραστηριοποιείται στη Γερμανία (Kuringa) και στη Βραζιλία (GTO Rio).


«Hotel Europa, μετά την παράσταση»

Διεθνές Εργαστήριο Θεάτρου του Καταπιεσμένου


Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015, 18:30-21:30

& Σάββατο 20 Ιουνίου 2015, 10:00-15:00

Διάρκεια: 8 ώρες

Στο Κέντρο Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου

(Δαναΐδων και Αντιγόνης Κάτω Χαλάνδρι, ΜΕΤΡΟ Νομισματοκοπείο)


Στο πλαίσιο της εβδομάδας – αφιέρωμα στο Θέατρο του Καταπιεσμένου που οργανώνουν
ο Δήμος Χαλανδρίου, το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου και η Ακτιβιστική Ομάδα ΘτΚ, με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης οργανώνεται εργαστήριο Θεάτρου του Καταπιεσμένου διάρκειας 8 ωρών.


Εμψυχωτές: Bárbara Santos (Βραζιλία/Γερμανία) και οι συντελεστές της παράστασης Hotel Europa: Till Baumann & Christoph Leucht από το Kuringa Centre Βραζιλία/Γερμανία, Anabela Rodrigues & Filipa Simões από την ομάδα GTO LX Πορτογαλία, Marijana Peršić & Aleksander Bančić από το INK Κροατία, Alessandro Tolomelli & Giulia Allegrini από την Krilla ΤDO Ιταλία, Antonio Masegosa από τους Pallapupas Ισπανία/Καταλονία, Claudia Simone & Bastien Viltart από την Pas a Passo Βραζιλία/Γαλλία.

Μία παράσταση φόρουμ συνεχίζεται στην πραγματική ζωή. Πώς διαχειρίζεται ο πολίτης, η πολιτεία τα ζητήματα που αναδύονται από μία παράσταση φόρουμ; Το Εργαστήριο αφορά τη θεατρική επεξεργασία από τους συμμετέχοντες των ζητημάτων που προκύπτουν από την παράσταση σχετικά με το ρόλο των ευρωπαίων πολιτών στη συνδιαμόρφωση του κοινού τους μέλλοντος. Στόχος είναι η δημιουργία νέων δρωμένων σε υπο-ομάδες με τη χρήση τεχνικών του Θεάτρου του Καταπιεσμένου και με βάση την Αισθητική του Θεάτρου του Καταπιεσμένου, που θα έχουν εφαρμογή στους χώρους δράσης των συμμετεχόντων.

Σε ποιους απευθύνεται: Το  εργαστήριο «Hotel Europa, μετά την παράσταση» απευθύνεται στους θεατές των δύο παραστάσεων του Hotel Europa στο Θέατρο Ρεματιάς (16/6/2015) και στο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ (17/6/2015) καθώς και στους συμμετέχοντες στο Στρογγυλό τραπέζι-Ανοιχτή Συζήτηση (18/6). Μπορούν επίσης να πάρουν μέρος και καλλιτέχνες, εκπαιδευτικοί ή εμψυχωτές με μικρή εμπειρία στις τεχνικές Θεάτρου του Καταπιεσμένου καθώς και κάτοικοι του Δήμου Χαλανδρίου. Οι θέσεις είναι περιορισμένες.


Γλώσσα: Αγγλικά με βοήθεια στη μετάφραση

Κόστος συμμετοχής: 45€ (35€ για μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και τα μέλη της Ακτιβιστικής Ομάδας ΘτΚ)

Διαδικασία Αιτήσεων: Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Κράτηση μπορεί να γίνει με την κατάθεση του ποσού στη Τράπεζα.
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει:

  • Να καταθέσουν ΕΠΩΝΥΜΑ το αναλογούν ποσό στον τραπεζικό λογαριασμό

«Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση»

ALPHA BANK 202-00-2002-000277

Ή IBAN GR73 0140 2020 2020 02002 000277, SORT CODE: CRBAGRAAXXX

  • Να συμπληρώσουν ΦΟΡΜΑ ΑΙΤΗΣΗΣ (στην ιστοσελίδα www.TheatroEdu.gr)

Προσοχή: η υποβολή της Φόρμας χωρίς την κατάθεση των χρημάτων δεν αποτελεί κράτηση θέσης. Σε περίπτωση ματαίωσης του Εργαστηρίου τα χρήματα θα επιστραφούν.


«Πόλη, ενεργή πολιτειότητα και Θέατρο του Καταπιεσμένου»

Στρογγυλό τραπέζι – Ανοιχτή συζήτηση
Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015, 19:00-22:30

Ίδρυμα Μ. Κακογιάννη, Πειραιώς 206, ΤαύροςΓλώσσα: Αγγλικά με βοήθεια στη μετάφραση

Είσοδος ελεύθερη


Στο πλαίσιο της εβδομάδας – αφιέρωμα στο Θέατρο του Καταπιεσμένου που οργανώνουν ο Δήμος Χαλανδρίου, το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου και η Ακτιβιστική Ομάδα ΘτΚ, με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης οργανώνεται στρογγυλό τραπέζι – ανοιχτή Συζήτηση την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.


Καλεσμένα τα μέλη του διεθνούς δικτύου TΟgether και της παράστασης Hotel Europa.


19:00-20:00 Προβολή ταινίας στο φουαγιέ

20:00-22.30 Στρογγυλό τραπέζι-συζήτηση

Πανόραμα διεθνών εφαρμογών του ΘτΚ: ενεργός πολιτειότητα, αυτοδιοίκηση, κοινωνική παρέμβαση, εμπειρίες νομοθετικού θεάτρου

Συμμετέχουν: Bárbara Santos, Till Baumann & Christoph Leucht από το KuringaCentre Βραζιλία/Γερμανία, Anabela Rodrigues & Filipa Simões από την ομάδα GTO LX Πορτογαλία, MarijanaPeršić & AleksanderBančić από το Istrian National Theatre - City Theatre Pula & Pula Forum Festival Κροατία, Alessandro Tolomelli & Giulia Allegrini από την ομάδα KrillaTdO Ιταλία, Antonio Masegosa από τους Pallapupas Ισπανία/Καταλονία, Claudia Simone & Bastien Viltart από την ομάδα Pas a Passo Βραζιλία/Γαλλία, Νάγια Μποέμη από την Ακτιβιστική Ομάδα ΘτΚ Ελλάδα, Νίκος Γκόβας από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Ελλάδα, Σέργιος Γκάγκας Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Χαλανδρίου Ελλάδα, Άλκηστις Κοντογιάννη, Κοσμήτωρ της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Παρεμβαίνουν εκπρόσωποι ομάδων και φορέων και το κοινό.

Συντονίζει: Χριστίνα Ζώνιου, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Τμήμα Θεατρικών Σπουδών

Στο δίκτυο TOgether συμμετέχουν πανεπιστημιακά τμήματα, εθνικά θέατρα, φεστιβάλ, θεατρικοί οργανισμοί και διακεκριμένοι εμψυχωτές του κοινωνικού θεάτρου από τη Γερμανία (Kuringa), την Ιταλία (Πανεπιστήμιο της Bologna και Krila TDO), την Πορτογαλία (GTO LX), την Κροατία (Istrian National Theatre – City Theatre Pula& Pula-ForumFestival), την Ισπανία/Καταλονία (Pallapupas), τη Γαλλία (PasaPasso) και τη Σκωτία (ActiveInquiry).

Καλλιτεχνική διευθύντρια και συντονίστρια του προγράμματος είναι η διεθνούς φήμης βραζιλιάνα εμψυχώτρια και ηθοποιός Bárbara Santos, που δραστηριοποιείται στη Γερμανία (Kuringa) και στη Βραζιλία (GTO Rio).


Παράσταση Θεάτρου Φόρουμ

«Πλην όμως…»
από την Ακτιβιστική Ομάδα ΘτΚ


Σάββατο 20/06/15 στις 21:30

Είσοδος Ελεύθερη

Στο πλαίσιο της εβδομάδας – αφιέρωμα στο Θέατρο του Καταπιεσμένου που οργανώνουν
ο Δήμος Χαλανδρίου, το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου και η Ακτιβιστική Ομάδα ΘτΚ, με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης η Ακτιβιστική Ομάδα Θεάτρου του Καταπιεσμένου παρουσιάζει την τελευταία της παράσταση «Πλην όμως..», στο Κέντρο Νεότητας Δήμου Χαλανδρίου (Δαναΐδων και Αντιγόνης Κάτω Χαλάνδρι, ΜΕΤΡΟ Νομισματοκοπείο) 

«Είσαι έτοιμος να δώσεις τα πάντα για την δουλειά σου;» Εργοδοτική αυθαιρεσία, τρομοκρατία των εργαζομένων, καταστρατήγηση εργατικών δικαιωμάτων και επιδείνωση των όρων εργασίας βιώνονται καθημερινά. Υπάρχει κι ο αντίλογος. Η παράσταση διεκδικεί πίσω τα δικαιώματα που έγιναν πολυτέλειες.


Επινόηση - Δημιουργία - Σκηνοθεσία: Όλη η ομάδα

Ομάδα εμψυχωτών:  Χριστίνα Ζώνιου, Νάγια Μποέμη, Σέργιος Κομπόγιωργας, Αλέξανδρος Γκόμεζ

Ομάδα ηθοποιών: Δημήτρης Αποστολόπουλος, Kusha Barhami, Αλέξανδρος Γκόμεζ, Παντελής  Ζαφειρίου, Κατερίνα Καλογερά, Χρήστος Καρυστινός, Σέργιος Κομπόγιωργας, Νταϊάνα Κοσσενάκη, Μπάμπης Κουτουνίδης, Πέπη Μαργιόλη, Ήρα Παπαγεωργίου, Γιάννα Παπαδοπούλου, Βίκυ Πάντζιου, Ναντίνα Τσέκερη.

Μουσική:Χρήστος Καρυστινός, Χάρις Οικονομίδου


https://theatreoftheoppressedgreece.wordpress.com


Ανοιχτή συζήτηση για το Θέατρο του Καταπιεσμένου
Ναύπλιο, Κυριακή 21/6/2015, 12:00-14:00


Τμήμα Θεατρικών Σπουδών

Αίθουσα Λ. Τασοπούλου

H Bárbara Santos, o Christoph Leucht και o Till Baumann (Κuringa Centre, Βερολίνο) συμμετέχουν σε ανοιχτή συζήτηση με τους φοιτητές του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών, τους προπτυχιακούς φοιτητές, τους καθηγητές και κατοίκους για το Θέατρο του Καταπιεσμένου και τη χρήση του σε δράσεις κοινωνικής παρέμβασης και διά βίου μάθησης.


Στο πλαίσιο της εβδομάδας – αφιέρωμα στο Θέατρο του Καταπιεσμένου που οργανώνουν
ο Δήμος Χαλανδρίου, το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου και η Ακτιβιστική Ομάδα ΘτΚ, με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.


Πληροφορίες: ts.uop.gr

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: http://www.theatroedu.gr & theatreoftheoppressedgreece.wordpress.com
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 15/06/2015 - 02:31