H Shell αναστέλλει επ΄αόριστον όλα τα φορτία από την Ερυθρά Θάλασσα

Oι φόβοι για διεύρυνση της έντασης από τη Μέση Ανατολή στην Ερυθρά Θάλασσα μεγαλώνουν, μετά τις επιθέσεις των αναρτών Χούθι και την στρατιωτική απάντηση από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Οι επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο ήδη έχουν φανεί εδώ και ημέρες και τώρα ενδέχεται να γίνουν ακόμη μεγαλύτερες, μετά από την απόφαση της Shell να αναστείλει επ΄αόριστον όλα τα φορτία από την Ερυθρά Θάλασσα.

Αυτό αποκαλύπτει η αμερικανική Wall Street Journal επικαλούμενοι πηγές που γνωρίζουν τις αποφάσεις του βρετανικού κολοσσού. 

Την περασμένη εβδομάδα η Shell είχε ανακοινώσει ότι αναστέλλει το πέρασμα υπό τον φόβο να υπάρξει κίνδυνος για την ασφάλεια των πληρωμάτων, αλλά και το ενδεχόμενο μεγάλης διαρροής πετρελαίου στην περιοχή. 

Το δημοσίευμα της Wall Street Journal επισημαίνει ότι τον περασμένο μήνα ένα δεξαμενόπλοιο που είχε ναυλωθεί από την Shell δέχθηκε επίθεση από drone στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά και παρενοχλήθηκε από σκάφη των ανταρτών της Υεμένης, με την εταιρεία να μην σχολιάζει ούτε το περιστατικό ούτε το δημοσίευμα εν γένει. 

Αυτή δεν είναι η πρώτη απόφαση μεγάλης εταιρείας, καθώς το ίδιο έχουν πράξει μέχρι στιγμής η BP και η Qatar Energy, αλλά και ο και ο κολοσσός των θαλάσσιων μεταφορών Maersk.

Εναλλακτικές διαδρομές, εάν κλιμακωθεί περαιτέρω η κρίση, αναζητά και ο ρωσικός όμιλος πετρελαιοφόρων Sovcomflot, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS. Η εταιρεία εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τη θαλάσσια οδό της Ερυθράς, όμως «λόγω της κλιμάκωσης των εχθροπραξιών στην περιοχή, είναι επί του παρόντος αδύνατον να προβλέψουμε» εάν τα τάνκερ της θα συνεχίσουν να περνούν από εκεί.

«Η εταιρεία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και αποτιμά τους κινδύνους. Εάν χρειαστεί, θα αναζητηθούν εναλλακτικές διαδρομές για τα πλοία», πρόσθεσε το πρακτορείο.
Η Ρωσία καταδίκασε τα στρατιωτικά πλήγματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Υεμένη, τα οποία σύμφωνα με τη Μόσχα ισοδυναμούν με ένα ανεύθυνο εγχείρημα το οποίο μπορεί να προκαλέσει χάος σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Οι Χούθι εξαπολύουν επιθέσεις κατά δυτικών δεξαμενόπλοιων στα ανοιχτά των ακτών της Υεμένης. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο αυτό αντιδρούν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ισραηλινών στη Γάζα. Ως αντίποινα, Αμερικανοί και Βρετανοί έπληξαν θέσεις των Χούθι, κίνηση που αυξάνει τον φόβο για νέο γύρο επιθέσεων.

Σημειώνεται ότι οι αντάρτες της Υεμένης που πραγματοποιούν μπαράζ επιθέσεων σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό λαό έχουν στοχεύσει τουλάχιστον 30 πλοία, ενώ τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι στην ευρύτερη περιοχή.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ μπεν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, από το Νταβός όπου βρίσκεται, εκτίμησε ότι η κλιμάκωση των επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα θα έχει επιπτώσεις στη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). «Υπάρχουν εναλλακτικές διαδρομές αλλά (…) είναι λιγότερο αποτελεσματικές» από αυτήν που ακολουθείται σήμερα, μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, είπε ο αλ Θάνι, η χώρα του οποίου είναι ένας από τους σημαντικότερους παραγωγούς LNG παγκοσμίως.