Αλβανία: Το δηκτικό meme του Έντι Ράμα για τον τουρισμό, που προκάλεσε αντιδράσεις

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα χρησιμοποίησε ένα ιστορικό στιγμιότυπο -μεταναστών Αλβανών του 1991-, χλευάζοντας πώς συμπεριφέρθηκαν τότε οι Ιταλοί στους Αλβανούς και πώς τώρα προτιμούν τη χώρα για τις διακοπές τους.

Νίκη Μπάκουλη

Η Ιταλία έκρινε πως φέτος είναι η στιγμή να τριπλασιάσει τις τιμές των υπηρεσιών που παρέχονται στις παραλίες. Χαρακτηριστικά, στην Απουλία μια ομπρέλα και δυο ξαπλώστρες τιμώνται στα 50 ευρώ, ένα σάντουιτς 26, μια μεγάλη σαλάτα 20 και αν έχει μπουράτα πάει στα 24.

Καλύτερα να αποφύγουμε να αναφέρουμε πόσο κοστίζουν στην Ελλάδα όλα αυτά (δεν φτάνουν 100 ευρώ για ένα ζευγάρι).

Στις αλβανικές ακτές τώρα, δυο ξαπλώστρες και η ομπρέλα κοστίζουν από 10 έως 15 ευρώ.

Όπως αναφέρει άρθρο της Corriere della Sera, ο συνδυασμός των τιμών και των εκπληκτικών νερών είναι εκ των λόγων που η Αλβανία αναδείχθηκε σε παγκόσμιο προορισμό αυτό το καλοκαίρι.

Βοήθησε βέβαια, και το πώς συμπεριφερθήκαμε εμείς και οι Ιταλοί, με το μέσο να αναφέρει πως ό,τι συμβαίνει στη γείτονα (όπου έχουν αδειάσει οι παραλίες εξαιτίας της υπερχρέωσης όσων διατίθενται από τους επιχειρηματίες που πληρώνουν για τη χρήση παραλίας και αιγιαλού), συμβαίνει και εδώ, όπως και στην Ιμπίθα της Ισπανίας.

“Το φαινόμενο δεν είναι μόνο ιταλικό, αλλά ευρωπαϊκό”, γράφει η Corriere.

Δεδομένου και του πόσο έχουν ακριβύνει τα είδη πρώτης ανάγκης και η βενζίνη, το 41% των Ιταλών δεν πήγαν φέτος καλοκαιρινές διακοπές.

Οι μισοί λόγω οικονομικών προβλημάτων. Οι προορισμοί που υπέφεραν περισσότερο είναι όσες έχουν θάλασσα, με τους Αμερικανούς να είναι η μόνη ‘ανάσα’. Δεν υπάρχουν όμως, πια πολλοί Ρώσοι και πολλοί Γερμανοί.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα  AP

Την ίδια ώρα "η αλβανική κυβέρνηση αναμένει να τελειώσει τη σεζόν με πάνω από 9.000.000 τουρίστες. Είναι 3.000.000 περισσότεροι από εκείνους του 2022. Έχει ήδη επιβεβαιωθεί μια αύξηση επισκεπτών άνω του 33%..

Τον Ιούνιο 1.58 εκατομμύρια Αλβανοί και αλλοδαποί εισήλθαν στην Αλβανία. Ήταν +16.3% από τον ίδιο μήνα του 2022. Το 1.000.000 ήταν αλλοδαποί -ποσοστό 15% μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του 2022.

Το λιμάνι του Δυρραχίου κατέγραψε 20.378 εισόδους το πρώτο σαββατοκύριακο του Αυγούστου.

Σύμφωνα με στοιχεία του Airports Council International-Europe η άλλη κύρια πύλη πρόσβασης, το αεροδρόμιο των Τιράνων σημείωσε αύξηση της τάξεως του 105.1% στις διελεύσεις το πρώτο εξάμηνο του 2023, συγκριτικά με το ίδιο διάστημα του 2022.

Σε αυτό το διάστημα, περισσότεροι από 310.000 Ιταλοί τουρίστες επέλεξαν την Αλβανία για τις διακοπές τους".

Επί όλων αυτών τοποθετήθηκε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, με post του στα social media, ανήμερα της επετείου από τη μεγάλη απόβαση Ιταλών στην Ιταλία.

Γράφει “1991: Αλβανοί φεύγουν για την Ιταλία. 2023: Ιταλοί φεύγουν για την Αλβανία, για διακοπές”.

Στις φωτογραφίες βλέπετε Αλβανούς που επιχείρησαν το 1991 να επιβιβαστούν στο φορτηγό πλοίο Vlora (χώρεσε 20.000 ανθρώπους) και να μεταναστεύσουν -για να σωθούν από την φτώχεια και την ανέχεια- στην Ιταλία, με το τέλος σχεδόν μισού αιώνα κομμουνιστικού καθεστώτος στη χώρα.

Οι αρχές άνοιξαν πυρ, αλλά αυτό δεν σταμάτησε τους απελπισμένους ανθρώπους. Πριν καν φτάσουν στην Ιταλία, η κυβέρνηση είχε κηρύξει τις ακτές της Αδριατικής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ειδοποίησε πως θα γίνονταν απελάσεις όσων πατούσαν επί ιταλικού εδάφους. Όσο πλησίαζε το πλοίο στο λιμάνι, επιβάτες άρχισαν να πηδούν στη θάλασσα, με τους λιμενικούς να πυροβολούν και 12 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους.

Ο τότε δήμαρχος του Μπάρι όπου έδεσε το Vlora, Ενρίκο Νταλφίνο, είχε επιλέξει να τους υποδεχθεί και τους πήγε στο γήπεδο της πόλης. Ελικόπτερα πετούσαν νερό και φαγητό στους εξαθλιωμένους Αλβανούς, πριν τους επιβιβάσουν σε λεωφορεία με προορισμό την Αλβανία.

Ο Ράμα έγραψε λοιπόν, κάτω από αυτές τις φωτογραφίες “περιμένετε λίγο, γιατί ακόμα δεν έχετε δει τίποτα”.

Πολλοί χρήστες των social media του θύμισαν πως η μετανάστευση είναι κάτι που προκαλεί ακόμα χιλιάδες θανάτους ετησίως. Κατάληξη που είχαν και πολλοί συμπατριώτες του το 1991.

Η αντιπολίτευση ανέφερε ότι σύμφωνα με τη Eurostat, από το 2014 έως το 2022 (υπό τον Ράμα) περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Αλβανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Επισημάνθηκε πως "χωρίς αμφιβολία, το τουριστικό ρεύμα προς την Αλβανία έχει αυξηθεί αλλά η ανασφάλεια, η πολύ υψηλή διαφθορά και η φτώχεια καταστρέφουν τη χώρα μας, αναγκάζοντας τους Αλβανούς να φύγουν”.

Πηγή: news247.gr