Στην ΕΡΤ3 απόψε το ντοκιμαντέρ του Σπύρου Τέσκου «ΝΙΚΑΡΙΑ ΜΟΥ»

ΤΕΤΑΡΤΗ 10 Δεκεμβρίου 2014

ΔΕΙΤΕ, απόψε το βράδυ στις 23.30,στην ΕΡΤ3, την ταινία- ντοκιμαντέρ του Σπύρου Τέσκου, «ΝΙΚΑΡΙΑ ΜΟΥ»
Υπόθεση: Το «Νικαριά μου» είναι ένα ντοκιμαντέρ που μέσα από την ζωή και τις ασχολίες κατοίκων του ελληνικού νησιού Ικαρία, προσπαθεί να διερευνήσει τον ιδιαίτερο τρόπο ζωής και σκέψης,το πώς διαμορφώθηκε αυτός δια μέσου των αιώνων καθιώς και το ότι υφίσταται ακόμα και σήμερα. Αφορμή, ένα έθιμο που γίνεται ακόμα στα χωριά της Ικαρίας και που οι ντόπιοι το αποκαλούν "Μνημόσυνο". Σ αυτό, εκφράζεται όλη η ντόπια κουλτούρα των κατοίκων του νησιού. «Το μνημόσυνο είναι το αποκορύφωμα της αγάπης, της αλληλεγγύης και της ισότητας» δηλώνει ο πρωταγωνιστής της ταινίας.
 
Έτσι την ημέρα του Πάσχα, συγκεντρώνονται όλοι οι κάτοικοι του χωριού, και απολαμβάνουν το κρέας που οι κτηνοτρόφοι κυρίως προσφέρουν, στην μνήμη των νεκρών τους, κάνοντας το μνημόσυνο, ένα από τα μεγαλύτερα γλέντια του τόπου.
Πώς όμως δημιουργήθηκε αυτό το έθιμο; Ποιες ήτανε οι ανάγκες που το έκαναν να υπάρχει τόσους αιώνες; Γιατί παρότι οι εποχές και οι ανάγκες έχουν αλλάξει, το έθιμο συνεχίζει να υπάρχει;
Την απάντηση μας την δίνει η παρακολούθηση του τρόπου ζωής και η φιλοσοφία των 3 κυρίως πρωταγωνιστών της ταινίας, κατοίκων του χωριού, τόσο στις ασχολίες τους όσο και στην ανάλυση του τρόπου ζωής τους, αλλά και η ανάλυση των λεπτομερειών που συνθέτουν αυτό το έθιμο.
 
Μια δομή, χωρίς κοινωνικές τάξεις, και με την αλληλεγγύη να αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης της κοινωνίας και όχι φιλανθρωπική συνεισφορά. Στην ταινία δεν υπάρχει αφηγητής. Οι ίδιοι οι κάτοικοι ξετυλίγουν τον τρόπο ζωής και σκέψης τους καρέ-καρέ. Η δύναμη όμως της εικόνας λειτουργεί σαν εμβάθυνση και εντέλει αποκάλυψη αυτών των συνηθειών που αντιστέκονται ακόμα στις σειρήνες της σύγχρονης πραγματικότητας.
 
Σενάριο - σκηνοθεσία : ΣΠΥΡΟΣ ΤΕΣΚΟΣ
εμφανίζονται οι: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΝΟΣ, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΣΤΡΟΥΠΑΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΧΙΛΑΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΟΥΦΑΡΗΣ,ΛΙΝΑ ΚΟΥΒΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΛΑΤΗΣ, ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ και όλοι οι κάτοικοι του χωριού ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΧΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54