Σήμερα στις 12: Διαδήλωση στην Ξάνθη για να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών

Με κεντρική διεκδίκηση να κλείσουν τα ναζιστικής έμπνευσης στρατόπεδα και να δοθεί άσυλο και ταξιδωτικά έγγραφα στους φυλακισμένους μετανάστες και πρόσφυγες, πραγματοποιείται συγκέντρωση στην Κεντρική πλατεία Ξάνθης και πορεία προς το στρατόπεδο συγκέντρωσης σήμερα Σάββατο 14 Δεκέμβρη στις 12 το μεσημέρι.

Πρόκειται για καμπάνια που αγκάλιασε πολλές πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, άλλωστε αυτό οδήγησε και σε συμμετοχές με πούλμαν από τη Θεσσαλονίκη, τη Δράμα, την Καβάλα, την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη.

 

Η καμπάνια συνεχίζεται με συγκέντρωση και πορεία στη Θεσσαλονίκη ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και το φασισμό, την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου όπου η παγκόσμια μέρα μετανάστη συμπίπτει με την ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης δολοφονίας του Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα.

Ήδη τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν πολλές δράσεις, με στόχο την επιτυχία της κινητοποίησης.

Αναλυτικά: Στη Θεσσαλονική την Τρίτη 10/12 το απόγευμα οργανώθηκε ενημερωτική παρέμβαση με μικροφωνική στην Καμάρα, και την Τετάρτη και την Πέμπτη πάρτυ οικονομικής ενίσχυσης. Στην Ξάνθη την Παρασκευή 13/12 στις 6μμ προβολή-ενημέρωση και συναυλία οικονομικής ενίσχυσης στο Προκάτ- Πολυτεχνείο Ξάνθης.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν και καλούν οι: Αντιρατσιστική - Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Δράμας, Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Καβάλας, Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό, Κίνηση Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, Πρωτοβουλία Ξάνθης για το κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Ξεκίνημα, ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης, η Ομάδα μαθημάτων «Εκτός Τάξης», η Ομάδα Νομικών για την Υπεράσπιση των Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών.

Το κάλεσμα στην συγκέντρωση του Σαββάτου αναφέρει: «Τα νέου τύπου στρατόπεδα συγκέντρωσης υπερβαίνουν κατά πολύ σε ζόφο τα ήδη γνωστά κέντρα κράτησης & πρώτης διαλογής, που είχαμε γνωρίσει στα νησιωτικά και ηπειρωτικά σύνορα (Μυτιλήνη, Σάμος, Έβρος κτλ). Η ίδια η φύση τους, η ναζιστικής έμπνευσης δημιουργία τους, η ανυπαρξία ουσιαστικά οποιουδήποτε δικαιώματος, αλλά και οποιασδήποτε προοπτικής κι ελπίδας για τους κρατούμενους, η κράτηση χωρίς, στην πράξη, χρονικά όρια και όρους, ο εγκλεισμός καφκικού τύπου (χωρίς λόγο, στόχο και δίχως τέλος), που αποτελεί βασανιστήριο ως τέτοιος, δεν επιτρέπουν να συζητάμε καν για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής, για βασικούς όρους προαυλισμού, για τη δυνατότητα και την πρόσβαση σε νομική, ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη.
Ανθρώπινες ζωές

Όλες οι σοβαρές σχετικές καταγγελίες που βγαίνουν κατά καιρούς, δεν μπορούν ούτε να αποδοθούν σε κακή διαχείριση, ούτε να διορθωθούν και να «καλυτερεύσουν» οι συνθήκες. Αυτό γίνεται αντιληπτό από την αντίδραση με μεγάλες εξεγέρσεις και απεργίες πείνας των κρατούμενων, οι οποίοι δε διστάζουν να βάλουν σε κίνδυνο τις ζωές τους μιας και η κατάσταση που βιώνουν εξευτελίζει την αξία της ζωής αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και το μοναδικό τους όπλο για αντίστασης.

Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Αμυγδαλέζα, στην Κόρινθο, στο Παρανέστι, την Ξάνθη και την Κομοτηνή πρέπει να κλείσουν το συντομότερο δυνατό.

Την ίδια στιγμή που η κοινωνία κραδάζεται από τη δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα από χρυσαυγίτες και η κυβέρνηση, υπό το βάρος της εγχώριας και διεθνούς κατακραυγής, φορά το προσωπείο του πατριώτη αντιφασίστα-αντιναζιστή, τα ελληνικά Γκουαντάναμο παραμένουν ανοιχτά και συνεχίζουν να μας στοιχειώνουν. Ταυτόχρονα, ολόκληρη η Ευρώπη θρηνεί για το ναυάγιο της Λαμπεντούζα όμως, στην πράξη, η ΕΕ συνεχίζει ακάθεκτη στην πολιτική της για κλειστά σύνορα με την ενίσχυση του διασυνοριακού στρατού της Frontex. …».

 

Η ΕΛΜΕ Ξάνθης συμμετέχει στην μεγάλη, πανελλαδική, αντιρατσιστική πορεία ενάντια στα Κέντρα Κράτησης Μεταναστών που θα γίνει στην Ξάνθη το Σαββάτο 14/12/2013.


H ανακοίνωση των εκπαιδευτικών:
«Όλοι και όλες στη συγκέντρωση που θα γίνει στην Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης στις 12 το μεσημέρι για να κατευθυνθούμε προς το Κέντρο Κράτησης Μεταναστών Ξάνθης και να διαδηλώσουμε την αντίθεσή μας στην κράτηση ανθρώπων χωρίς να έχουν κάνει κανένα έγκλημα, χωρίς δίκη, με ευθεία παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Συμμετέχουμε μαζικά και δυναμικά γιατί «Κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος.»