Στην ΕΡΤ3 το ιστορικό - οικολογικό ντοκιμαντέρ του Νίκου Θεοδοσίου «ΓΡΑΜΜΟΣ,ΜΑΓΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ»

ΠΕΜΠΤΗ 12 Μαρτίου 2015

Απόψε στις 21.30,στην ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΡΤ και την ΕΡΤ3
το ιστορικό-οικολογικό ντοκιμαντέρ,«ΓΡΑΜΜΟΣ,ΜΑΓΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ» του Νίκου Θεοδοσίου
Μια περιπλάνηση στο βουνό Γράμμος με την εκπληκτική φυσική ομορφιά, 60 χρόνια μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου, αποκαλύπτει τα κατεστραμμένα χωριά και μια ιστορία ακόμα ζωντανή.
Η ταινία διασχίζει τους δύσβατους δρόμους που οδηγούν στα ερείπια των χωριών κι αποκαλύπτει την εκρηκτική διασύνδεση του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτικής
Ο σκηνοθέτης Νίκος Θεοδοσίου λέει πως οι δεσμοί που θίγονται στην ταινία του,μεταξύ κουλτούρας και περιβάλλοντος,είναι μοναδικοί στην Ελλάδα.

«Στο Γράμμο βρέθηκα μπροστά σ’ ένα πραγματικό γεγονός το οποίο έχει άμεση σχέση με την πολιτική που συνεπάγεται με την ιστορία πράγμα που με οδήγησε να "φτιάξω" αυτήν την μικρού μήκους ταινία, αποτυπώνοντας έτσι το χρονικό μιας από τις πιο τραγικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας μας. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα για την προστασία αυτού του τόπου. Μοιάζει σαν να θέλουν όλοι να τον ξεχάσουν»
συνεχίζει ο Νίκος Θεοδοσίου ο οποίος τελειώνει την ταινία του με την επιφύλαξη ότι ακόμη και σήμερα στην περιοχή του Γράμμου και γύρω του υπάρχουν ενεργές νάρκες!

Ένας χωρικός που παρέμεινε στο χωριό εξιστορεί τον προσωπικό του αγώνα επιβίωσης, την γερμανική εισβολή και πώς οι νέοι συντοπίτες του πήραν τους δρόμους διαφεύγοντας στην Αλβανία και τις γύρω περιοχές .

Το όρος Γράμμος είναι ένα από τα πιο γραφικά τοπία στην Ελλάδα και ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 ,το οποίο είναι ένα οικολογικό δίκτυο προστασίας περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

•Σκηνοθεσία-κάμερα-μοντάζ: Νίκος Θεοδοσίου
•Μουσική: Χαρά Αργυροπουλου
•Παραγωγή: ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ