Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες: 65,6 εκατ. άνθρωποι εκτοπισμένοι σ' όλο τον κόσμο το 2016

     Ρεκόρ 65,6 εκατ. ανθρώπων που είτε είναι πρόσφυγες, είτε αιτούμενοι ασύλου, είτε εσωτερικοί πρόσφυγες σ' όλο το κόσμο ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) στην ετήσια έκθεσή της με θέμα τις Παγκόσμιες Τάσεις που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα ενόψει της 20ής Ιουνίου, Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων.
     Σύμφωνα με την έκθεση ο εκτιμώμενος αριθμός για το τέλος του 2016 είναι αυξημένος κατά 300.000 έναντι εκείνου του 2015, αλλά αυτή η αύξηση είναι μικρότερη του 2014-15 όταν ο αντίστοιχος αριθμός ήταν αυξημένος κατά 5 εκατ.
     Ωστόσο ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες Filippo Grandi δηλώνει απογοητευμένος για την αποτυχία της διεθνούς διπλωματίας: "Ο κόσμος φαίνεται να αδυνατεί να κάνει ειρήνη" δηλώνει και συνεχίζει: "Έτσι θα δείτε παλιές συγκρούσεις να παραμένουν και νέες να ξεσπούν αλλά και οι δύο να παράγουν εκτοπισθέντες.... Η αναγκαστική εκτόπιση είναι ένα σημάδι για πολέμους που δεν τελειώνουν ποτέ".
     Το 2016 περίπου 340.000 κάτοικοι εγκατέλειψαν λόγω της συνεχιζόμενης βίας το Νότιο Σουδάν για την γειτονική Ουγκάντα, αριθμός μεγαλύτερος από οποιαδήποτε άλλη χώρα, ακόμα και από τους 200.000 που εκτιμάται ότι έχουν εγκαταλέιψει την Συρία. 36 ώρες μετά τη διέλευση των συνόρων από μια απλή ξύλινη γέφυρα, οι πρόσφυγες λαμβάνουν ένα μικρό οικόπεδο και τα υλικά που χρειάζονται για να αρχίσουν να καλλιεργούν το δικό τους φαγητό. Πριν από ένα χρόνο το χωριό Bidi Bidi ήταν ακριβώς αυτό, αλλά τώρα είναι ένας από τους μεγαλύτερους προσφυγικούς οικισμούς στον κόσμο, όπου σε 250 τετρ. χιλιόμετρα κατοικούν πάνω από 250.000 άνθρωποι! Ο ΟΗΕ δηλώνει ότι αυτό το ρεκόρ θα ενθαρρύνει τις πλούσιες χώρες να ξανασκεφτούν, όχι μόνο να δεχτούν περισσότερους πρόσφυγες αλλά να επενδύσουν στην προώθηση της ειρήνης και την ανασυγκρότηση.
     Ο κ. Grandi προειδοποίησε επίσης για το βάρος που καλούνται να επωμισθούν πολλά από τα φτωχότερα κράτη του κόσμου καθώς το 84% των εκτοπισθέντων στον κόσμο ζουν σε τέτοιες χώρες. "Πώς μπορώ να ζητήσω από χώρες με πολύ λιγότερους πόρους στην Αφρική, την Μέση Ανατολή ή την Ασία να δεχτούν εκατομμύρια πρόσφυγες εάν οι πλουσιότερες αρνούνται να το πράξουν;" λέει ο κ. Grandi.
     Ιδού μερικά από τα ανατριχιαστικά στοιχεία της έκθεσης:
     Από τα 65,6 εκατ. εκτοπισθέντες σ' όλο τον κόσμο οι:
     22,5 εκ. είναι πρόσφυγες
     40,3 εκ. εκτοπισθέντες στην ίδια τους τη χώρα
     2,8 εκ. αναζητούν άσυλο
     Οι πρόσφυγες προέρχονται:
     Αφγανιστάν: 2,5 εκ
     Νότιο Σουδάν: 1,4 εκ
     Συρία: 5,5 εκ
     Χώρες με το μεγαλύτερο αριθμό φιλοξενούντων προσφύγων:
     Τουρκία: 2,9 εκ
     Πακιστάν: 1,4 εκ
     Λίβανος: 1 εκ
     Ιράν: 979.400
     Ουγκάντα: 940.000
     Αιθιοπία: 791.000
     'Αλλοι 6,3 εκ. Σύριοι εκτοπίζονται μέσα στη χώρα τους ενώ σε αριθμό ακολουθούν το Ιράκ και η Κολομβία.
     Ένας στους 113 ανθρώπους στον κόσμο είναι εκτοπισμένος.
     Ασυνόδευτα παιδιά, κυρίως από το Αφγανιστάν και τη Συρία, έκαναν 750.000 αιτήσεις σε 70 χώρες το 2016.
     Περίπου 189.300 πρόσφυγες έγιναν δεκτοί για επανεγκατάσταση σε 37 χώρες.
     Περίπου 552.000 πρόσφυγες επέστρεψαν στις χώρες καταγωγής τους, υπερδιπλάσιοι σε σχέση με το 2015. Οι περισσότεροι επέστρεψαν στο Αφγανιστάν.
     Σε 10 εκατ. περίπου υπολογίζονται οι απάτριδες. 

                                                                                                                                                                                         Επιμέλεια: Μιχάλης Πολυχρόνης
                                                                                                                                                                                   Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, GUARDIAN