Εξαιρεί από το σχέδιο οδηγίας για τις συμβάσεις παραχώρησης το νερό η Κομισιόν

Την πρόθεσή του να εξαιρέσει τις υποδομές ύδρευσης από το σχέδιο οδηγίας για την Ανάθεση Συμβάσεων Παραχώρησης εξέφρασε ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ μετά το θόρυβο που έχει προκληθεί και τις διαμαρτυρίες ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί «από την πίσω πόρτα» να σπρώξει τα κράτη-μέλη προς την ιδιωτικοποίηση του πόσιμου νερού.

Οι ανησυχίες που δημιουργήθηκαν αφορούν στο ότι το πλαίσιο που σχεδιάζεται να επιβληθεί με την οδηγία είναι τέτοιο που εμμέσως παροτρύνει τα κράτη-μέλη να ιδιωτικοποιήσουν τις εταιρείες ύδρευσης, θεωρώντας το είτε ευκολότερο, είτε με ισχυρότερη νομική υπόσταση.

Η Κομισιόν υπογραμμίζει όμως ότι δεν πρότεινε να ασκηθεί πίεση ή ενθάρρυνση για την ιδιωτικοποίηση δημόσιων υπηρεσιών, όπως το νερό, και ότι ο χειρισμός δημόσιων υπηρεσιών εναπόκειται πάντα στο κάθε κράτος-μέλος -«και έτσι θα παραμείνει».

Η μη κυβερνητική οργάνωση Right2water, που πραγματοποιεί εκστρατεία πάνω στην πλατφόρμα να αναγνωριστεί ως ανθρώπινο δικαίωμα η ύδρευση και η αποχέτευση, έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 1.471.042 υπογραφές αξιώνοντας από την ΕΕ να μην προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση των δικτύων.

«Ελπίζω η απόφαση αυτή να καθησυχάσει τους πολίτες και να στείλει το μήνυμα πως η Επιτροπή [τους] ακούει» υπογραμμίζει.

 

ΠΗΓΕΣ: in.gr