Κοινωνία - ERT Open - ERT Open http://www.ertopen.com Tue, 23 Oct 2018 19:17:14 +0300 Joomla! - Open Source Content Management el-gr Οι "άστεγοι με τα κοστούμια" http://www.ertopen.com/news/ellada/koinwnia/item/49594-oi-astegoi-me-ta-kostoymia http://www.ertopen.com/news/ellada/koinwnia/item/49594-oi-astegoi-me-ta-kostoymia Οι

Καλοντυμένοι, κατ’ όψη επιτυχημένοι, κουστουμαρισμένοι άντρες κοιμούνται τη νύχτα σε πεζοδρόμια, σε παγκάκια, έξω από σταθμούς των μέσων μαζικής μεταφοράς του Τόκιο, κουλουριασμένοι σαν έμβρυα σε μήτρα.

Είναι οι «άστεγοι με τα κοστούμια». Το νέο φαινόμενο στην Ιαπωνία. Πρόκειται για εργαζόμενους, οι οποίοι δουλεύουν με εξουθενωτικούς ρυθμούς μέχρι αργά το βράδυ, με αποτέλεσμα εξαντλημένοι να καταρρέουν και να τους παίρνει ο ύπνος στη στάση του λεωφορείου ή του τρένου, αφού δεν προλαβαίνουν τα τελευταία δρομολόγια και δεν έχουν τα χρήματα για να πληρώσουν τα ακριβά ξενοδοχεία.

 

H βρετανική εφημερίδα Guardian δημοσίευσε φωτογραφίες του φωτογράφου Paweł Jaszczuk, ο οποίος ένα βράδυ φωτογράφησε τυχαία τον πρώτο «άστεγο με κοστούμι» που βρήκε στη στάση ενός λεωφορείου.  Όπως αποκάλυψε στη συνέντευξη του: «Η αντίθεση όπου βλέπεις έναν καλοντυμένο άντρα να κοιμάται στον δρόμο, μου φάνηκε ενδιαφέρουσα, μου τράβηξε την προσοχή αλλά το μήνυμα δυνάμωσε στην πορεία».

Ο Paweł Jaszczuk, περιπλανώμενος μεταξύ σταθμών τρένων και μπαρ του Τόκιο, συνειδητοποίησε ότι το φαινόμενο ήταν συχνό. Έτσι, άρχισε να φωτογραφίζει τους άστεγους με το κοστούμι. «Είναι καλοντυμένοι, με μια ενδιαφέρουσα συχνά πόζα, εικόνα που μοιάζει να προορίζεται για περιοδικό μόδας που κάνει προχωρημένο κόνσεπτ».

«Κι όμως…οι φωτογραφίες αποκαλύπτουν ανθρώπους που τους έχουν εκμεταλλευτεί, που δουλεύουν υπερβολικά, που στρεσάρονται πολύ και που είναι εξουθενωμένοι. Θέλουμε όντως να φτάσουμε σε αυτό το σημείο;» αναρωτιέται. Ο φωτογράφος Paweł Jaszczuk αποφάσισε έτσι να εκδώσει το βιβλίο «High Fashion», που αποδεικνύει και κάνει γνωστό στον κόσμο το νέο φαινόμενο. Άνθρωποι, μόνοι και μοναχικοί που κοιμούνται στο δρόμο, σε παγκάκια, ακόμη και όρθιοι, φορώντας τα κοστούμια τους.

 

Οι υπερβολικές ώρες εργασίας και η ανάγκη συχνά για ένα ποτό μετά την εργασία εκτός των άλλων αποκλεισμών,  αποκλείουν τους εργαζόμενους κι από ένα κρεβάτι, αφού οι αποστάσεις προς τις προσιτές περιοχές όπου διαμένουν είναι μεγάλες και τα μέσα μαζικής μεταφοράς σταματούν συγκριτικά νωρίς, ενώ πολλές φορές η εξάντληση τους είναι τόσο μεγάλη που δεν αντέχουν να περιμένουν ούτε το τρένο. Έτσι, η σκληρή δουλειά, η εταιρική κουλτούρα της Ιαπωνίας, η μέθη και η κατάληξη στο δρόμο είναι πλέον καθημερινότητα.

Μάλιστα η εικόνα των άστεγων με κοστούμια μοιάζει με εικόνα θυμάτων δολοφονίας. «Είναι σκοτωμένοι από υπερβολική δουλειά» λέει ο φωτογράφος και υποστηρίζει ότι «είμαστε όλοι στο ίδιο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό-καταναλωτικό κρεβάτι, κοιμισμένοι σαν σαλιγκάρια».

«Οι φωτογραφίες μου ωριμάζουν μαζί μου», λέει και καταλήγει «προσπαθώ να θέσω ερωτήματα, να ενθαρρύνω τους ανθρώπους να σκεφτούν τον εαυτό τους, την ανθρώπινη φύση και την κοινωνική οργάνωση».

Ο σπουδαίος Γάλλος φωτογράφος ουγγρικής καταγωγής Brassaï, ένας από τους σπουδαιότερους φωτογράφους που συνεισέφεραν κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου στο να εμπλουτιστεί η φωτογραφία και να καθιερωθεί ως μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης, φωτογράφιζε την πόλη και τους ανθρώπους του Παρισιού τη νύχτα.

Πίστευε ότι «ο σκοπός της τέχνης είναι να ανεβάσει τους ανθρώπους σε ένα υψηλότερο επίπεδο συνειδητοποίησης». Εάν αυτοί οι εξαντλημένοι, καλοντυμένοι, άστεγοι μισθωτοί εργαζόμενοι στο Τόκιο του 21ου αιώνα σοκάρουν μερικούς από εμάς και μας προκαλούν να σκεφτούμε το ρόλο μας στον κόσμο, τότε ο Jaszczuk συνεχίζει μια μεγάλη καλλιτεχνική γενεαλογία.πηγή: tvxs
]]>
nospam@ertopen.com (Νίκος Κλέτσας) Κοινωνία Mon, 22 Oct 2018 17:00:00 +0300
Προστάτευσε τον εαυτό σου από τον Έρπητα Ζωστήρα. Εμβολιάσου σήμερα. http://www.ertopen.com/news/ellada/koinwnia/item/49593-prostateyse-ton-eayto-soy-apo-ton-erphta-zwsthra-emboliasoy-shmera http://www.ertopen.com/news/ellada/koinwnia/item/49593-prostateyse-ton-eayto-soy-apo-ton-erphta-zwsthra-emboliasoy-shmera Προστάτευσε τον εαυτό σου από τον Έρπητα Ζωστήρα. Εμβολιάσου σήμερα.

Τα εμβόλια δεν αφορούν μόνο τα παιδιά, αλλά βοηθούν και τους ενήλικες να παραμείνουν υγιείς. Συστήνονται, από την παιδική ηλικία και καθ’ όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία από διάφορα νοσήματα. Παρόλα αυτά, πολλοί ενήλικες δεν είναι ενήμεροι ότι τα εμβόλια συστήνονται και για τα υγιή άτομα και ότι ασθένειες όπως η γρίπη, ο πνευμονιόκοκκος, ο έρπητας ζωστήρας και ο τέτανος μπορούν να προληφθούν μέσω του εμβολιασμού.

                                                          ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

  Η MSD έχει ξεκινήσει Εκστρατεία Ενημέρωσης για τον Έρπητα Ζωστήρα η οποία υλοποιείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Αλγολογίας και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο να εκδηλώσει έρπητα ζωστήρα, τη σοβαρότητα της νόσου και την επίπτωσή της στην ποιότητα ζωής, καθώς και τη δυνατότητα πρόληψής της μέσω του εμβολιασμού.
[ www.erpiszostir.gr ]

 • Ο έρπητας ζωστήρας είναι μια επίπονη νόσος που επηρεάζει τα νεύρα και την περιοχή του δέρματος που καταλήγουν , ενώ  μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες και σοβαρές επιπλοκές. Επίσης συνδυάζεται με πολύ αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού και καρδιακού επεισοδίου.
 • Ο έρπητας ζωστήρας προκαλείται από την επανενεργοποίηση του ίδιου ιού που προκαλεί την ανεμευλογιά. Συμβαίνει πιο συχνά σε άτομα άνω των 60 ετών.
 • Ο έρπητας ζωστήρας αρχικά εκδηλώνεται με ένα επίπονο και φυσαλοειδές εξάνθημα που προκαλείται από την επανεργοποίηση του ιού ανεμευλογιάς-ζωστήρα. Τυπικά υπάρχει ένα εξάνθημα στη μια πλευρά του σώματος, το θώρακα, το λαιμό ή γύρω από τον οφθαλμό. Το εξάνθημα μετατρέπεται σε επώδυνες, γεμάτες υγρό φυσαλίδες οι οποίες σπάνε, σχηματίζουν κρούστα και επουλώνονται μέσα σε λίγες εβδομάδες.
 • Ο έρπητας ζωστήρας δεν είναι απλώς ένα εξάνθημα. Οι περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από αίσθημα καύσου, διαπεραστικό πόνο στην περιοχή του εξανθήματος που μπορεί να είναι σταθερός ή διαλείπων. Μερικές φορές ακόμη και απαλά ερεθίσματα, όπως η αφή των ρούχων ή ένα ελαφρύ αεράκι κατά μήκος του δέρματος μπορεί να προκαλέσει πόνο. Στις σοβαρές περιπτώσεις, ο πόνος είναι αφόρητος.
 • Περίπου 1 στα 4 άτομα θα νοσήσει από έρπητα ζωστήρα κάποια στιγμή στη ζωή του, με τον κίνδυνο να αυξάνεται, καθώς αυξάνεται η ηλικία.
 • Σχεδόν όλοι οι ενήλικες (95%), ηλικίας άνω των 50 ετών, βρίσκονται σε κίνδυνο να εκδηλώσουν έρπητα ζωστήρα, καθώς έχουν νοσήσει από ανεμευλογιά, κάποια στιγμή, νωρίτερα, στη ζωή τους.
 • Ο έρπητας ζωστήρας μπορεί να προκαλέσει Μεθερπητική Νευραλγία, μια χρόνια κατάσταση η οποία ορίζεται ως ο πόνος που διαρκεί για πάνω από 90 μέρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος, ενώ μερικοί ασθενείς περιγράφουν αυτόν τον πόνο ως «βασανιστικό». Καθώς οι ασθενείς μεγαλώνουν σε ηλικία, ο πόνος της Μεθερπητικής Νευραλγίας μπορεί να καταστεί πιο σοβαρός και να οδηγήσει σε κατάθλιψη, εξάντληση, αυπνία, μειωμένη ικανότητα στις καθημερινές δραστηριότητες και κοινωνική απομόνωση.
 •  Χιλιάδες ασθενείς ετησίως που υποφέρουν από οξέα και χρόνια επώδυνα σύνδρομα, όπως ο οξύς έρπητας και η μεθερπητική νευραλγία, αντιμετωπίζονται στις Μονάδες (Ιατρεία) Πόνου, που ανήκουν στα Αναισθησιολογικά Τμήματα και τα οποία στελεχώνονται και λειτουργούν, κυρίως, από Αναισθησιολόγους, σε εθελοντική βάση. Η Ελληνική Εταιρεία Αλγολογίας ενθαρρύνει την ίδρυση και λειτουργία Μονάδων (Ιατρείων), Κλινικών ή και Κέντρων Πόνου σε Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., σε Πανεπιστημιακά και Στρατιωτικά Νοσοκομεία. Σήμερα λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα 62 Ιατρεία Πόνου, εκ των οποίων, τα 25 στο Λεκανοπέδιο Αττικής, 4 στη Θεσσαλονίκη και 33 στην υπόλοιπη χώρα.
 • Δεν μπορείτε να κολλήσετε έρπητα ζωστήρα από κάποιον που έχει έρπητα ζωστήρα ή ανεμευλογιά. Ο έρπητας ζωστήρας προκαλείται από απενεργοποίηση του δικού σας ιού της ανεμευλογιάς  που είναι ήδη  μέσα σας. Η έκθεση σε κάπιον με ενεργό έρπητα ζωστήρα δεν έχει  καμία επίδραση σε αυτή την απενεργοποίηση. Ωστόσο, για όσο χρόνο είναι παρούσες οι φυσαλίδες του έρπητα ζωστήρα, είναι δυνατό να μεταδώσετε την ανεμευλογια σε άτομα που δεν  την είχαν ποτέ.
 • ,Με το εμβόλιο του έρπητα ζωστήρα περιορίζονται τα περιστατικά αυτής της επίπονης νόσου, συμπεριλαμβανομένης της συχνότερης επιπλοκής της, της μεθερπητικής νευραλγίας. Το εμβόλιο συστήνεται και χορηγείται ΔΩΡΕΑΝ στα άτομα 60 ετών και άνω, ανεξάρτητα από το αν είχαν προηγούμενεο επεισόδιο έρπητα ζωστήρα.
 •  Τα τελευταία 80 χρόνια,  με τα εμβόλια , νοσήματα όπως η ευλογιά, η πολιομυελίτιδα, η γρίπη, τα πνευμονιοκοκκικά νοσήματα και ο τέτανος έχουν είτε εξαλειφθεί, είτε μειωθεί σε μεγάλο βαθμό, σε πολλές χώρες.    Σύμφωνα με τον ΠΟΥ τα εμβόλια προλαμβάνουν περισσότερα από 30 συνήθη λοιμώδη νοσήματα, με αποτέλεσμα 2 με 3 εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές να σώζονται κάθε χρόνο, παγκοσμίως .
 • Παρά τις συστάσεις για εμβολιασμό καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, για την πρόληψη συγκεκριμένων ασθενειών, η εμβολιαστική κάλυψη των ενηλίκων παραμένει χαμηλή, σχεδόν για όλα τα συνιστώμενα εμβόλια.

  Στα ηλικιωμένα άτομα, οι λοιμώξεις είναι πιο σοβαρές, καθώς υπάρχει τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερος κίνδυνος ανάπτυξης επιπλοκών με υψηλή νοσηρότητα αλλά και θνητότητα. Ο δια βίου εμβολιασμός προσφέρει ανεκτίμητα οφέλη στον άνθρωπο .    Τα εμβόλια που συστήνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για τους ενήλικες άνω των 60 ετών είναι, η αναμνηστική δόση του εμβολίου για τέτανο, διφθερίτιδα ή/και κοκκύτη, το εμβόλιο της γρίπης ετησίως, τα εμβόλια του πνευμονιόκοκκου (>65 ετών, εκτός αν συνυπάρχει χρόνιο νόσημα στην ηλικία 60-65 ετών) και το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα. Τα εμβόλια αυτά χορηγούνται δωρεάν από τους ασφαλιστικούς φορείς.

                                                          

 

 

]]>
nospam@ertopen.com (Νίκος Κλέτσας) Κοινωνία Mon, 22 Oct 2018 11:00:58 +0300
Ο λευκός άνδρας σε εκείνη την φωτογραφία Του Riccardo Gazzaniga http://www.ertopen.com/news/ellada/koinwnia/item/49581-o-leykos-andras-se-ekeinh-thn-fwtografia-toy-riccardo-gazzaniga http://www.ertopen.com/news/ellada/koinwnia/item/49581-o-leykos-andras-se-ekeinh-thn-fwtografia-toy-riccardo-gazzaniga Ο λευκός άνδρας σε εκείνη την φωτογραφία Του Riccardo Gazzaniga
Oι φωτογραφίες κάποιες φορές εξαπατούν. Πάρτε αυτή την εικόνα, για παράδειγμα (κεντρική φωτογραφία). Διηγείται την χειρονομία ανταρσίας του Tommie Smith και του John Carlos την ημέρα της απονομής των 200 μέτρων στην Ολυμπιάδα του Μεξικού και με κορόϊδεψε ένα σωρό φορές.
Την κοίταζα πάντα επικεντρώνοντας στους δυο μαύρους ανυπόδητους ανθρώπους, με το σκυμμένο  κεφάλι και την γροθιά με μαύρο γάντι προς τον ουρανό, την ώρα που ακούγεται ο αμερικάνικος ύμνος. Μια χειρονομία συμβολική πολύ δυνατή, για να ζητήσουν την προστασία των δικαιωμάτων των αφροαμερικάνικων πληθυσμών σε ένα χρόνο τραγωδιών όπως ο θάνατος του  Martin Luther King και του Bob Kennedy.
 
Είναι η φωτογραφία της ιστορικής χειρονομίας των δυο μαύρων ανδρών. Γι αυτό και δεν παρατήρησα ποτέ καλά εκείνο τον άνδρα, λευκό σαν κι εμένα, ακίνητο στο δεύτερο σκαλοπάτι.

Τον θεώρησα μια τυχαία παρουσία, έναν κομπάρσο, κάτι σαν παρείσακτο. Αντίθετα, μέχρι που πίστεψα πως εκείνος ο τύπος – έπρεπε να είναι ένας αντιπαθητικός εγγλέζος  – αντιπροσώπευε, στην παγωμένη ακινησία του, την θέληση αντίστασης στην αλλαγή που ο Smith και ο Carlos επικαλούνταν με την σιωπηλή τους κραυγή.
Και όμως ξεγελάστηκα. Χάρη σε ένα παλιό άρθρο του Gianni Mura, σήμερα ανακάλυψα την αλήθεια: ο λευκός άνδρας στην φωτογραφία είναι, ίσως, ο πιο μεγάλος ήρωας που αναδύθηκε εκείνη τη νύχτα του 1968.
 
Ονομάζονταν Peter Norman, ήταν αυστραλός και έφτασε στον τελικό των 200 μέτρων αφού έτρεξε ένα φανταστικό 20.22 στα ημιτελικά. Μόνο οι δυο αμερικανοί  Tommie “The Jet” Smith και John Carlos είχαν τρέξει καλύτερα: 20.14 ο πρώτος και  20.12 ο δεύτερος.

Η νίκη θα είχε αποφασιστεί ανάμεσα σε αυτούς τους δυο, ο Norman ήταν ένας άγνωστος στον οποίον πήγαιναν καλά τα πράγματα. ο  John Carlos, μετά από χρόνια, είπε πως αναρωτήθηκε από που είχε ξεπεταχτεί εκείνος ο μικρούλης λευκός. Ένας άνδρας ενός μέτρου και εξήντα οκτώ εκατοστών που έτρεχε γρήγορα όπως αυτός και ο Smith, που ξεπερνούσαν και οι δυο το ένα μέτρο και ενενήντα.
Έφτασε ο τελικός και ο outsider Peter Norman έκανε τον αγώνα της ζωής του, καλυτερεύοντας ακόμη. Έκλεισε στα 20.06, η καλύτερη απόδοσή του ever και αυστραλέζικο ρεκόρ ακόμη σήμερα αξεπέραστο,  47 χρόνια αργότερα.
Mα εκείνο το ρεκόρ δεν έφτασε, διότι ο  Tommie Smith ήταν αληθινά “The jet” και απάντησε με το record κόσμου. Έριξε τον τοίχο των είκοσι δευτερολέπτων, πρώτος άνθρωπος στην ιστορία, κλείνοντας σε 19.82 και αρπάζοντας το χρυσό.
ο John Carlos τερμάτισε τρίτος για μιαν ανάσα, πίσω από την έκπληξη  Norman, μοναδικός άσπρος στην μέση των δυο έγχρωμων πρωταθλητών.
Ήταν ένας υπέροχος αγώνας, με λίγα λόγια.
 
 
 
 
 

 
Κι όμως εκείνη η κούρσα δεν θα την θυμόμαστε ποτέ όσο την απονομή της.

Δεν πέρασε πολύ ώρα από το τέλος της για να καταλάβουν όλοι πως θα συνέβαινε κάτι πολύ δυνατό, πρωτάκουστο, στην στιγμή που θα ανέβαιναν στο  podio.
Ο Smith και ο Carlos είχαν αποφασίσει να φέρουν μπροστά σε ολόκληρο τον κόσμο την μάχη τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το νέο τριγυρνούσε ανάμεσα στους αθλητές.
ο Norman ήταν ένας λευκός και έρχονταν από την Australia, μια χώρα που είχε νόμους σκληρού apartheid σχεδόν σαν τους νοτιοαφρικανικούς. Και στην Αυστραλία υπήρχαν εντάσεις και διαμαρτυρίες στους δρόμους και τις πλατείες εξ αιτίας των σκληρών περιορισμών στην μη λευκή μετανάστευση και νόμοι δυσμενών διακρίσεων προς τους αβορίγινες, ανάμεσα στους οποίους οι τρομερές αναγκαστικές υιοθεσίες νεογέννητων προς όφελος οικογενειών λευκών.
Οι δυο αμερικανοί ρώτησαν τον Norman εάν επίστευε στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Norman απάντησε πως ναι.
Τον ρώτησαν εάν πίστευε στον Θεό κι αυτός, που είχε ένα παρελθόν στον στρατό σωτηρίας, απάντησε ξανά θετικά.
“Ξέραμε πως πηγαίνουμε να κάνουμε κάτι πολύ μακράν από  οτιδήποτε έχει να κάνει με τον αθλητισμό κι αυτός είπε “θα είμαι μαζί σας” – θυμάται ο John Carlos – Περίμενα να δω φόβο στα μάτια του Norman, αντίθετα είδα αγάπη”.

Οι Smith και Carlos είχαν αποφασίσει να ανέβουν στο βάθρο φέροντας στο στήθος ένα στέμμα του Ολυμπιακού Σχεδίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ένα κίνημα αλληλέγγυων αθλητών με τις μάχες για την ισότητα.
Θα είχαν πάρει τα μετάλλιά τους ξυπόλητοι, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο την φτώχεια των έγχρωμων ανθρώπων. Και θα φορούσαν τα περίφημα μαύρα δερμάτινα γάντια, σύμβολο των αγώνων των Μαύρων Πανθήρων.

Όμως πριν προχωρήσουν προς το βάθρο αντιλήφθηκαν πως έχουν μόνο ένα ζευγάρι μαύρα γάντια.

“Φορέστε ο καθένας από ένα” τους πρότεινε ο λευκός δρομέας και αυτοί αποδέχτηκαν την συμβουλή.

Mα στην συνέχεια ο  Norman έκανε κάτι ακόμη. "Εγώ πιστεύω σε εκείνο που πιστεύετε εσείς. Έχετε ένα από εκείνα και για εμένα?" ρώτησε δείχνοντας το στέμμα του Σχεδίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο στήθος των άλλων δυο. “Έτσι μπορώ να δείξω την αλληλεγγύη μου στον αγώνα σας”.

Ο Smith παραδέχτηκε πως του προκάλεσε έκπληξη και σκέφτηκε: “Mα τι θέλει αυτός ο λευκός αυστραλός? Κέρδισε το ασημένιο του μετάλλιο, να το πάρει και φτάνει!”.
Έτσι του απάντησε πως "όχι", γιατί επίσης δεν θα αποχωρίζονταν το στέμμα του. Μαζί τους όμως ήταν και ο ένας λευκός αμερικάνος κωπηλάτης, ο Paul Hoffman, ακτιβιστής του Progetto Olimpico per i Diritti Umani. Είχε ακούσει τα πάντα και σκέφτηκε πως “εάν ένας άσπρος αυστραλός ήθελε ένα από εκείνα τα στέμματα, προς Θεού, έπρεπε να το έχει!”. Ο Hoffman δεν δίστασε: “Του έδωσα το μοναδικό που είχα: το δικό μου”.

Οι τρεις βγήκαν στον αγωνιστικό χώρο και ανέβηκαν στο  podio:  τα υπόλοιπα πέρασαν στην ιστορία, με την δύναμη εκείνης της φωτογραφίας.

“Δεν είδα τι γίνονταν πίσω μου – διηγήθηκε ο Norman – Mα κατάλαβα πως όλα πήγαιναν όπως τα είχαν προγραμματίσει  όταν μια φωνή ανάμεσα στο πλήθος άρχισε να τραγουδά τον Αμερικάνικο ύμνο, αλλά στην συνέχεια διέκοψε. Το στάδιο έμεινε σιωπηλό”.
 
 
 
 
 
 
 
 

 
Ο αρχηγός της αμερικάνικης αποστολής υποσχέθηκε πως οι αθλητές του θα πλήρωναν για όλη τους την ζωή εκείνη την χειρονομία που δεν είχε καμία σχέση με τον αθλητισμό.

Αμέσως οι Smith e Carlos αποκλείστηκαν από την αμερικανική ομάδα και εκδιώχθηκαν από το ολυμπιακό χωριό, ενώ ο  Hoffman κατηγορήθηκε κι αυτός για συνωμοσία.

Με την επιστροφή στην πατρίδα οι δυο δρομείς είχαν πολύ βαριές επιπτώσεις και απειλές ενάντια στην ζωή τους.

Όμως ο χρόνος, στο τέλος, τους δικαίωσε και κατέστησαν πρωταθλητές του αγώνα για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Αποκαταστάθηκαν συνεργαζόμενοι με την αμερικανική ομάδα στίβου και γι αυτούς ανεγέρθηκε ένα άγαλμα στο Πανεπιστήμιο του San José.

Σε αυτό το άγαλμα όμως δεν υπάρχει ο Peter Norman.

Εκείνο το άδειο σημείο μοιάζει με τον επιτάφιο ενός ήρωα τον οποίον δεν αντιλήφθηκε κανείς. Έναν ξεχασμένο αθλητή, μάλλον, διεγραμμένο, πρώτ απ’ όλους από την χώρα του, την Αυστραλία.

Τέσσερα χρόνια μετά το Messico 1968, με ευκαιρία τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, ο  Norman δεν κλήθηκε στην ομάδα των αυστραλών δρομέων ταχύτητας,  παρότι μάλιστα είχε τρέξει τουλάχιστον 13 φορές κάτω από τον χρόνο πρόκρισης των 200 μέτρων και  5 κάτω από εκείνον των 100.
Απογοητευμένος από αυτό, άφησε τον αγωνιστικό στίβο, συνεχίζοντας να τρέχει σε ερασιτεχνικό επίπεδο.

Στην πατρίδα του, την λευκή Australia που ήθελε να αντισταθεί στην αλλαγή, του συμπεριφέρθηκαν σαν έναν παρία, απόβλητο, η οικογένεια απαξιωμένη, η εργασία σχεδόν αδύνατον να ευρεθεί. Έκανε τον καθηγητή γυμναστικής, συνέχισε τις μάχες τους σαν συνδικαλιστής κι εργάστηκε κατά καιρούς σε ένα κρεοπωλείο. Ένα ατύχημα του στοίχισε μια σοβαρή γάγγραινα  και αυτό του προκάλεσε προβλήματα κατάθλιψης και αλκοολισμού.
Όπως είπε ο John Carlos “Εάν εμάς μας πήραν με τις κλωτσιές στον κώλο εκ περιτροπής, ο Peter αντιμετώπισε μιαν ολόκληρη χώρα και υπέφερε μόνος του”.

Για χρόνια ο Norman είχε μια μοναδική πιθανότητα σωτηρίας: προσκαλέστηκε να καταδικάσει την χειρονομία των συναδέλφων του Tommie Smith και John Carlos, με αντάλλαγμα συγχώρεσης από πλευράς του συστήματος που τον είχε εξοστρακίσει. Μια συγνώμη που θα του είχε επιτρέψει να βρει μια σταθερή εργασία διαμέσου της ολυμπιακής επιτροπής και να είναι μέρος της οργάνωσης των Ολυμπιακών του   Sidney 2000.
Αλλά αυτός δεν τα παράτησε και δεν καταδίκασε ποτέ την επιλογή των δυο αμερικανών.

Ήταν ο μεγαλύτερος αυστραλός sprinter που έζησε ποτέ και κάτοχος του  record στα 200, κι όμως δεν είχε ούτε μια πρόσκληση στην Ολυμπιάδα του Sidney. Ήταν η αμερικάνικη ολυμπιακή επιτροπή, μόλις αποκαλύφθηκε η είδηση να του ζητήσει να ενσωματωθεί με την δική της ομάδα και να τον προσκαλέσει στην γιορτή για τα γενέθλια του πρωταθλητή Michael Johnson για τον οποίον ο Peter Norman ήταν μοντέλο και ήρωας.
ο Norman πέθανε ξαφνικά λόγω καρδιακής προσβολής το 2006, δίχως η χώρα του να τον έχει ποτέ αποκαταστήσει.

Στην κηδεία ο Tommie Smith και ο John Carlos,  φίλοι του Norman από εκείνο το μακρινό 1968, μετέφεραν το φέρετρό του στις πλάτες, χαιρετώντας τον σαν ήρωα

“ο Peter υπήρξε ένας στρατιώτης μοναχικός. Επέλεξε εν γνώσει του να κάνει τον αμνό της θυσίας στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν υπάρχει κανείς άλλος να αξίζει περισσότερο από αυτόν να τον τιμήσει η Αυστραλία, να αναγνωρίσει και να εκτιμήσει” είπε ο John Carlos.

“Πλήρωσε το τίμημα της επιλογής του – εξήγησε ο Tommie Smith – Δεν υπήρξε απλά μια χειρονομία για να βοηθήσει εμάς τους δυο, ήταν μια ΔΙΚΗ ΤΟΥ μάχη. Υπήρξε ένα λευκός άνδρας, ένας λευκός αυστραλός άνθρωπος μεταξύ δυο έγχρωμων ανθρώπων, όρθιων την στιγμή της νίκης, όλοι στο όνομα της ίδιας υπόθεσης”.

Μόνο το 2012 το Κοινοβούλιο της Αυστραλίας ενέκρινε μια καθυστερημένη ανακοίνωση για να ζητήσει συγνώμη από τον  Peter Norman και να τον αποκαταστήσει στην ιστορία με αυτά τα λόγια:
“Aυτό το Κοινοβούλιο αναγνωρίζει το εξαιρετικό αθλητικό επίτευγμα του Peter Norman που κέρδισε το αργυρό μετάλλιο στα 200 μέτρα στην Πόλη του Μεξικού, με χρόνο 20.06, ακόμη και σήμερα αυστραλιανό ρεκόρ.
Αναγνωρίζει το θάρρος του Peter Norman στο να φορέσει το σύμβολο του Ολυμπιακού Σχεδίου για τα ανθρώπινα Δικαιώματα στο βάθρο, σε αλληλεγγύη με τους  Tommie Smith και John Carlos, που έκαναν τον χαιρετισμό της “μαύρης δύναμης”.
Ζητά καθυστερημένα συγνώμη από τον Peter Norman για το λάθος που διέπραξε μη αποστέλλοντάς τον στους Ολυμπιακούς του Μονάχου το 1972, παρότι επανειλημμένα  προκρίθηκε και αναγνωρίζει τον πολύ ισχυρό ρόλο που ο  Peter Norman διαδραμάτισε στην επιδίωξη της φυλετικής ισότητας”.

Μα, ίσως, τα λόγια που θυμίζουν καλύτερα όλων τον Peter Norman είναι εκείνα τα απλά κι όμως οριστικά με τα οποία ο ίδιος εξήγησε τους λόγους εκείνης της χειρονομίας του, με ευκαιρία του ντοκιμαντέρ  “Salute”, που γύρισε ο εγγονός του Matt.
Δεν έβλεπα το γιατί ένας μαύρος άνθρωπος δεν μπορούσε να πιει το ίδιο νερό από μια βρύση, να πάρει το ίδιο λεωφορείο ή να πάει στο ίδιο σχολείο με έναν λευκό άνθρωπο. Ήταν μια κοινωνική αδικία για την οποίαν δεν μπορούσα να κάνω τίποτα από εκεί που ήμουν, όμως σίγουρα την απεχθανόμουν. Ειπώθηκε πως το να μοιραστώ το ασημένιο μου με όλο εκείνο που συνέβη εκείνο το βράδυ στην απονομή επισκίασε την παράστασή μου. Όμως είναι το αντίθετο. Πρέπει να το ομολογήσω: ήμουν περήφανος που πήρα μέρος σε όλο αυτό”.
Πηγή: riccardogazzaniga.com - Μετάφραση: Αέναη κίνηση
Αναδημοσίευση από: tvxs

]]>
nospam@ertopen.com (Νίκος Κλέτσας) Κοινωνία Sun, 21 Oct 2018 12:00:12 +0300
Η Ελλάδα δεύτερη χώρα στην Ευρώπη σε εθισμό στο διαδίκτυο http://www.ertopen.com/news/ellada/koinwnia/item/49574-h-ellada-deyterh-chwra-sthn-eyrwph-se-ethismo-sto-diadiktyo http://www.ertopen.com/news/ellada/koinwnia/item/49574-h-ellada-deyterh-chwra-sthn-eyrwph-se-ethismo-sto-diadiktyo Η Ελλάδα δεύτερη χώρα στην Ευρώπη σε εθισμό στο διαδίκτυο
Αν και βρισκόμαστε σε μια εποχή ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων και στη ζωή των πολιτών έχουν ενταχθεί όλο και περισσότερες συσκευές υψηλής τεχνολογίας αλλά και «έξυπνες» εφαρμογές που εξυπηρετούν την καθημερινότητα μας, το διαδίκτυο φαίνεται πως αποτελεί ένα εργαλείο το οποίο μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να προκαλέσει σοβαρούς εθισμούς και ψυχικές διαταραχές.

Το παραπάνω συμπεραίνει η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο (ΕΕΜΔΕΔ) κατά την έκθεση των στοιχείων που παρουσίασε ο Λαρισαίος ψυχίατρος και πρόεδρος της Εταιρείας δρ. Κωνσταντίνος Σιώμος σε πρόσφατο συνέδριο για την προώθηση της Καινοτομίας στην Εκπαίδευση που έγινε στη Λάρισα.

Ο κ. Σιώμος, υποστήριξε πως ο εθισμός στο διαδίκτυο αποτελεί μια νόσο η οποία άρχισε να απασχολεί τους ειδικούς από το 2008 και τόνισε πως με βάση μια πρόσφατη έρευνα που έγινε σε συνεργασία της ΕΕΜΔΕΔ με εννέα πανεπιστήμια σε χώρες της Ευρώπης, «η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα μετά την Αγγλία σε εθισμό στο διαδίκτυο».

Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΕΜΔΕΔ μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε πως με βάση τα στοιχεία ερευνών, ο εθισμός στο διαδίκτυο φαίνεται πως έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και στην περιοχή της Θεσσαλίας, ενώ έχει εντοπιστεί διπλασιασμός των ποσοστών στη Λάρισα από 6% το 2006 στο 12 % το 2011.

Επίσης υποστήριξε ότι, με βάση έρευνα που έγινε το 2014 περίπου ένας στους δέκα τεταρτοετείς φοιτητές της ιατρικής σχολής του ΑΠΘ έχουν εθισμό στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και αδυναμία στις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις, ενώ το ποσοστό στα υψηλόβαθμα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων βρίσκεται στο 7%.

Σημειώνεται επίσης πως σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της ΕΕΜΔΕΔ, ψυχίατρος δρ. Γιώργος Φλώρος, και αφορούσαν έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Computers in Human Behavior τον Ιούλιο του 2018 τα ποσοστά των συμπτωμάτων εθισμού τυπικά κυμαίνονταν περί το 25% πανευρωπαϊκά και στο 37,7% στους Έλληνες χρήστες.

Το προφίλ του εθισμένου ατόμου - η αιτία του εθισμού
Σύμφωνα με τον κ. Σιώμο το προφίλ του εθισμένου ατόμου στο διαδίκτυο σχετίζεται με εκείνο το παιδί ή τον έφηβο που κάνει έντονη και πολύωρη χρήση του διαδικτύου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών σε καθημερινή βάση για ψυχαγωγικούς λόγους και εντοπίζονται τα συμπτώματα όπως : η κατάθλιψη, η έλλειψη άλλων ενδιαφερόντων, η δυσθυμία, η ελλειμματική προσοχή με υπερκινητικότητα αλλά και η δυσκολία προσαρμογής στο σχολικό περιβάλλον κτλ.
«Πρέπει να καταλάβουμε πως στην αλληλεπίδραση μεταξύ του ανθρώπου και του ηλεκτρονικού παιχνιδιού ή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ενεργοποιείται το κύκλωμα της άμεσης ανταμοιβής » είπε ο κ. Σιώμος για να περιγράψει τις επιρροές που έχει στον εγκέφαλο η ιδιαίτερη χρήση του διαδικτύου και συμπλήρωσε : «Ενα like στο Facebook, ένα καλό ή ένα κακό σχόλιο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και μια επιτυχία στο ηλεκτρονικό παιχνίδι «ανεβάζουν» ή «κατεβάζουν» την ντοπαμίνη (ορμόνη της χαράς) από τον επικλινή πυρήνα του εγκεφάλου και έτσι δουλεύει το μοντέλο της άμεσης ανταμοιβής».

Μεταξύ άλλων ο κ. Σιώμος είπε ότι οι πιο σοβαρές περιπτώσεις εθισμού εντοπίζονται στα αγόρια σε σχέση με τα κορίτσια, ενώ επισήμανε πως υπάρχουν μελέτες από το 2011 αλλά και νευροαπεικονιστικές έρευνες που δείχνουν αλλαγές στη φαιά ουσία του εγκεφάλου, αλλά και αλλαγές σε ποσοστά μεταβολισμού της γλυκόζης στις εγκεφαλικές δομές στα φυσιολογικά άτομα σε σχέση με τα εθισμένα.

Πρόληψη και αντιμετώπιση του εθισμού
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, η πρόληψη είναι πολύ σημαντικός παράγοντας ώστε να αποφευχθούν τα φαινόμενα εθισμού στα παιδιά και τους εφήβους.

Ο κ. Σιώμος, είπε ότι η «πρόληψη σημαίνει ότι μπαίνουν όρια στη χρήση του διαδικτύου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, κατά τη διάρκεια της συνολικής ψυχαγωγίας του παιδιού». Τόνισε δε, ότι ο εθισμός στο διαδίκτυο εντοπίζεται εύκολα από τους γονείς, καθώς μπορούν να διαπιστώσουν εάν το παιδί τους χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο το διαδίκτυο ή παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια και εγκαταλείπει άλλα αγαπημένα χόμπι και ενδιαφέροντα.

Τέλος, εξηγώντας τη μέθοδο αντιμετώπισης του προβλήματος του εθισμού στα παιδιά και στους εφήβους ο πρόεδρος της ΕΕΜΔΕΔ είπε στο Αθηναϊκό & Μακεδονικό Πρακτορείο πως οι γονείς οι οποίοι έχουν αντιληφθεί πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα θα πρέπει να απευθυνθούν σε παιδοψυχίατρο και να γίνει αξιολόγηση του περιστατικού. «Θα πρέπει να γίνει έρευνα του περιστατικού ώστε να αξιολογηθεί εάν πρόκειται για μια απλή περίπτωση εθισμού, για να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα γνωσιακής συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας του παιδιού αλλά και ψυχοεκπαίδευσης των γονέων για τουλάχιστον 6 μήνες, ή εάν πρόκειται για περιστατικό όπου υπάρχει συνοσηρότητα και με άλλη ψυχική διαταραχή όπως είναι η ελλειμματική προσοχή με υπερκινητικότητα, η δυσθυμία, ή κάποια αγχώδη διαταραχή» τόνισε.ΑΠΕ
]]>
nospam@ertopen.com (Νίκος Κλέτσας) Κοινωνία Sat, 20 Oct 2018 21:00:16 +0300
Ενημερωτική Εκστρατεία «ΝΙΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΛΜΟ» http://www.ertopen.com/news/ellada/koinwnia/item/49552-enhmerwtikh-ekstrateia-%C2%ABniwse-ton-palmo%C2%BB http://www.ertopen.com/news/ellada/koinwnia/item/49552-enhmerwtikh-ekstrateia-%C2%ABniwse-ton-palmo%C2%BB Ενημερωτική Εκστρατεία «ΝΙΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΛΜΟ»

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, στο πλαίσιο των δράσεών της για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την πρόληψη των Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων, υλοποιεί την ενημερωτική εκστρατεία «ΝΙΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΛΜΟ» με την ευγενική χορηγία της Pfizer Hellas.

Με αφορμή και το 39ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο, που θα πραγματοποιείτα ι  18-20 Οκτωβρίου 2018 στην Αθήνα  ο κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης, Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης,  αναφερται στο ζήτημα της πρόληψης των εγκεφαλικών επεισοδίων και την Κολπική Μαμαρυγή , αλλα΄και  σε νεότερες εξελίξεις στους τομείς της Προληπτικής  και της Επεμβατικής Καρδιολογίας,  

Κολπική Μαρμαρυγή & Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια

Η Κολπική Μαρμαρυγή (ΚΜ) είναι ένας τύπος αρρυθμίας και η πιθανότητα εμφάνισής της αυξάνεται με την ηλικία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματά της δεν γίνονται εύκολα αντιληπτά, με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται ως «σιωπηλή νόσος». Οι συνέπειές της, ωστόσο, είναι τόσο σοβαρές, που κάνουν ηχηρή την ανάγκη για πρόληψη και αντιμετώπιση του προβλήματος. 

Η ΚΜ αποτελεί το δεύτερο σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου εκδήλωσης Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων (ΑΕΕ), μετά την υψηλή αρτηριακή πίεση, καθώς εκτιμάται ότι αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης ΑΕΕ κατά 3 έως 5 φορές και ότι συνδέεται με το ένα τέταρτο περίπου των συνολικών ισχαιμικών ΑΕΕ. Στην Ελλάδα έχουμε κάθε χρόνο 32.585 νέα περιστατικά αγγειακής εγκεφαλικής νόσου, τα οποία αποτελούν την 1η αιτία αναπηρίας στη χώρα μας, με συνολικές άμεσες υγειονομικές δαπάνες €0.563 δισ. και έμμεσες δαπάνες €1 δισ.

Ωστόσο, οι επιπτώσεις των ΑΕΕ ξεπερνούν κατά πολύ την οικονομική διάσταση. Οι επιζώντες παρουσιάζουν συχνά μακροχρόνια αναπηρία, μεταξύ άλλων προβλήματα κινητικά, όρασης, ομιλίας, μνήμης, διαταραχές προσωπικότητας, κόπωση και κατάθλιψη. Παρ’ όλα αυτά, ο προσυμπτωματικός έλεγχος δεν διενεργείται ακόμη σε τακτική βάση και από τις ευρωπαϊκές μελέτες διαπιστώνονται σημαντικά ποσοστά υποδιάγνωσης. 

ΜΕΤΡΗΣΤΕ ΤΟ ΣΦΥΓΜΟ ΣΑΣ

 

Η μέτρηση του σφυγμού, μία πολύ απλή διαδικασία που μπορεί να γίνει στο σπίτι ή το γραφείο, αποτελεί σωτήριο μέτρο πρόληψης για την πρόκληση κολπικής μαρμαρυγής, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο. 

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, στο πλαίσιο της εκστρατείας ευαισθητοποίησης «Νιώσε τον Παλμό», συνιστά τη συχνή παρακολούθηση των καρδιακών παλμών. Με τον τρόπο αυτό, μπορείτε να εντοπίσετε έγκαιρα το πρόβλημα και να μειώσετε την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου. 

Η αντιμετώπιση της ΚΜ στοχεύει στον έλεγχο του αριθμού των σφύξεων, στην επάνοδο του καρδιακού ρυθμού στο φυσιολογικό, καθώς και στην πρόληψη με τη χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής του σχηματισμού θρόμβων, που θα μπορούσαν να αποκολληθούν και να προκαλέσουν ΑΕΕ. Τα νεότερα από του στόματος αντιπηκτικά έχουν πιο στοχευμένη δράση, λιγότερους περιορισμούς και ανώτερο προφίλ πρόληψης ΑΕΕ και μείζονος αιμορραγίας σε σχέση με τις παλαιότερες θεραπείες. 

Νεότερα στον τομέα της προληπτικής καρδιολογίας

 • Μια νέα θεραπευτική επιλογή, που ρυθμίζει την όρεξη μέσω της ενεργοποίησης ανορεξιογόνων μηχανισμών χρησιμοποιήθηκε σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ασθενείς με αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο ή πολλαπλούς καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι υποβάλλονταν παράλληλα σε θεραπεία με διαιτητικές παρεμβάσεις. Σε διάστημα ενός έτους, απώλεια βάρους τουλάχιστον 5% παρατηρήθηκε στο 38,7% των ασθενών που έλαβαν την ουσία, ενώ ταυτόχρονα τα υψηλότερα ποσοστά απώλειας βάρους επιτεύχθηκαν χωρίς συνοδό αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακών επεισοδίων.
 • Οι νέες Ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες της υπέρτασης επισημαίνουν την ανάγκη έγκαιρης έναρξης αντιυπερτασικής αγωγής με τη χρήση από την αρχή τουλάχιστον δύο φαρμακευτικών παραγόντων σε ένα χάπι για την επιτυχέστερη ρύθμιση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης. Οι στόχοι για τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης των υπερτασικών ασθενών όλων των ηλικιών είναι χαμηλότεροι από ότι σε προηγούμενες οδηγίες.

Εξελίξεις στην επεμβατική καρδιολογία

 • Η ελάχιστα επεμβατική διαδερμική θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων με τη χρήση καθετήρων και συσκευών εξαπλώνεται ταχέως προσφέροντας σημαντικό όφελος στον ασθενή, στον οποίο η συμβατική φαρμακευτική θεραπεία δεν επαρκεί ή η κλασική χειρουργική αντιμετώπιση δεν ενδείκνυται λόγω υψηλού χειρουργικού κινδύνου. Τέτοιες παθήσεις, που σήμερα μπορούν να αντιμετωπισθούν επιτυχώς με διακαθετηριακές επεμβάσεις, είναι η στένωση της αορτικής βαλβίδας των ηλικιωμένων, η ανεπάρκεια της μιτροειδούς, η μεσοκολπική επικοινωνία, η αρτηριακή υπέρταση κλπ. Στη χώρα μας εφαρμόζονται όλες οι ανωτέρω μεθόδους με εξαιρετική επιτυχία.
 • Με βάση τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης, όπου τυχαιοποιήθηκαν 1746 ασθενείς σε 87 κέντρα, η αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας μέσω διαδερμικής προσπέλασης (ΤΑVI), ακόμη και για ασθενείς χαμηλού κινδύνου είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική εναλλακτική λύση στην αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας για τον πληθυσμό αυτό με συμπτωματική στένωση της αορτικής βαλβίδας συνδεόμενη με χαμηλά ποσοστά επιπλοκών, μικρότερη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο, μηδενική θνησιμότητα και σχεδόν μηδενική επίπτωση αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.
 • Η μελέτη COAPT, η οποία δημοσιεύτηκε πολύ πρόσφατα κατέδειξε ότι η διαδερμική διόρθωση της ανεπάρκειας της μιτροειδούς βαλβίδας με χρήση ειδικής συσκευής (MitraClip) σε 302 ασθενείς έναντι της συντηρητικής φαρμακευτικής θεραπείας σε 312 ασθενείς μειώνει τις εισαγωγές στο νοσοκομείο κατά 32%, καθώς και την ολική θνησιμότητα κατά 18% σε διάρκεια παρακολούθησης 24 μηνών.
 • Στις μελέτες «νέας γενιάς» για τη νεφρική απονεύρωση με χρήση ραδιοσυχνοτήτων ανήκει η Spyral HTN-OFF MED, στην οποία συμμετείχαν υπερτασικοί ασθενείς, οι οποίοι δεν ελάμβαναν αντιυπερτασική θεραπεία. Η απονεύρωση έδωσε πολύ θετικά αποτελέσματα με σημαντική πτώση της αρτηριακής πίεσης ιατρείου όσο και της 24ωρης καταγραφής. Επιπροσθέτως, σε άλλη μελέτη , στην οποία συμμετείχαν ασθενείς με αρρύθμιστη αρτηριακή υπέρταση υπό αγωγή (μέχρι και 3 φάρμακα), η 24ωρη καταγραφή ανέδειξε τη σημαντική ελάττωση της αρτηριακής πίεσης με τη νεφρική απονεύρωση και σε αυτό τον πληθυσμό. Να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα έχει σημαντική παρουσία στις ανωτέρω μελέτες με τη Μονάδα Υπέρτασης της Α’ Παν/κής Καρδιολογικής Κλινικής στο Γ.Ν.Α «Ιπποκράτειο» να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο κ. Ιωάννης Γουδέβενος, Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Ε και Καθηγητής της Καρδιολογικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων, εστιάζει     στην εξωνοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή και τους αυτόματους δημόσιους απινιδωτές, σχολιάζοντας ότι «Η εξωνοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή αποτελεί την κύρια αιτία αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, με τους ασθενείς να καταλήγουν σε λιγότερο από μία ώρα από την έναρξη των συμπτωμάτων εκτός νοσοκομείου. Στη χώρα μας καταγράφονται περίπου 79.000 τέτοιοι θάνατοι ετησίως και ο αριθμός αυτός παραμένει αμετάβλητος.

    ΤΑ   ΠΡΩΤΑ  ΔΕΚΑ  ΚΡΙΣΙΜΑ   ΛΕΠΤΑ

Είναι ενδιαφέρον να αναφέρουμε ότι η καρδιακή ανακοπή συνήθως οφείλεται σε έμφραγμα μυοκαρδίου, που επιπλέκεται με θανατηφόρο αρρυθμία και συμβαίνει στο σπίτι. Το 1/3 των ασθενών δεν έχει γνωστό καρδιαγγειακό ιστορικό,  ενώ το 50% δεν έχουν αναφέρει πρόδρομα συμπτώματα.

Με δεδομένο ότι λιγότερο από 10% των θυμάτων επιβιώνει, η έγκαιρη καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, δηλαδή εντός το πολύ 10 λεπτών, θεωρείται ως ο ακρογωνιαίος λίθος για την καλή έκβαση των ασθενών. Ωστόσο, η έγκαιρη αντιμετώπιση προϋποθέτει παρουσία εκπαιδευμένων ατόμων και αυτόματων δημόσιων απινιδωτών και για το λόγο αυτό η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία πρωτοστατεί στην εκπαίδευση διασωστών και την τοποθέτηση  απινιδωτών σε δημόσιες θέσεις».

Ο κ. Ιωάννης Κανακάκης, Γενικός Γραμματέας της Ε.Κ.Ε. και Διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής του Γ.Ν.Α. «Αλεξάνδρα»,  τονίζει τη σημασία της έγκαιρης αντιμετώπισης του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου, λέγοντας ότι παρά την πρόοδο στον τομέα της πρόληψης και θεραπείας των καρδιαγγειακών νοσημάτων, η καρδιαγγειακή θνητότητα παραμένει η πιο συχνή αιτία θνητότητας στον ευρωπαϊκό χώρο, με ποσοστό που κυμαίνεται στο 40% όλων των θανάτων. Χαρακτηριστικό είναι ότι το οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου (ΟΕΜ) και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελούν την αιτία θανάτου για πάνω από 2 εκατομμύρια θανάτους ετησίως.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, πραγματοποιεί δράσεις ενημέρωσης για τα συμπτώματα του ΟΕΜ, ενώ παράλληλα σχεδιάζει σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα  προ-νοσοκομειακής διάγνωσης του εμφράγματος και δημιουργεί δίκτυα πρωτογενούς αγγειοπλαστικής σε συνεργασία με τα επεμβατικά κέντρα.

Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, η οποία να σημειώσουμε ότι διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό επεμβατικών κέντρων με έμπειρους επεμβατικούς καρδιολόγους, έχουν δημιουργηθεί κέντρα πρωτογενούς αγγειοπλαστικής σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπως η Ρόδος, η Χίος, τα Τρίκαλα, η Βέροια, η Τρίπολη και η Καλαμάτα. Με στόχο, τέλος, την περαιτέρω αναβάθμιση της πρόληψης και θεραπείας των καρδιαγγειακών νοσημάτων και την πρόληψη του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου ξεκινάει μια νέα πρωτοβουλία για την καταγραφή των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων στη χώρα μας.
]]>
nospam@ertopen.com (Νίκος Κλέτσας) Κοινωνία Fri, 19 Oct 2018 11:00:00 +0300
Εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο σε 63 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους: http://www.ertopen.com/news/ellada/koinwnia/item/49546-ekdhlwseis-me-eleytherh-eisodo-se-63-moyseia-kai-archaiologikoys-chwroys http://www.ertopen.com/news/ellada/koinwnia/item/49546-ekdhlwseis-me-eleytherh-eisodo-se-63-moyseia-kai-archaiologikoys-chwroys Εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο σε 63 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους:
Από σήμερα, Πέμπτη 18 Οκτωβρίου ως και την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018, σε 63 αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία (και μνημεία) της χώρας θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, παρουσιάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της επικοινωνιακής δράσης με τίτλο «Περιβάλλον και Πολιτισμός», που από το 2008 σχεδίασε και έθεσε σε εφαρμογή το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Κεντρικός θεματικός άξονας των δράσεων-εκδηλώσεων είναι η αλληλεπίδραση του ανθρώπου με τα στοιχεία της φύσης (γη, νερό, φωτιά, αέρας) και το πώς η αλληλεπίδραση αυτή επηρέασε την ανθρώπινη σκέψη και δημιουργία.

Ενδεικτικά, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στις 18, 19, 20 και 21 Οκτωβρίου συμμετέχει στην πανελλήνια εκστρατεία με τίτλο «Πνοές Ανέμων». Τις ημέρες των εκδηλώσεων, οι επισκέπτες του μουσείου  καλούνται να αναζητήσουν μέσα στο μουσείο επιλεγμένα εκθέματα που σχετίζονται με τον αέρα, με τη βοήθεια δίγλωσσου ενημερωτικού φυλλαδίου που θα διατίθεται δωρεάν στην είσοδο του Μουσείου.

Σήμερα, Πέμπτη 18 και Παρασκευή 19 Οκτωβρίου, το Νομισματικό Μουσείο διοργανώνει εκπαιδευτικές δράσεις για μαθητές σχολείων και ενήλικες με εκθέματα που αναφέρονται στην συμβολή του αέρα σε νομίσματα και μετάλλια.
Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει για δεύτερη χρονιά στην επικοινωνιακή δράση. Το Σάββατο 20 Οκτωβρίου, 11:00-12:30, θα υλοποιηθεί στο χώρο του μουσείου  εργαστήριο με θέμα τις μυθικές και φιλοσοφικές αναζητήσεις με αφορμή τον αέρα. Ο άνεμος στην αρχαιοελληνική μυθολογία θα αποτελέσει σημείο αναφοράς και δημιουργίας.


Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ  «φέτος ολοκληρώνεται ο κύκλος της προβολής των τεσσάρων στοιχείων της φύσης με την υλοποίηση, για δεύτερη συνεχή χρονιά, δράσεων εμπνευσμένων από τη θεματική του «αέρα», με το γενικό τίτλο «Πνοές Ανέμων»…Ο αέρας αποτελεί βασικό συστατικό της ατμόσφαιρας και συνεπώς δομικό στοιχείο της φύσης και της ίδιας της ζωής. Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι θεωρούσαν τον αέρα ένα από τα κυριότερα κοσμογονικά στοιχεία, ενώ η υπαρξιακή αναγκαιότητα και η λυτρωτική ενέργειά του συναντώνται στη φυσική αλλά και στην ψυχική ζωή».
Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν 40 φορείς από 30 Περιφερειακές Ενότητες από όλη την επικράτεια. Για τους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στις προγραμματισμένες δράσεις, η είσοδος είναι δωρεάν από την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου ως την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018.Πηγή ΕΡΤ
]]>
nospam@ertopen.com (Νίκος Κλέτσας) Κοινωνία Thu, 18 Oct 2018 15:00:31 +0300
Τριήμερη Οικογιορτή στα Γιάννενα 19 με 21 Οκτωβρίου http://www.ertopen.com/news/ellada/koinwnia/item/49545-trihmerh-oikogiorth-sta-giannena-19-me-21-oktwbrioy http://www.ertopen.com/news/ellada/koinwnia/item/49545-trihmerh-oikogiorth-sta-giannena-19-me-21-oktwbrioy Τριήμερη Οικογιορτή στα Γιάννενα 19 με 21 Οκτωβρίου
Στο χώρο της Λαϊκής Αγοράς, στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, οι παραγωγοί του νομού Ιωαννίνων οργανώνουν τριήμερη Οικογιορτή, από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή.

Από αύριο θα στηθούν οι πρώτοι πάγκοι με τα βιολογικά προϊόντα και φέτος αναμένεται ρεκόρ συμμετοχών, αφού ακόμη και από την Ικαρία βιοκαλλιεργητές θα εκθέσουν τα προϊόντα τους. Την ικανοποίησή τους εκφράζουν οι τοπικοί παραγωγοί και καλούν το κοινό να επισκεφθεί το χώρο της Οικογιορτής.

Εργαστήρια και ομιλίες για τα μείζονα ζητήματα της προστασίας του νερού θα κυριαρχήσουν, πέραν βέβαια του τρόπου παρασκευής προϊόντων, όπως ψωμί ή και το γιαούρτι.

Επίσης, θα γίνει προβολή βίντεο και ομιλίες για τις επικείμενες εξορύξεις των υδρογονανθράκων στην Ήπειρο.]]>
nospam@ertopen.com (Νίκος Κλέτσας) Κοινωνία Thu, 18 Oct 2018 19:00:33 +0300
"Ο ηθοποιός στη σκηνή πρέπει να είναι αινιγματικός" http://www.ertopen.com/news/ellada/koinwnia/item/49539-o-hthopoios-sth-skhnh-prepei-na-einai-ainigmatikos http://www.ertopen.com/news/ellada/koinwnia/item/49539-o-hthopoios-sth-skhnh-prepei-na-einai-ainigmatikos

Avant
Garde


Ξεκίνησε το master class του Ρώσου σκηνοθέτη ADOLF SHAPIRO στην Αθήνα «Μπέρτολντ Μπρεχτ. Από το κείμενο στη σκηνή»


Στις 16 Οκτωβρίου ξεκίνησε το δεύτερο master class των Ελλήνων ηθοποιών και σκηνοθετών με τον Ρώσο σκηνοθέτη ADOLF SHAPIRO: αν πέρυσι το Μάιο το θέμα ήταν ο Τσέχωφ, φέτος οι συμμετέχοντες θα ασχοληθούν με το Θέατρο του Μπέρτολντ Μπρεχτ, επίκαιρο όσο ποτέ στον κόσμο, που επιλέγει την ασφάλεια (τρόπος του λέγειν…), θυσιάζοντας την ανεξαρτησία…

Τα μαθήματα ξεκίνησαν με σωματικές ασκήσεις: πριν γνωριστούν με τον σκηνοθέτη και με τους συμμαθητές τους, οι ηθοποιοί έπρεπε να προετοιμαστούν, απελευθερώνοντας τον εαυτό τους από κάθε αρνητηκή, κάθε άσχετη ενέργεια, αφήνοντας πίσω τον έξω κόσμο και κάνοντας τον χώρο του KODOSTAGE δικό τους.

«Καμιά φορά, λέει ο σκηνοθέτης, τους ηθοποιούς συμβουλεύουν να παρακολουθούν τη ζωή γύρω τους, καθώς πηγαίνουν για πρόβες. Είναι λάθος: δεν πρέπει να συναντάτε τη ζωή πριν τις πρόβες. Το επιβεβαιώνει και η αρχιτεκτονική των θεάτρων, που δεν είχαν παράθυρα: η ζωή του θεάτρου δεν έχει καμιά σχέση με τον έξω κόσμο…»

«Η Τέχνη είναι υπέρβαση των συνόρων ανάμεσα στο κείμενο και τη σκηνή, ανάμεσα στη συνηθισμένη ζωή και τη μεταφορά, ανάμεσα στη δημόσια και την προσωπική ζωή. Τέτοιο σύνορο περνάει στο θέατρο ανάμεσα στους θεατές και στη σκηνή, αλλά υπάρχουν σύνορα και ανάμεσα στον ηθοποιό και τον ήρωά του».

«Διάφορα συστήματα αντιλαβάνονται διαφορετικά τις σχέσεις ανάμεσα στον ηθοποιό και τον ήρωά του. Ο Στανισλάφσκι απαιτούσε την πλήρη ταύτιση, για να ξεχάσει ο ακροατής, ότι βρίσκεται στο θέατρο. Στον Μπρέχτ τα πράγματα είναι διαφορετικά: ο Μπρεχτ απαιτεί σύγκρουση ανάμεσα στον ηθοποίο και το ακροατήριό του. Ο ηθοποιός στη σκηνή πρέπει να αποτελεί μυστήριο για τον θεατή, δεν πρέπει να είναι κατανοητός! Ο ακροατής πρέπει συνεχώς να αναρωτιέται: γιατί ο ηθοποιός είπε αυτό; Γιατί κοίταξε έτσι; Γιατί χαμογέλασε; Πρέπει να αποκρυπτογραφεί συνεχώς. Το ίδιο συμβαίνει και στον αθλητισμό: καλός παίκτης είναι ο απρόβλεπτος παίκτης. Γενικά, ο άνθρωπος πρέπει να είναι αινιγματικός».

«Ο ηθοποιός πρέπει να απελευθερωθεί, και σ΄αυτό βοηθούν οι ασκήσεις, με τις οποίες ξεκινήσαμε. Αν δεν απελευθερωθούμε, δεν μπορούμε να περάσουμε τα σύνορα. Μπορούμε να λέμε όσο θέλουμε, ότι πρέπει να αγαπάμε το θέατρο, να θυσιαζόμαστε για το θέατρο, αλλά δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τα προβλήματα της καθημερινότητας. Δεν μπορούμε να ξεφύγουμε, αλλά μπορούμε να προετοιμάσουμε τον εαυτό μας, να θυμηθούμε, για παράδειγμα κάτι καλό».

«Είμαστε ένα κομμάτι του ζωϊκου κόσμου, και από δω προέρχονται όλες οι παρεξηγήσεις ανάμεσα στους σκηνοθέτες και τους ηθοποιούς: πώς ο σκηνοθέτης μπορεί να οδηγεί τον ηθοποιό, όταν δεν καταλαβαίνει τη φύση του; Όταν δίνει στο λιοντάρι το ρόλο, που μπορεί να παίξει ένα ελάφι; Ή στο λαγό – το ρόλο του λιονταριού; Πρέπει να κατανοήσουμε τη φύση του ήρωα, πρέπει να γίνεται επικοινωνία σε επίπεδο ενέργειας, κίνησης: ο θεατής δε θα θυμάται το κείμενο μετά την παράσταση, δε θα θυμάται σκέψεις, αλλά θα θυμάται τις κινήσεις, τις αντιδράσεις, τα βλέμματα. Θα του μείνει η εντύπωση, και αυτό είναι το κυριότερο».

«Ο κόσμος μας αλλάζει. Αλλάζει η ηθική, ανταλάξαμε την ανεξαρτησία με την ασφάλεια: κάποτε πολεμούσαν γι΄αυτήν, χυνόταν αίμα. Πριν την 11 Σεπτεμβρίου, αν έλεγαν στους Αμερικανούς, ότι θα ψηφίσουν υπέρ της παρακολούθησης των συνομιλιών, δεν θα το πίστευαν!
Άλλαξαν τα πάντα και άλλαξαν απότομα: στο κεφάλι, στην ηθική, στις σχέσεις, κι αυτό δεν μπορεί να περάσει χωρίς ν΄αφήσει βαθιά σημάδια.
Στη ζωή μας μπήκε πλέον η εικονική επικοινωνία: κάθε άνθρωπος μπορεί να εκφράσει τη γνώμη του και να ακουστεί ανά πάσα στιγμή… Η εσιβολή στην προσωπική ζωή γίνεται σε καθημερινή βάση, ο άνθρωπος γίνεται θεατρικός ήρωας, δημόσια περσόνα. Οι άνθρωποι, που μιλούν στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση φέρονται σαν ηθοποιοί, που παίζουν ορισμένους ρόλους, σύμφωνα με τις προσταγές του κόμματός τους. Είναι καθαρός Μπρεχτ! Γιατί η εισβολή στην προσωπική ζωή ξεκίνησε τότε. Ο Μπρεχτ έγραψε τον Τρόμο και αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ με ένα και μοναδικό σκοπό: να πει στην Ευρώπη αυτά, που συμβαίνουν στη Γερμανία, να προειδοποιήσει. Και δεν τον άκουσαν!»

«Είναι πράγματι μεγάλο έργο, ο Μπρεχτ έδειξε το βασικό: πώς αυτή η ασθένεια εισβάλλει μέσα στην κοινωνία, στην οικογένεια, σε κάθε κυψέλη της, σαν τις μεταστάσεις, που εξαπλώνονται αθόρυβα. Είναι τρομερό έργο.
Ο περασμένος αιώνας ήταν αιώνας των ιδεολογικών αγώνων: κομμουνισμός, φασισμός, σοσιαλισμός. Σήμερα δεν υπάρχουν ιδεολογίες, υπάρχει μπίζνες, πετρέλαιο, θρησκευτικοί πόλεμοι, κι αυτό αλλάζει ριζικά την εικόνα του κόσμου. Τι χτίζουν οι σημερινές κοινωνίες; Δεν ξέρει κανείς. Παράλληλα, αλλάζει και το Θέατρο, εξαφανίζεται το κείμενο, ως βάση της σκέψης, ως τρόπος επικοινωνίας. Το αντικαθιστούν οι εικόνες, οι άνθρωποι συνηθίζουν να σκέφτονται με εικόνες.

Ο Μπρεχτ φέρνει νέο θέατρο: το παλιό θέατρο ήθελε να συνενώσει το ακροατήριο, για να αναπνέει ταυτόχρονα, ο Μπρεχτ χωρίζει το ακροατήριο, θέλει να γίνει σύγκρουση.

Αυτά που συμβαίνουν στα έργα του – δεν είναι φανερά και μέχρι ενός σημείου δεν πονάνε: αφού δεν τρέχει τίποτα, τον φίλο σου απολύουν από τη δουλεία, και γι΄αυτό υπάρχουν αντικειμενικές αιτίες. «Τα πάντα ξεκινούν από την αντικειμενικότητα», λέει η ηρωίδα του κειμένου «Εβραία σύζυγός»|.

«Τον Μπρεχτ ενδιαφέρει ο άνθρωπος ως μέρος της κοινωνίας. Ο άνθρωπος τείνει πάντα να δικαιολογεί τον εαυτό του. Όπως όταν πάσχει από λουμπάγκο: ψάχνει να βρεί βολικότερη θέση, εκεί, που υποφέρει λιγότερο. Τείνει να κατηγορεί όλους εκτός από τον εαυτό του, θέλει να δικαιολογήσει τους συμβιβασμόυς του, λέγοντας, ότι δεν γινόταν να φερθεί αλλιώς, ότι δεν είχε διέξοδο, γιατί για να ζει διαφορετικά, να φερθεί διαφορετικά, θα πρέπει να απαρνηθεί πολλά πράγματα. Από την ενοχή του καθενός χτίζεται η ενοχή όλης της κοινωνίας.

Ο Μπρεχτ έγραψε τα κείμενα του έργου σε διαφορετικές περιόδους, είχε φανταστικό κοινωνικό ένστινκτο: μόλις ο Χίτλερ έγινε εξουσία, ο Μπρεχτ εγκατέλειψε τη Γερμανία, και από κει και πέρα περιπλανιόταν από χώρα σε χώρα, δραπετεύοντας από τον φασισμό, προειδοποιώντας τον κόσμο.

Ο Τρόμος και Αθλιότητα είναι έργο-προειδοποίηση, την οποία τότε δεν κατάλαβε κανείς, πιστεύοντας, ότι ο συγγραφέας υπερβάλλει…»

]]>
nospam@ertopen.com (Νίκος Κλέτσας) Κοινωνία Thu, 18 Oct 2018 07:00:47 +0300
Είναι οι ελιές Καλαμών τα «λειτουργικά τρόφιμα» της φύσης; http://www.ertopen.com/news/ellada/koinwnia/item/49516-einai-oi-elies-kalamwn-ta-%C2%ABleitoyrgika-trofima%C2%BB-ths-fyshs http://www.ertopen.com/news/ellada/koinwnia/item/49516-einai-oi-elies-kalamwn-ta-%C2%ABleitoyrgika-trofima%C2%BB-ths-fyshs Είναι οι ελιές Καλαμών τα «λειτουργικά τρόφιμα» της φύσης;
 
Ongoing μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών ερευνά με θετικά αποτελέσματα την επίδραση της κατανάλωσής τους στη βελτίωση των λιπιδίων στο αίμα.

Θα μπορούσαν μόλις 5 ελιές Καλαμών τη μέρα να μειώνουν την κακή χοληστερόλη στο αίμα και να βελτιώνουν το κλάσμα της ολικής χοληστερόλης;
Ναι, είναι η απάντηση που μας έρχεται από τη συνέχεια έρευνας που παρουσιάστηκε πριν από τη δύο χρόνια στην αρχαία Ολυμπία. Στο συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Ελαιοκανθάλης παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων τα αποτελέσματα μιας μικρής σε μέγεθος έρευνας  για τα οφέλη του καρπού ελιάς στην υγεία και πιο συγκεκριμένα στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα από την πρώτη φάση της έρευνας

Στην παρουσίαση της πρώτης φάσης της έρευνας, η επικεφαλής της Δρ. Μάρθα-Σπυριδούλα Κατσαρού, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ανέφερε πως η κατανάλωση ελιάς θα μπορούσε να επηρεάσει τα επίπεδα της χοληστερόλης και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων.
Η φάση αυτή διενεργήθηκε από την Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στο 401 Στρατιωτικό νοσοκομείο Αθηνών, με την επιμέλεια  πολυμελούς ομάδας  επιστημόνων, διήρκησε 60 ημέρες και συμμετείχαν εθελοντικά 20 υγιείς άντρες και γυναίκες, ηλικίας 22-65 ετών που δεν λάμβαναν την περίοδο εκείνη κάποια φαρμακευτική αγωγή. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.
Όπως ανακοίνωσε η Δρ Κατσαρού, η μέτρηση της ολικής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδιών πριν και μετά στους συμμετέχοντες δεν έδειξαν στατιστικά σημαντική διαφορά. Επισήμανε όμως πως καθώς οι συμμετέχοντες ήταν υγιείς οι ερευνητές δεν ανάμεναν αποτελέσματα. Ωστόσο, στατιστικά σημαντική διαφορά παρουσίασε η HDL, η αγγειοπροστατευτική χοληστερόλη, ενώ το βασικότερο στοιχείο για τους ερευνητές στοιχείο ήταν η βελτίωση σε όλους τους λόγους της χοληστερόλης, που έχει αποδειχτεί πλέον πως αποτελούν βασικό δείκτη εκτίμησης καρδιαγγειακού κινδύνου.

Η δεύτερη φάση της μελέτης σε ανθρώπους με αυξημένα λιπίδια
Τον Απρίλιο του 2018, στο πλαίσιο του Συνεδρίου για το μέλλον του ελαιολάδου και της ελιάς (Future of Olive Oil and Olives) στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου, η Δρ Ελένη Μέλλιου, από το τμήμα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της αρχικής ομάδας της εν λόγω έρευνας, αναφέρθηκε στα οφέλη υγείας από την τακτική κατανάλωση ελιών με υψηλή φαινολική περιεκτικότητα και ανακοίνωσε τη συνέχεια της μελέτης.
Αυτή τη φορά υπάρχει διαφορά στον αριθμό των συμμετεχόντων και στην κατάσταση της υγείας τους. Πρόκειται για 100 εθελοντές που εμφανίζουν υπερχοληστερολαιμία, ενώ ορισμένοι λαμβάνουν θεραπευτική αγωγή. «Συνεχίζουμε τη μελέτη και έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα, καθώς σημειώθηκε σημαντικά στατιστική μείωση της χοληστερόλης στους συγκεκριμένους συμμετέχοντες» σχολίασε η Δρ Μέλλιου. Τα αποτελέσματα της δεύτερης φάσης αναμένονται σύντομα.

17,9 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρδιαγγειακά νοσήματα – περίπου το 31% όλων των θανάτων παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού υγείας

Είναι όλες οι ελιές “λειτουργικά τρόφιμα”;
Η υδροξυτυροσόλη και η τυροσόλη είναι δύο φαινόλες που φαίνεται πως προσφέρουν στις ελιές αυτή την καρδιοπροστατευτική δράση. Ωστόσο, η περιεκτικότητα κάθε ελιάς σε αυτές τις ουσίες είναι που κάνει την ουσιαστική διαφορά, αφού για να υπάρξει μετρήσιμο όφελος από την κατανάλωσή τους χρειάζεται μια συγκεκριμένη ποσότητα “δόσης” φαινολών. Στην πρώτη και στη δεύτερη φάση της έρευνας του Πανεπιστημίου, μετά από εξέταση περίπου 30 τύπων ελληνικών βιολογικών ελιών από το φαρμακευτικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιλέχθηκαν οι βιολογικές ελιές τύπου Καλαμών που παράχθηκαν από τους Βιολογικούς Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου (https://www.bioarmonia.gr/el/%CF%84%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CF%82) στη Σπάρτη, καθώς βρέθηκαν να περιέχουν 5 φορές υψηλότερη συγκέντρωση υδροξυτυροσόλης και τυροσόλης από τις υπόλοιπες εμπορικά  διαθέσιμες ποικιλίες. Για την ακρίβεια, οι συγκεκριμένες ελιές περιείχαν 1300 mg υδροξυτυρόλη και 560 mg τυροσόλη ανά κιλό. Στην ημερήσια μερίδα των 5 ελιών οι συμμετέχοντες έπαιρναν 25 mg υδροξυτυροσόλης και 10 mg τυροσόλης.

Σε κάθε περίπτωση και περιμένοντας τα σημαντικά αποτελέσματα της έρευνας, προσθέστε στη διατροφή σας 5 βιολογικές ελιές Καλαμών.

Μόνο καλό μπορούν να σας κάνουν!
]]>
nospam@ertopen.com (Νίκος Κλέτσας) Κοινωνία Wed, 17 Oct 2018 08:00:41 +0300
Μαθητικός αγώνας δρόμου για την επέτειο της Μάχης της Ηλεκτρικής την Κυριακή 21 Οκτωβρίου στο Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας http://www.ertopen.com/news/ellada/koinwnia/item/49514-mathhtikos-agwnas-dromoy-gia-thn-epeteio-ths-machhs-ths-hlektrikhs-thn-kyriakh-21-oktwbrioy-sto-dhmo-keratsinioy-drapetswnas http://www.ertopen.com/news/ellada/koinwnia/item/49514-mathhtikos-agwnas-dromoy-gia-thn-epeteio-ths-machhs-ths-hlektrikhs-thn-kyriakh-21-oktwbrioy-sto-dhmo-keratsinioy-drapetswnas Μαθητικός αγώνας δρόμου για την επέτειο της Μάχης της Ηλεκτρικής την Κυριακή 21 Οκτωβρίου στο Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας

ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ

Ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας μαζί με τα σχολεία της πόλης διοργανώνουν, με αφορμή τη συμπλήρωση 74 χρόνων από τη Μάχη της Ηλεκτρικής, μαθητικό αγώνα δρόμου, την Κυριακή 21 Οκτωβρίου στις 09.30 π.μ., στον χώρο της ανάπλασης στην πλευρά του Κράκαρη (Ε1 Πύλη).

Η Μάχη της Ηλεκτρικής, η τελευταία σημαντική μάχη του πολέμου που διεξήχθη στην πόλη μας στις 13 Οκτωβρίου 1944, ήταν ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα, καθώς διεσώθη μια από τις πιο ουσιαστικές ενεργειακές μονάδες της Ελλάδας, που τροφοδοτούσε με ρεύμα  ολόκληρο το λεκανοπέδιο, αποτρέποντας τεράστιες καταστροφές σε εγκαταστάσεις υποδομής, καθοριστικές για την οικονομία της Ελλάδας.

Η θυσία των αγωνιστών αποτελεί για το κοινωνικό σύνολο αφετηρία διδαγμάτων, που συμβάλλουν στην χάραξη ενός αγωνιστικού και δημιουργικού μέλλοντος.  Οι ήρωες της Μάχης της Ηλεκτρικής αποτελούν πρότυπα για τους νέους της εποχής μας σε μια εποχή που οι ανθρώπινες σχέσεις και αξίες βρίσκονται συνέχεια σε αμφισβήτηση.

Ο Δήμος Κερατσινίου- Δραπετσώνας, πιστεύει ότι η γνώση της ιστορίας αποτελεί έμπνευση για τους νέους μας δημιουργώντας πολίτες με δημοκρατική αντίληψη και ιδανικά όπως η ανεξαρτησία, η ελευθερία, η αλληλεγγύη. Σε αυτό το πλαίσιο και ως ελάχιστο φόρο τιμής διοργανώνει μαθητικό αγώνα δρόμου.

]]>
nospam@ertopen.com (Νίκος Κλέτσας) Κοινωνία Wed, 17 Oct 2018 12:00:00 +0300