Το καράβι των γυναικών έτοιμο να «σπάσει» τον αποκλεισμό της Γάζας

Σήμερα αναμένεται να φθάσει στη Γάζα η 15μελής ομάδα γυναικών, από 13 χώρες και πέντε ηπείρους, που επιβαίνει στο πλοίο «Ζαϊτούνα-Ολίβα»-Zaytouna-Oliva (Ελιά), σε μια προσπάθεια να σπάσει τον δεκαετή αποκλεισμό, που έχει επιβάλλει το Ισραήλ.

Η Γάζα βρίσκεται υπό ισραηλινό αποκλεισμό από το 2006, που έγινε αυστηρότερος το 2007, μετά την κατάληψη από την οργάνωση Χαμάς ενός μικρού θύλακα. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι ο θαλάσσιος και χερσαίος αποκλεισμός της Γάζας έχει ως στόχο να εμποδίσει την Χαμάς από την παραλαβή προμηθειών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς.

w460

«Φοβόμαστε ότι θα υπάρξει ισραηλινή επίθεση εναντίον μας» για να σταματήσει το πλοίο και να μην φτάσει στις ακτές της Γάζας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων χθες σε τηλεφωνική συνέντευξη, η εκπρόσωπος των 15 γυναικών, Κλοντ Λεοτίκ.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα αξιωματούχους, ανέφεραν τις τελευταίες ημέρες ότι το ναυτικό θα παρακολουθήσει το σκάφος και θα επιχειρήσει να το συνοδεύσει στο ισραηλινό λιμάνι του Ασντόντ εμποδίζοντας την άφιξή του στη Γάζα.

Η «Zaytouna-Oliva» είναι ένα από τα δύο πλοία που απέπλευσε από τη Βαρκελώνη τον περασμένο Σεπτέμβριο και αποτελεί μέρος του ευρύτερου στολίσκου της ναυτικής Συμμαχίας για την Ελευθερία που αποτελείται από τα καράβια για τη Γάζα, που πηγαίνουν τακτικά στη Γάζα από όλο τον κόσμο προσπαθώντας να σπάσουν τον αποκλεισμό.

images-4

(Η δήμαρχος της Βαρκελώνης, Άντα Κολάου με την ευρωβουλευτή και μέλος της ομάδας γυναικών που επιβαίνουν στο καράβι για τη Γάζα, Μαλίν Μπγιόρκ)

Κανένα από αυτά δεν έχει καταφέρει ακόμα να περάσει και οι ισραηλινές αρχές έχουν κάνει πολλές συλλήψεις ακτιβιστών.

Μια τέτοια επιχείρηση μετατράπηκε σε τραγωδία στις 31 Μαΐου του 2010, όταν Ισραηλινοί κομάντος σκότωσαν 10 Τούρκους ακτιβιστές και τραυμάτισαν άλλους 60 σε μια επιδρομή στη νηοπομπή του Στόλου της Ελευθερίας._78806973_78802457

Σήμερα, ανάμεσα στις 15 γυναίκες διαφόρων εθνικοτήτων βρίσκεται και η ακτιβίστρια από τη Βόρεια Ιρλανδία και βραβευμένη με το Νόμπελ Ειρήνης (το 1976) Μερίντ Μαγκουάιρ.

0f32b671c65e36e615b5eecae2727fd4127683fc

«Στόχος μας είναι να φτάσει στη Γάζα. Εμείς δεν ανησυχούμε για το τι σχεδιάζει το Ισραήλ να κάνει» δήλωσαν οι γυναίκες στο Γαλλικό Πρακτορείο. 

Ο αποκλεισμός της Γάζας περιορίζει σημαντικά την κυκλοφορία 1,9 εκατομμυρίων Παλαιστινίων που ζουν μέσα στην εξαθλίωση εξαιτίας του.

πηγή insideoutborders