Αντιδράσεις για τις συγχωνεύσεις σχολείων σε Αιγάλεω και Γλυφάδα

Την έντονη αντίθεσή τους στις προωθούμενες συγχωνεύσεις σχολείων, εκφράζουν με ανακοινώσεις τους δημοτικά σχήματα από το Αιγάλεω και τη Γλυφάδα.
Ανακοίνωση της Αριστερής Πρωτοβουλίας Γλυφάδας σε σχέση με την συγχώνευση 18ου και 3ου δημοτικού σχολείου:

"Ένα ακόμα επεισόδιο του περίφημου Success Story υλοποιεί η συγκυβέρνηση. Πιστή στις μνημονιακές  δεσμεύσεις της, υπηρετώντας την πολιτική διάλυσης του δημοσίου συστήματος παιδείας συνεχίζει να κλείνει σχολεία μέσω των συγχωνεύσεων. Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση καταργούνται, συγχωνεύονται και υποβιβάζονται εκαντοντάδες δημοτικά και νηπιαγωγεία με αποτέλεσμα χιλιάδες παιδιά να στοιβάζονται σε υπεράριθμα τμήματα ενώ καταργούνται πάνω από 600 θέσεις εργασίας.

Στην περιοχή μας συγχωνεύονται το 18ο με το 3ο δημοτικό σχολείο. Συγχωνεύονται την ίδια στιγμή που το σύνολο των μαθητών υπερβαίνει τα 360 παιδιά. Την στιγμή που είναι ήδη εκ του πρακτέου γνωστό ότι ο χώρος δεν είναι κατάλληλος για να στεγάσει τόσους μαθητές. Συγχωνεύονται την στιγμή που εκκρεμεί η επισκευή και παράδοση του κτιρίου του 18ου Δ.Σ. στην Σοφίας Βέμπο, επισκευή και παράδοση που έχει επανειλημμένα δεσμευτεί ο Δήμος Γλυφάδας ότι θα κάνει. Εκεί δηλαδή που στεγαζόταν πριν την απόφαση «προσωρινής» συστέγασής του με το 3ο Δ.Σ το 18ο Δ.Σ.. Αντί για αυτό το 18ο Δ.Σ. κλείνει.

Η συνεχής υλοποίηση της πολιτικής των περικοπών εκτός των άλλων και στην δημόσια εκπαίδευση, υλοποιεί την κατεύθυνση για φθηνό πειθαρχημένο σχολείο της αγοράς, με χαμένους πρώτα και κύρια τους μαθητές. Οι συνέπειες στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης είναι δραματικές. Από τις συνθήκες μεταφοράς και παρακολούθησης μέχρι το ίδιο το πρόγραμμα που αντικαθιστά την παροχή γνώσης με παροχή πληροφοριών και δεξιοτήτων.

Είναι χαμένοι όμως και οι γονείς που βλέπουν διαρκώς να χρειάζεται να βάλουν όλο και ποιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για την «δωρεάν» παιδεία της εποχής των μνημονίων. Χαμένοι βέβαια και οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί που βλέπουν διαρκώς το μέλλον τους όλο και ποιο αβέβαιο.

Έχουν ευθύνη όλες εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις που και στον Δήμο μας, που νομιμοποίησαν με τις «προτάσεις» τους την αντιεκπαιδευτική πολιτική.

Είναι φανερό πως το υπουργείο παιδείας και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να σταματήσουν αυτήν την πολιτική που εφαρμόζουν με ιδιαίτερη σπουδή τα τελευταία χρόνια. Κυβέρνηση, Ε.Ε και ΔΝΤ χτυπούν ανελέητα τις κατακτήσεις και τις κοινωνικές υποδομές (παιδεία, υγεία, ασφάλιση, πρόνοια κλπ). Θέλουν ένα σχολείο χρεοκοπημένο, διαλυμένο, φτηνό και ευέλικτο, που δε θα εξασφαλίζει ούτε τους στοιχειώδεις όρους για την αξιοπρεπή μόρφωση των παιδιών.
Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να διαλύσουν το δημόσιο σχολείο.

Εκπαιδευτικοί. εργαζόμενοι, γονείς και κάτοικοι πρέπει όλοι μαζί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας απέναντι στην πολιτική Κυβέρνησης ΕΕ και ΔΝΤ που οδηγεί τα σχολεία αλλά και τις οικογένειές μας στην χρεοκοπία.
•    Να ανακληθεί τώρα η απόφαση για συγχώνευση του 18ο με το 3ο δημοτικό σχολείο.
•    Να παραδοθεί άμεσα ο χώρος του 18ο στην Σοφίας Βέμπο.
•    Να δεσμευτεί άμεσα ο Δήμος και η περιφέρεια ότι δεν θα υλοποιήσει την απόφαση για συγχώνευση.
•    Όλοι μαζί εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι, γονείς κάτοικοι θα τους σταματήσουμε".

Με ανακοίνωσή της η πολιτική - δημοτική κίνηση "Ρήγμα στα Δυτικά", που δραστηριοποιείται στο Δήμο Αιγάλεω, αναφέρει για το θέμα των συγχωνεύσεων:

"Το Υπουργείο Παιδείας με απόφασή του από 12/05/2014 που είναι προς υπογραφή από τα συναρμόδια Υπουργεία ανακοίνωσε τη συγχώνευση 128 δημοτικών και 74 νηπιαγωγείων, την κατάργηση 15 δημοτικών σχολείων και 30 νηπιαγωγείων. Παράλληλα, συγχωνεύονται 16 γυμνάσια και λύκεια, 12 ΕΠΑΛ, ενώ καταργούνται ένα γυμνάσιο και τρία
ΕΠΑΛ. Τα περισσότερα δημοτικά σχολεία που συγχωνεύονται βρίσκονται στην Αττική.

Στο Δήμο του Αιγάλεω συγχωνεύονται το 5ο και το 16ο δημοτικά σχολεία σε ένα δημοτικό σχολείο 350 μαθητών.  Ήδη έχουν συγχωνευτεί πρόπερσι  τα 15ο και 7ο Δημοτ. Σχολεία Αιγάλεω και έχουν αυξηθεί τμήματα τάξεων από 18- 20 μαθητές σε 23 με προοπτική έως και 27, αριθμοί που χειροτερεύουν τις συνθήκες  μάθησης.
Επιπλέον, γεμίζουν τα σχολεία με κακοπληρωμένους και χωρίς δικαιώματα εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους (καθαριστές, επιστάτες, τραπεζοκόμους) ΕΣΠΑ που σήμερα είναι κι αύριο δεν είναι. Για παράδειγμα, στα 5ο και 16ο Δημοτ. Σχολεία Αιγάλεω απολύονται 4 εργαζόμενοι ΕΣΠΑ τον Ιούνιο.

Αυτή η εξέλιξη είναι ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ της πολιτικής που στοχεύει να υποβαθμίσει έως και να διαλύσει όλες τις δομές που μέχρι πριν μερικά χρόνια έστω και λειψά προστάτευαν κοινωνικά δικαιώματα του λαού, όπως της δημόσιας δωρεάν Παιδείας, Υγείας κλπ. Πάει χέρι χέρι και με τις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο νοσοκομείων (Δαφνί, Δρομοκαΐτειο, Λοιμωδών) που βλέπουμε τελευταία και στην περιοχή μας.

  Γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές του Αιγάλεω πρέπει να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στο τσουβάλιασμα των παιδιών. Δεν θέλουμε να μετατραπούν τα σχολεία μας σε απρόσωπα μεγαθήρια, εχθρικά για μαθητές και δασκάλους.

Τα παιδιά δεν είναι απλά λογιστικά νούμερα για να χωρέσουν σε αυτά τα σχολεία και με προοπτική να στοιβάζονται σε πολυπληθή τμήματα. Ούτε είναι «πειραματόζωα» σε σχολεία όπου η παιδαγωγική σχέση δασκάλου- μαθητή εξαφανίζεται για την ευημερία των αριθμών. Τα λειτουργικά προβλήματα τέτοιων σχολείων- μεγαθηρίων θα είναι  πολύ οξυμμένα, αν συνυπολογίσουμε και τη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση τους. Συγχρόνως και το έργο των εκπαιδευτικών δυσχεραίνει σε υπερβολικό βαθμό και κάποιοι απ΄ αυτούς χάνουν τις οργανικές θέσεις τους, που σημαίνει πως είναι «στον αέρα» ψάχνοντας σχολείο για να διδάξουν.

Η ευθύνη πέφτει στη σημερινή συγκυβέρνηση, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση που, πολλά  χρόνια πριν την κρίση, υλοποιεί πολιτικές που χειροτερεύουν την Παιδεία στα δημόσια σχολεία υπέρ του ιδιωτικού, τελικά, τομέα.
Το Ρήγμα στα Δυτικά θα μπει μπροστά στον αγώνα των Αιγαλεωτών, θα είναι δίπλα στους Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων και Εκπαιδευτικών ενάντια σε συγχωνεύσεις ή όποια άλλη προσπάθεια κατάργησης των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών μας (αξιολόγηση, κατηγοριοποίηση σχολείων κοκ).

Καλούμε τη νέα Δημοτική πλειοψηφία να συσστρατευτεί σ΄ αυτόν τον αγώνα, όλες τις δημοτικές παρατάξεις να στηρίξουν το Συντονιστικό Σωματείων Δυτ. Αττικής  και θεωρούμε χρέος κάθε απλού δημότη του Αιγάλεω «να κατέβει στο δρόμο», μιας και «τίποτα δεν χαρίζεται, αλλά όλα κατακτιούνται» με τη μαζική συμμετοχή στην πολιτική πάλη.
Το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας αξίζουν πολύ περισσότερα…!".