Αποφυλακίστηκε ο Νίκος Ρωμανός μετά από έξι χρόνια εγκλεισμού.

Αποφυλακίστηκε ο Νίκος Ρωμανός μετά από έξι χρόνια εγκλεισμού.

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας μείωσε πρόσφατα σε 14 χρόνια την ποινή των 18 χρόνων που του είχε επιβληθεί για κατοχή και τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών το 2012 ανοίγοντας τον δρόμο για την αποφυλάκιση του.

 

Ο Νίκος Ρωμανός, στου οποίου τα χέρια του είχε ξεψυχήσει ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος χτυπημένος από σφαίρα του  του ειδικού φρουρού, Επαμεινώνδα Κορκονέα τον Δεκέμβριο του 2008, είχε συλληφθεί τον Φεβρουάριο του 2013 μαζί με τρία ακόμη άτομα για απόπειρα ένοπλης ληστείας στην Αγροτική Τράπεζα και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο Βελβεντό Κοζάνης.

Για την υπόθεση, ο Νίκος Ρωμανός είχε καταδικαστεί τον Μάρτιο του 2018, σε κάθειρξη 18 ετών, ενώ ένας εκ των συγκατηγορουμένων του, ο Αργύρης Ντάλιος, σε κάθειρξη 27 ετών. Τότε το δικαστήριο του αρνήθηκε να τους αναγνωρίσει ελαφρυντικά και κυρίως αυτό της καλής διαγωγής εντός της φυλακής. Η απόφαση αυτή, ωστόσο, αναιρέθηκε από τον Άρειο Πάγο ο οποίος, με μία πρωτοποριακή απόφασή του, έκρινε πως η απόρριψη των ελαφρυντικών και ειδικά αυτού της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη από έγκλειστο, στερούνταν εμπεριστατωμένης αιτιολογίας.
 
 
 

Μετά την ιδιαίτερα σημαντική απόφαση του Αρείου Πάγου, που δημιουργεί νομικό προηγούμενο καθώς ουσιαστικά δέχθηκε πως η καλή συμπεριφορά μετά την πράξη μπορεί να αφορά και έγκλειστο κρατούμενο, το δικαστήριο μείωσε την ποινή των 18 ετών κατά 4 έτη, επιβάλλοντας του κάθειρξη 14 ετών με την αναγνώριση του ελαφρυντικού της καλής συμπεριφοράς εντός του καταστήματος κράτησης.