Παραιτήθηκε ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ο Μ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε την παραίτηση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγου Αριστείδη Ανδρικόπουλου, ο οποίος και την παρέδωσε ήδη.

Με δήλωσή του επιβεβαίωσε σήμερα το πρωί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη την παραίτηση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. και ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει στην αλλαγή της ηγεσίας μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας.

 

Συγκεκριμένα, στη δήλωσή του ο Μ. Χρυσοχοΐδης αναφέρει: «Σε ένα κράτος δικαίου ο κομματισμός δεν χωρεί σε κανέναν τομέα του Δημοσίου. Πολύ περισσότερο στις Υπηρεσίες ασφάλειας της χώρας. Ζήτησα και έλαβα την παραίτηση της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Θα γίνουν αξιοκρατικές κρίσεις, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα και περιμένει η κοινωνία. Είναι όρος για την αποτελεσματικότητά τους. Προχωράμε μπροστά, με αίσθηση του δημοκρατικού καθήκοντος».

Σημειώνεται ότι η διαδικασία προβλέπει πρώτα να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η νέα κυβέρνηση στην Βουλή και κατόπιν να συγκληθεί το ΚΥΣΕΑ για την ανάδειξη της νέας φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. Μέχρι τότε, χρέη υπηρεσιακού Αρχηγού θα εκτελεί ο Υπαρχηγός.

Επιβεβαιώνονται έτσι οι εκτιμήσεις ότι η επιλογή του νέου υπουργού Προστασίας του Πολίτη να συγκαλέσει αργά το απόγευμα της Τρίτης σύσκεψη ανώτατων αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας χωρίς όμως την παρουσία του αρχηγού αλλά και του υπαρχηγού της, ήταν ουσιαστικά προάγγελος των παραπάνω εξελίξεων.

 
 
 

Αντιδρώντας στις εξελίξεις στην αστυνομία, η τέως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, προχώρησε στην εξής δήλωση:

 

«Σε λίγες ώρες μετά από “ αντικειμενική” αξιολόγηση (!) ζητήθηκε η παραίτηση του Αρχηγού της ΕΛΑΣ. Θυμίζω στον κ. Μητσοτάκη τις υποσχέσεις του για επιλογές με βάση την αξιολόγηση και χωρίς κομματικά κριτήρια στις θέσεις ευθύνης. Έτσι αντιλαμβάνονται, σαν λάφυρο, την ΕΛ.ΑΣ και τους ανώτατους αξιωματικούς. Είμαι σίγουρη ότι οι έκτακτες κρίσεις που θα γίνουν στο σώμα δεν θα έχουν κομματικά χαρακτηριστικά, θα γίνουν αξιοκρατικά με βάση αξιολογήσεις, χωρίς κομματικά κριτήρια και χωρίς ούτε μια στιγμή να του έχει περάσει από το μυαλό το κομματικό κράτος. Σε αναμονή των επόμενων ρεβανσιστικών επιθέσεων της νέας Δεξιάς»