Αναστολή οικοδομικών αδειών νοτίως της Ακρόπολης

Η πολεοδομική βόμβα στην καρδιά της περιοχής Μακρυγιάννη στο Κουκάκι έθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος προ των ευθυνών του, κινητοποιώντας τις αρμόδιες υπηρεσίες και τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη να υπογράψει την προσωρινή αναστολή έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών στην περιοχή.

Η ανέγερση πολυώροφων ξενοδοχείων μετά από παρέμβαση των κατοίκων ανέδειξε την αναποτελεσματική προστασία του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου και του οπτικού περιβάλλοντος της Ακρόπολης οδηγώντας στην απόφαση αναστολής έκδοσης για ένα έτος αδειών για την ανέγερση νέων κτηρίων με ύψος που υπερβαίνει τα 17,5 μέτρα, καθώς και προσθηκών καθ’ ύψος σε υφιστάμενα κτήρια, όταν το ύψος τους υπερβαίνει τα 17,5 μέτρα.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της αναστολής στην περιοχή νοτίως της Ακρόπολης, Μακρυγιάννη - Κουκάκι,  δεν εφαρμόζεται κάθε γενική ή ειδική διάταξη που επιτρέπει οποιαδήποτε κατασκευή άνω του ύψους των 17,5 μέτρων.

Η «Εφ.Συν.» είχε πρόσφατα δημοσιεύσει αποκαλυπτικό ρεπορτάζ με όλο το παρασκήνιο γύρω από αυτή την υπόθεση.

Να σημειώσουμε πως η Γενική Διεύθυνση Πολεοδομίας (της Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος) του ΥΠΕΝ, σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς και Υπουργεία, έχουν συστήσει ομάδα εργασίας για την επανεξέταση των όρων δόμησης στην περιοχή, ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα περιορισμού της οπτικής επαφής με την Ακρόπολη.

Στη βάση αυτή θα γίνουν όποιες παρεμβάσεις κριθούν αναγκαίες στο θεσμικό πλαίσιο, όπως αυτό έχει προκύψει μετά τις μεταβολές του 2012.

Όπως διευκρινίζει το ΥΠΕΝ, η ισχύς της απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

πηγή: // efsyn //