Εκδηλώσεις μνήμης για τα 82 χρόνια από τον Μάη του 1936

Η διοίκηση και τα σωματεία της δύναμης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσουν σήμερα, εκδήλωση μνήμης για τα 82 χρόνια από το Μάη του 1936, και τιμής στους νεκρούς εργάτες που έχασαν τη ζωή τους στις τραγικές εκείνες ημέρες των εργατικών αγώνων του Μαΐου του 1936.

Στις 10:30 θα γίνει η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Εργάτη, μπροστά από το κτίριο του Ε.Κ.Θ.

“ Από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη, οι 12.000 καπνεργάτες της, εκ των οποίων το 70% ήταν γυναίκες, ξεκίνησαν τη μεγάλη απεργία που σταδιακά πλαισιώθηκε από εργαζόμενους και άλλων κλάδων”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.. “ Πλήθος λαού κατέκλυσε τους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης. Η αστυνομία εξαπέλυσε επιθέσεις και αποκρούστηκε από τους απεργούς. Ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων Ντάκος ήταν εκείνος που έδωσε την εντολή για πυρ εν ψυχρώ και λίγα λεπτά μετά έπεσε νεκρός ο πρώτος απεργός, ο αυτοκινητιστής Τάσος Τούσης. Ο θάνατος του απεργού ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και η βία δεν είχε τέλος. Τραγικός απολογισμός οι 12 νεκροί και οι 300 τραυματίες.

82 ολόκληρα χρόνια μετά δηλώνουμε πως οι αγώνες του ’36 μας εμπνέουν για τις δικές μας μάχες. Τιμή και Δόξα στους νεκρούς αγωνιστές της εργατικής τάξης!” καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΚΘ.

Π.Α.ΜΕ - Συγκέντρωση και κατάθεση στεφάνων

Με συγκέντρωση σήμερα Τετάρτη στις 10.30 π.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου και την κατάθεση στεφάνων στις 11 π.μ. στο χώρο των γεγονότων του Μάη του '36, συνεχίζονται οι κεντρικές πρωτοβουλίες της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

Η Κομματική Οργάνωση Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ τιμώντας τη μνήμη των ηρωικών εργατών το Μάη του '36, θα συμμετέχει σήμερα, στις 11.00 π.μ., στην κατάθεση στεφάνων, στον τόπο θυσίας των εργατών του Μάη του ΄36, στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου.

Στη συνέχεια, στις 12.00 στα νεκροταφεία της Ευαγγελίστριας θα πραγματοποιηθεί πολιτικό μνημόσυνο στη μνήμη του Γ. Τσαρουχά, στελέχους του ΚΚΕ, βουλευτή της ΕΔΑ και μαχητή του αντιδικτατορικού αγώνα που βρήκε μαρτυρικό θάνατο στη διάρκεια της Χούντας.

Ομιλητής θα είναι ο Σωτήρης Σκαπέρας, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.ΑΠΕ