Ειδήσεις από την ΕΡΑ Καλαμάτας

Αποκλεισμός του Διοικητηρίου για τα χημικά της Συρίας
Σε συμβολικό αποκλεισμό του Διοικητηρίου, από τις 12:30 μέχρι τη 1:30 μετά το μεσημέρι, θα προχωρήσουν αύριο οι φορείς και οι πολίτες που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία «Όχι Χημικά στη Μεσόγειο», στην Καλαμάτα. Παράλληλα τα μέλη της Πρωτοβουλίας διανέμουν υλικό και ενημερώνουν τους πολίτες της περιοχής για τους κινδύνους που εγκυμονούνται από την απόρρητη στρατιωτική επιχείρηση της εν πλω καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας, σε πλοίο του Αμερικανικού στόλου, στη θαλάσσια περιοχή νότια της Πελοποννήσου και δυτικά της Κρήτης. Τις επόμενες ημέρες θα οργανωθεί συγκέντρωση ενημέρωσης και διαμαρτυρίας στην Καλαμάτα. Η Πρωτοβουλία καλεί τους πολίτες να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις και να υπογράψουν το σχετικό ψήφισμα, με το οποίο καλείται η Ελληνική κυβέρνηση, έστω και την τελευταία στιγμή, να αντιδράσει στα σχέδια, που είναι πιθανόν να αποδειχτούν μοιραία για τις θάλασσες και τις ακτές των χωρών της Μεσογείου και να πάρουν μέρος στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που θα γίνει την Παρασκευή 11 Ιουλίου στο Σύνταγμα στην Αθήνα..

Κατάληψη κατά της αξιολόγησης στο Νοσοκομείο Καλαμάτας
Σε αποκλεισμό και κατάληψη των διοικητικών υπηρεσιών του Νοσοκομείου Καλαμάτας προχωρούν αύριο οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα. Με αυτό τον τρόπο οι εργαζόμενοι αντιδρούν στις προσχηματικές αξιολογήσεις, στόχος των οποίων είναι να μειωθεί περισσότερο το ήδη δραματικά μειωμένο προσωπικό του Νοσοκομείου. Το Σωματείο τους σε ανακοίνωσή του τονίζει: «Από τη Δευτέρα 30/6 θα εκδοθούν από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου οι διαπιστωτικές πράξεις που αφορούν στην αξιολόγηση και οι ποσοστώσεις ανά υπηρεσία. Αμέσως μετά θα διανεμηθούν τα φύλλα αξιολόγησης, προκειμένου οι εργαζόμενοι να “αυτοαξιολογηθούν” και στη συνέχεια να προχωρήσει η όλη διαδικασία. Το Σωματείο μας από τη στιγμή που εκδόθηκε ο συγκεκριμένος νόμος είχε ενημερώσει τους εργαζομένους στην υγεία και το λαό για τον αντιδραστικό και αντιλαϊκό χαρακτήρα του νόμου. Απορρίπτουμε καθολικά την αξιολόγηση της επιχειρηματικής δράσης, της μείωσης των μισθών, της κινητικότητας και των απολύσεων! Δεν αυτοαξιολογούμαστε και δεν αξιολογούμε! Ασπίδα μας είναι η αλληλεγγύη, η μαζική καταδίκη και απόρριψη! Προχωράμε οργανωμένα. Μπλοκάρουμε την εφαρμογή της αξιολόγησης. Τη Δευτέρα 30/6/2014 προχωρούμε σε αποκλεισμό της διοικητικής υπηρεσίας και κατάληψη των γραφείων που εμπλέκονται στην αξιολόγηση. Καταθέτουμε μαζικά τα φύλλα αξιολόγησης στο Σωματείο ανυπόγραφα. Να μη συμμετέχει κανείς εργαζόμενος σε καμιά από τις διαδικασίες (αυτοαξιολόγηση – βαθμολόγηση - επιμερισμό ποσοστών)».

Ερώτηση του ΚΚΕ για τον καταρροϊκό πυρετό
«Διαστάσεις επιδημίας έχει πάρει ο καταρροϊκός πυρετός στην Πελοπόννησο» αναφέρει η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.
«Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του κτηνιατρικού και λοιπού προσωπικού των δημόσιων κτηνιατρικών υπηρεσιών - συνεχίζει η βουλευτής - που βρίσκονται για χρόνια υποστελεχωμένες εξ αιτίας της κυβερνητικής αδιαφορίας για την κάλυψη των αναγκών και με περιορισμένες τις δυνατότητες μετακινήσεων του ελάχιστου προσωπικού τους, η ολιγωρία εκ μέρους κυβέρνησης και Περιφέρειας συμβάλλει στην ταχύτατη επέκταση των εστιών» και ζητεί από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να ενημερώσει τη Βουλή, ποιες θα είναι οι άμεσες ενέργειες για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η επιδημία, αλλά και οι πολύπλευρες συνέπειές της στους κτηνοτρόφους.

Ερώτηση της ΔΗΜ.ΑΡ. για την «εμπορευματοποίηση»
των ανασκαφών στην Αρχαία Μεσσήνη
Εμπορευματοποίηση των αρχαιολογικών ανασκαφών στην Αρχαία Μεσσήνη από «γνωστό ξενοδοχειακό συγκρότημα» καταγγέλλουν οι βουλευτές της ΔΗΜ.Α.Ρ. Ασημίνα Ξηροτύρη - Αικατερινάρη και Νίκος Τσούκαλης σε ερώτησή που κατέθεσαν στη Βουλή.
Οι βουλευτές, επισυνάπτουν καταγγελία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Εταιρείας Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών, στην οποία αναφέρεται ότι «προσκαλούνται ομάδες ενηλίκων ατόμων, τα οποία θα διαμένουν στη Μεσσηνία και θα λάβουν μέρος στο προσεχές πρόγραμμα της ανασκαφής και συντήρησης στην Αρχαία Μεσσήνη έναντι συγκεκριμένου αντιτίμου». Σημειώνουν ότι, προβάλλεται «διαφήμιση του εν θέματι πακέτου από γνωστό ξενοδοχειακό συγκρότημα της Μεσσηνίας».
Οι βουλευτές ζητούν από τον υπουργό Πολιτισμού να διευκρινίσει, ποια είναι η τεκμηρίωση της απόφασης ιδιωτικοποίησης του αρχαιολογικού έργου και καταστρατήγησης του αρχαιολογικού νόμου, ποια είναι τα εχέγγυα της κατάρτισης των συμμετεχόντων ενηλίκων και αν έχει δοθεί έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού στον ξενοδοχειακό συγκρότημα να διαφημίζει πακέτα που περιλαμβάνουν συμμετοχή σε ανασκαφή.

Φωτιά σε ελαιοτριβείο στον Αριστομένη
Πυρκαγιά ξέσπασε χθες το απόγευμα σε ελαιοτριβείο, έξω από τον Αριστομένη Μεσσηνίας. Αμέσως κινητοποιήθηκαν πυροσβεστικές δυνάμεις και κάτοικοι της περιοχή και σύντομα η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο. Στην επιχείρηση κατάσβεσης της συμμετείχαν και δυο πυροσβεστικά αεροσκάφη (PZL).

Συνάντηση της «Ανοιχτής Συνέλευσης» για την ΕΡΑ Καλαμάτας
Συζήτηση για την ΕΡΑ Καλαμάτας οργανώνει αύριο η «Ανοιχτή Συνέλευση». Η συζήτηση θα αρχίσει στις 9 το βράδυ στο προαύλιο του σταθμού στο Ανατολικό Κέντρο. Σε ανακοίνωσή της η «Ανοιχτή Συνέλευση» καλεί «κάθε πολιτική και κοινωνική συλλογικότητα, συνδικάτα εργαζομένων, πολιτιστικούς και επιστημονικούς φορείς, τους εργαζομένους και τους ανέργους Καλαμάτας να συμμετάσχουν σε αυτή την πρωτοβουλία και να στηρίξουν το πρόγραμμα του σταθμού, τη γόνιμη επαφή του με τα κοινωνικά ζητήματα της πόλης και της χώρας καθώς και τους ίδιους τους εργαζομένους για το δύσκολο εγχείρημα που έχουν αναλάβει».

«Φασισμός Α.Ε.» στην Πύλο
Στην πλατεία της Πύλου θα προβληθεί σήμερα στις 8:30 το βράδυ, το ντοκιμαντέρ «Φασισμός Α.Ε.». Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον δημιουργό της ταινίας Άρη Χατζηστεφάνου. Την εκδήλωση οργανώνουν οι Αντιφασιστικές Κινήσεις Καλαμάτας και Πύλου και η ΕΡΑ Καλαμάτας.
Αφιέρωμα στη Δόμνα Σαμίου από το Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας
Αφιερωμένη στη Δόμνα Σαμίου είναι η παράσταση που θα δώσει την Τετάρτη στις 9 το βράδυ στο αμφιθέατρο του Κάστρου, το Λύκειο των Ελληνίδων Καλαμάτας. Τη χορωδία του Λυκείου θα διευθύνει ο Βαγγέλης Κώτσου και θα συμμετέχει η Κατερίνα Παπαδοπούλου. Θα συμμετέχουν επίσης η χορευτική ομάδα του Λυκείου και επταμελής ορχήστρα. Στην εκδήλωση θα προβληθεί υλικό από την μεγάλη προσφορά της Δόμνας Σαμίου στο δημοτικό τραγούδι.

Ο ΚΑΙΡΟΣ
Αίθριος ο καιρός
Γενικά αίθριο καιρό, προβλέπει η ΕΜΥ για σήμερα. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς μέχρι μέτριοι Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 μέχρι 33 βαθμούς Κελσίου.