Ειδήσεις - ERT Open - ERT Open http://www.ertopen.com Wed, 24 Apr 2019 20:47:05 +0300 Joomla! - Open Source Content Management el-gr Στέγη Ιδρύματος Ωνάση - Fast Forward Festival 6 / 5-19.5.2019 http://www.ertopen.com/ekdiloseis/item/52167-steghidrymatosonash http://www.ertopen.com/ekdiloseis/item/52167-steghidrymatosonash Στέγη Ιδρύματος Ωνάση - Fast Forward Festival 6 / 5-19.5.2019

5-19 Μαΐου 2019 | Εντός & εκτός Στέγης

Πάρτυ Έναρξης: 5 Μαΐου | 21:30 | Στέγη | dj set: Voltnoi Brege

Ανακαλύψτε τις τέχνες του αύριο σήμερα σε ένα φεστιβάλ με γρήγορα αντανακλαστικά.

Πρωτοποριακές μορφές τέχνης στον πυρήνα της πόλης.

Νέες μορφές τέχνης, πολυμορφικές και υβριδικές παραστάσεις και εγκαταστάσεις, απροσδόκητοι χώροι: αυτό είναι το Fast Forward Festival, που στρέφει το βλέμμα του στο μέλλον και προσελκύει διεθνώς αναγνωρισμένους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν έργα σε παγκόσμιες πρεμιέρες. Φέτος, το FFF διερευνά την έννοια των «κοινών» στο σύγχρονο αστικό τοπίο.

 

Πώς ζούμε μαζί, αν και προερχόμαστε από διαφορετικά κοινωνικά και πολιτιστικά υπόβαθρα; Πώς μπορούμε να συνυπάρξουμε στις σύγχρονες μητροπόλεις, να συνδιαλλαγούμε, να μιλήσουμε για ό,τι είναι ξένο προς εμάς, ανοίκειο, διαφορετικό; To 6ο Fast Forward Festival έρχεται για άλλη μία φορά να δοκιμάσει τις βεβαιότητές μας για την τέχνη και τη ζωή, εξερευνώντας την έννοια των «κοινών» από πολλές οπτικές γωνίες. Αναθέσεις, παγκόσμιες πρεμιέρες και συμπαραγωγές σε πολυμορφικές και υβριδικές παραστάσεις, εγκαταστάσεις και περφόρμανς, ταινίες, συζητήσεις και ένα δείπνο που προκύπτουν μέσα από πολύμηνη συνεργασία με επιστήμονες και συλλογικότητες της πόλης, αλλά και έρευνα σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, παρουσιάζονται για δύο εβδομάδες στον πυρήνα της πόλης, από το Κερατσίνι έως το σπίτι της Μαρίας Κάλλας, από την πλατεία Βικτωρίας έως τη Στέγη.

Το φετινό Fast Forward Festival δημιουργεί μια νοητή διαδρομή που ενώνει τη Στέγη με όλη την πόλη και μας καλεί να εξερευνήσουμε την έννοια των «κοινών» στο σύγχρονο αστικό τοπίο.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Raqs Media Collective (Ινδία), Koki Tanaka (Ιαπωνία), Wu Tsang (ΗΠΑ), Franziska Pierwoss & Sandra Teitge (Γερμανία), Marwa Arsanios (ΗΠΑ-Λίβανος), Petros Moris (Ελλάδα), Tania El Khouri (Λίβανος), Thomas Bellinck (Βέλγιο).

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κάτια Αρφαρά

Οργάνωση παραγωγής: Δήμητρα Δερνίκου, Βασίλης Παναγιωτακόπουλος

Εκτέλεση παραγωγής: Δέσποινα Σιφνιάδου, Ειρηλένα Τσάμη, Κωστής Παναγιωτόπουλος

Βοηθοί εκτέλεσης παραγωγής: Δήμητρα Μπουζάνη, Νικήτας Βασιλάκης

Τεχνικός Διευθυντής Θεάτρου: Λευτέρης Καραμπίλας

Αναπληρωτής τεχνικός διευθυντής & Touring Manager: Φίλιπ Χιλς

 

Raqs Media Collective | Πάμφιλος

5 – 19 Μαΐου / Πατησίων 61 | 12:00-20:00

Ανάθεση-Παραγωγή: Onassis Stegi/Fast Forward Festival

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου

 

Πόσο βαθιά πρέπει να βουτήξεις για να βρεις αυτό που ψάχνεις; Με αφορμή το Ναυάγιο των Αντικυθήρων, και ειδικότερα δύο από τα λιγότερο διάσημα ευρήματά του –ένα κατακερματισμένο άγαλμα φιλοσόφου και μία κούπα που έχει πάνω της χαραγμένο το όνομα «Πάμφιλος»–, η διεθνούς φήμης ομάδα Raqs Media Collective, από την Ινδία, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μετά από πρόσκληση του Fast Forward Festival 6, και κάνει κατάδυση στην Αθήνα. Οι Raqs δημιουργούν μια εμβυθιστική εγκατάσταση στο σπίτι που έζησε η Μαρία Κάλλας και μας μεταφέρουν στον βυθό της θάλασσας.

Η έκθεση κλείνει στις 18:00 τις ημέρες που πραγματοποιούνται οι συζητήσεις: Δευτέρα 6, Τετάρτη 8, Σάββατο 11, Τετάρτη 15 και Σάββατο 18 Μαΐου.

https://www.onassis.org/el/whats-on/fast-forward-festival-6/fff6-pamphilos

 

Οι συζητήσεις του Πάμφιλου | 18:00-20:00

Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας | Στα ελληνικά, με ταυτόχρονη διερμηνεία στα αγγλικά

6 Μαΐου | Υποβρύχιος ορίζοντας

8 Μαΐου | Κύμα

11 Μαΐου | Ρεύμα

15 Μαΐου | Αποσυμπίεση

18 Μαΐου | Πλευστότητα

 

Με αφορμή την εγκατάσταση «Πάμφιλος», οι Raqs διερευνούν την έννοια των «κοινών» στην Αθήνα του σήμερα, μέσα από μια σειρά διαλογικών συναντήσεων (clusters). Φωνές και σκέψεις ανθρώπων από διαφορετικά πεδία δραστηριοτήτων ενώνονται σε μια σειρά διαλογικών συζητήσεων γύρω από το Ναυάγιο των Αντικυθήρων, το εύρημα του «Πάμφιλου» και τις πολλαπλές δυνατότητες διάσωσης της κοινωνίας. Οι Raqs επιστρατεύουν το μοτίβο των υποβρύχιων ανασκαφών και της δραστηριότητας της κατάδυσης στην καθημερινότητα και στον ιστό μιας πόλης, για να δημιουργήσουν ένα ανοιχτό περιβάλλον συζήτησης και εξερεύνησης.

https://www.onassis.org/el/whats-on/fast-forward-festival-6/fff6-pamphilos/fff6-pamphilos-conversations

6 Μαΐου

Υποβρύχιος ορίζοντας

«Δύτης δεινός από τη Δήλο χρειάζεται να ‘ναι κανείς για να φτάσει στο βάθος της σκέψης του Ηρακλείτου». Στον «Υποβρύχιο ορίζοντα» σκεφτόμαστε φωναχτά για τις αλλαγές που συμβαίνουν όταν κάποιος βουτάει στα βαθιά: στη θάλασσα, στη σκέψη, στη ζωή.

 

8 Μαΐου

Κύμα

Έχει ήχο η ιστορία; Ποιοι είναι οι ήχοι της αμοιβαιότητας και της συντροφικότητας, της ηχώς και του αντίλαλου των πράξεων που ανασυγκροτούν την κοινωνία;

 

11 Μαΐου

Ρεύμα

Πώς κολυμπά κανείς πάνω ή κόντρα σ’ ένα δυνατό ρεύμα; Μπορεί αυτό να εκληφθεί ως μεταφορά για τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι προσανατολίζονται προς την παρουσία ισχυρών δυνάμεων;

 

15 Μαΐου

Αποσυμπίεση

Καθημερινές πράξεις, όπως το να περπατάς, να μοιράζεσαι χώρο και πράγματα, να τρως μαζί με άλλους, αποτελούν μέρος της ζωής κάθε πόλης στον κόσμο. Το να κάνεις κάτι από αυτά θυμίζει την αποσυμπίεση που χρειάζεται να βιώσει κανείς όταν ανέρχεται στην επιφάνεια μετά από μια βουτιά στα βαθιά.

 

18 Μαΐου

Πλευστότητα

Κανείς δεν μπορεί να μάθει καταδύσεις χωρίς να μάθει πρώτα να επιπλέει. Ποιοι είναι οι παράγοντες που διατηρούν τους ανθρώπους ζωντανούς και ενεργούς, όταν βουτούν στα βάθη μιας κρίσης;

 

Raqs Media Collective

Η Raqs Media Collective ιδρύθηκε το 1992 στο Δελχί από τους Monica Narula, Jeebesh Bagchi και Shuddhabrata Sengupta, που γνωρίστηκαν όταν σπούδαζαν κινηματογράφο. Βασικό στοιχείο της δουλειάς τους είναι η έννοια του «κινητικού στοχασμού», δηλαδή η συνεχής αναζήτηση νέων μορφών και μεθόδων καλλιτεχνικής δημιουργίας. Το έργο τους εστιάζει στις έννοιες των κοινών και του χρόνου και συχνά συνδέεται με ιστορικά γεγονότα που γίνονται αφορμή και υλικό έμπνευσης. Ακολουθεί τις επιταγές της πρακτικής που η ίδια έχει ονομάσει «κινητική περισυλλογή», για να οδηγηθεί σε μια πορεία ανήσυχη ως προς τη μορφή της και απαιτητική ως προς τις διεργασίες της. Η Raqs αρθρώνει μια ενδόμυχη βιωμένη σχέση με τον χρόνο –σε όλες του τις βαθμίδες–, μέσα από την προσδοκία, την εικασία, την εμπλοκή και την ανασκαφή. Καθώς τα μέλη της κολεκτίβας επινοούν σχήματα γνωστικής και αισθητηριακής οξύτητας, το έργο των Raqs αναδιαμορφώνει τα πεδία της αντίληψης, αλλάζει τους όρους της σωματικής συμπαρουσίας και απαιτεί από όλους να ξανακοιτάξουν με καθαρό βλέμμα ό,τι θεωρούν δεδομένο.

Οι Raqs έχουν παρουσιάσει δουλειά τους σε πολλές διεθνείς εκθέσεις, όπως στην documenta και στις Μπιενάλε της Βενετίας, του Σάο Πάολο, του Σίντνεϊ, της Ταϊπέι και του Λίβερπουλ.

 

 

Wu Tsang | Εγκατάσταση One emerging from a point of view

5-19.5.2019 | Εκθεσιακός Χώρος | Στέγη Ιδρύματος Ωνάση | 12:00-20:00

Συνανάθεση & Συμπαραγωγή: Sharjah Art Foundation και Onassis Stegi/Fast Forward Festival

Είσοδος ελεύθερη με δελτίο εισόδου

 

Μπορούν δύο γυναίκες να συνομιλήσουν χωρίς να συναντηθούν ποτέ; Καταργώντας τα όρια ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ και τη μυθοπλασία, η Wu Tsang παρουσιάζει μια βίντεο εγκατάσταση, μετά από ανάθεση του Fast Forward Festival 6, ρίχνοντας μια διαφορετική ματιά στο φαινόμενο της μετανάστευσης. Τα βίντεο βασίστηκαν σε ένα σενάριο που διαδραματίζεται τρία χρόνια πριν, στη βορειοανατολική ακτή της Λέσβου. Από το 2011 μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 850.000 πρόσφυγες έχουν περάσει στην Ευρώπη διαμέσου της Λέσβου. H σκηνοθέτρια Γου Τσανγκ αφηγείται την ιστορία τόσο του νησιού όσο και της μετανάστευσης με όρους μαγικού ρεαλισμού και δημιουργεί μια εγκατάσταση πέρα από τα όρια της «αλήθειας». HTsang δημιουργεί μια υβριδική μυθιστορία, με στοιχεία από την Ιστορία, τη μυθολογία και την επιστημονική φαντασία. Ως μέρος της εγκατάστασης, η φωτορεπόρτερ Ειρήνη Βουρλούμη εκθέτει μια προσωπική σειρά φωτογραφιών πάνω στην καταγραφή της προσφυγικής κρίσης. Στα αγγλικά με υπότιτλους στα ελληνικά.

https://www.onassis.org/el/whats-on/fast-forward-festival-6/one-emerging-point-view

 

Wu Tsang | Περφόρμανς Sudden Rise | Κεντρική Σκηνή | Στέγη Ιδρύματος Ωνάση | 5 Μαΐου | 21:00

Ευρωπαϊκή πρεμιέρα

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 7 € | Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 6 € | Παρέα 10+ άτομα, Ανεργίας, ΑμεΑ, Συνοδός ΑμεΑ: 5 €

 

Η ανατρεπτική σκηνοθέτρια Wu Tsang και το σύνολο Moved by the Motion αντλούν αποσπάσματα από το κείμενο “Sudden Rise at a Given Tune” που έγραψαν η Tsang, η διεπιστημονική καλλιτέχνιδα boychild και ο ποιητής και πανεπιστημιακός Fred Moten, για να δημιουργήσουν μια περφόρμανς που μοιάζει με ζωντανό κολλάζ. Λέξεις και πράξεις ακτιβιστών, ποιητών και επιδραστικών δοκιμιογράφων για τα πολιτικά δικαιώματα κατά τον 20ό αιώνα, συναντούν τους στίχους του Jimi Hendrix, τους στοχασμούς της Hannah Arendt, σε μια περφόρμανς που παραπέμπει στα λεκτικά παιχνίδια των Σουρεαλιστών του Μεσοπολέμου. Ένα έργο σε εξέλιξη που μεταβάλλεται μέσα από τον αυτοσχεδιασμό και τη διαρκή επινόηση. Στα αγγλικά με υπότιτλους στα ελληνικά

Ανάθεση: EMPACs 10YEARS celebration.

https://www.onassis.org/el/whats-on/fast-forward-festival-6/one-emerging-point-view/fff6-sudden-rise

 

Wu Tsang

Η Γου Τσανγκ είναι μια βραβευμένη δημιουργός ταινιών και εικαστική καλλιτέχνιδα, η οποία συνδυάζει το ντοκιμαντέρ και τις αφηγηματικές τεχνικές με φανταστικές παρκάμψεις σε έργα που διερευνούν κρυφές ιστορίες, περιθωριοποιημένες αφηγήσεις και την ίδια την πράξη της ερμηνείας. Πρότζεκτ της έχουν παρουσιαστεί σε μουσεία, μπιενάλε και κινηματογραφικά φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Έχει βραβευτεί με υποτροφία Guggenheim το 2016 (για Ταινία/Βίντεο), ήταν υποψήφια για το Hugo Boss Prize το 2018 και τον ίδιο χρόνο τιμήθηκε με υποτροφία MacArthur.

 

Marwa Arsanios | Εγκατάσταση: Ποιος φοβάται την ιδεολογία; Μέρος 2

                               Συνέλευση: Commons between land and landlessness

5 – 19 Μαΐου | Μέλισσα | Φερών 18, Πλατεία Βικτωρίας

Καθημερινές: 18:00-21:00 | Σαββατοκύριακα: 12:00-20:00

Ανάθεση Sharjah Art Foundation σε συμπαραγωγή με Onassis Stegi/Fast Forward Festival, San Francisco Museum of Modern Art and Vooruit Belgium.

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου

 

Μπορεί μια συμμαχία γυναικών με τη φύση να αποτρέψει την καταστροφή της γης; Η Marwa Arsanios με το έργο «Ποιος φοβάται την ιδεολογία; Μέρος 2» παρακολουθεί τη ζωή σε ένα χωριό της βόρειας Συρίας όπου κατοικούν μόνο γυναίκες και δημιουργεί μια εγκατάσταση για μια εναλλακτική οικονομία με διαφορετικούς κανόνες. Θα μπορούσε αυτό να αποτελέσει έναν διαφορετικό τρόπο διαβίωσης στον σύγχρονο κόσμο; Η έρευνα της Αρσάνιος επικεντρώνεται στην Τζινουάρ, ένα χωριό της βόρειας Συρίας όπου κατοικούν αποκλειστικά γυναίκες. Το 2011, επανακτήθηκε η γη που έως τότε ανήκε στο κράτος και το μεγαλύτερο μέρος της μετατράπηκε σε αγροτικές κοοπερατίβες και κοινόβια. Η ταινία παρουσιάζει, επίσης, έναν αγροτικό συνεταιρισμό που βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Συρίας με την κοιλάδα της Μπεκάα στον Λίβανο. Αυτός ο λιβανέζικος συνεταιρισμός έχει δημιουργήσει μια άτυπη δομή στα πρότυπα των ΜΚΟ, για να προσφέρει ασφαλή χώρο στις γυναίκες από τη Συρία που έχουν βρεθεί εκεί ως πρόσφυγες. Η ταινία διατυπώνει την προβληματική των ρόλων που ανατίθενται με «φυσικότητα» στις γυναίκες. Πώς οι γυναίκες μπορούν να αρνηθούν ή να εξελίξουν αυτούς τους ρόλους; Στα αγγλικά με υπότιτλους στα ελληνικά

Συνέλευση | 9 Μαΐου | 18:00-22:00

Στα ελληνικά με ταυτόχρονη διερμηνεία στα αγγλικά.

Σε ποιον ανήκει η γη που κατοικούμε; Τι μπορούμε να μάθουμε από τον τρόπο οργάνωσης των κοινοβίων ανά τον κόσμο; Στο Fast Forward Festival 6 οργανώνεται μια ανοιχτή κουβέντα με τη μορφή συνέλευσης, όπου θα μιλήσουμε για τη γη και την ιδιοκτησία.

Με το ζήτημα της έξωσης ως αφετηρία της συζήτησης, διάφοροι ομιλητές και συμμετέχοντες καλούνται σε μια συνέλευση, προκειμένου να σκεφτούν τους κοινούς πολιτικούς τόπους που μπορούν να ενεργοποιηθούν στις μέρες μας, σε έναν αγώνα για την επανάκτηση των κοινών. Ποιους τρόπους αντίστασης μπορούν να προτείνουν οι φεμινιστικές προσεγγίσεις για τα κοινά; Τι μας διδάσκει η ιστορία των γυναικείων συνεταιρισμών και κοινοβίων που βρίσκονται ανά τον κόσμο, αλλά και συγκεκριμένα στην Ελλάδα; Τι μπορούμε να μάθουμε από τους αυτοργανωμένους καταυλισμούς στη χώρα μας; Και, κυρίως, πώς μπορούμε να εναντιωθούμε σε μηχανισμούς σφετερισμού;

Ομιλητές που εκπροσωπούν διαφορετικές πολιτικές ομάδες και ακαδημαϊκά πεδία θα διατυπώσουν αυτά τα ερωτήματα σε σύντομες παρουσιάσεις και ομιλίες, αφήνοντας χώρο για μια ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

 

Εργαστήριο | 6 & 7 Μαΐου

Απευθύνεται σε γυναίκες από το Δίκτυο «Μέλισσα» – Δίκτυο Μεταναστριών στην Ελλάδα

Υφαντουργικό και συλλογικό εργαστήριο ραπτικής από τη Μάρουα Αρσάνιος μαζί με γυναίκες από το Δίκτυο «Μέλισσα»

Αυτό το εργαστήριο περιλαμβάνει μια συλλογική διαδικασία ραπτικής που θα συγκεντρώσει διάφορα υφαντικά υλικά τα οποία σχετίζονται με τις συμμετέχουσες, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μια εικόνα μέσα από αυτή τη διαδικασία.

https://www.onassis.org/el/whats-on/fast-forward-festival-6/fff6-who-afraid-ideology-part-2

 

Marwa Arsanios

Τα πρόσφατα πρότζεκτ της Marwa Arsanios αναπτύσσονται γύρω από ζητήματα οικολογίας, φεμινισμού, κοινωνικής οργάνωσης, συγκρότησης του έθνους, πολέμου και οικονομικής πάλης. Είναι ιδρυτικό στέλεχος του 98weeks, μιας οργάνωσης καλλιτεχνών που συντηρεί έναν χώρο έρευνας/project space. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MFA) από το University of the Arts του Λονδίνου (2007) και εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Τμήμα Καλών Τεχνών της Ακαδημίας Jan Van Eyck της Ολλανδίας (2011-2012). Αυτή την περίοδο εκπονεί τη διδακτορική της διατριβή στην Ακαδημία Καλών Τεχνών (Akademie der Bildenden Kunst) της Βιέννης. Εργάζεται επίσης ως καθηγήτρια μερικής απασχόλησης.

 

Πέτρος Μώρης | Το δώρο του αυτοματισμού

5-19 Μαΐου | 12:00-20:00 | Μέγαρο Υπατία (Πατησίων 55 & Ηπείρου - είσοδος από Ηπείρου)

Ανάθεση-Παραγωγή: Onassis Stegi/Fast Forward Festival 

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου

 

Μια σειρά αντιμνημειακών δημόσιων γλυπτών τοποθετούνται στο προαύλιο του Μεγάρου Υπατία. Οι υβριδικές συνθέσεις του Πέτρου Μώρη συνομιλούν με τα αρχαία αυτόματα και την εκπαιδευτική τους κληρονομιά, αντλώντας ταυτόχρονα ερεθίσματα από τη street art και τη διαδικτυακή κουλτούρα. Ένα υπαινικτικό σχόλιο για τα μοντέλα της ανοιχτής πνευματικής ιδιοκτησίας του διαδικτύου και τις επιδράσεις της τεχνολογικής εξάπλωσης του αυτοματισμού στις εργασιακές συνθήκες και στις διαφορετικές πτυχές της καθημερινής ζωής, σε διάλογο με την εκπαιδευτική κληρονομιά της νεοπλατωνικής φιλοσόφου Υπατίας.

https://www.onassis.org/el/whats-on/fast-forward-festival-6/fff6-gift-automation

 

Ανοιχτή συζήτηση | 12 Μαΐου | 18:00-20:00

Συζητώντας το δώρο του αυτοματισμού

Συζήτηση με τους/τις Δάφνη Δραγώνα, Debbora Battaglia, Matteo Pasquinelli και Πέτρο Μώρη.

Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας. Οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Στα ελληνικά με ταυτόχρονη διερμηνεία στα αγγλικά.

Οι ομιλητές και οι ομιλήτριες θα διερευνήσουν την έννοια του τεχνολογικού αυτοματισμού ως ενός διττού πολιτισμικού φαντασιακού, μέσα από τις μυθολογικές και ιστορικές καταγωγές του και τις σύγχρονες εκφάνσεις του: από την αυτοματοποίηση της εργασίας στην Ανθρωπόκαινο έως την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης.

 

Anima | Παραστασιακές αναγνώσεις | 19 Μαΐου | 18:00-19:00

Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας. Οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Στα ελληνικά με ταυτόχρονη διερμηνεία στα αγγλικά.

Anima: Παραστασιακές αναγνώσεις από τον Πέτρο Μώρη και τη Λητώ Κάττου, υπό τους ήχους της Khmer Rouge. Μια βραδιά αναγνώσεων, με κείμενα του νέου τεύχους του AM zine από τον Πέτρο Μώρη, σε συνοδεία ενός ζωντανού soundtrack από τη Khmer Rouge. Το AM είναι ένα zine λογοτεχνίας, ποίησης και θεωρίας, που δημοσιεύει κείμενα τα οποία έχουν πλέον καταστεί υλικό ανοιχτής πνευματικής ιδιοκτησίας. Το δεύτερο τεύχος, με τίτλο “Anima”, συνθέτει μια ιδιότυπη ανθολογία κειμένων και αποσπασμάτων βιβλίων, που εκτείνονται από την αρχαιότητα μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα, με αναφορά στις μυθολογικές και ιστορικές καταγωγές του τεχνολογικού αυτοματισμού και της μαγικής εμψύχωσης. Το AM επιμελούνται η Λητώ Κάττου και ο Πέτρος Μώρης.

 

Πέτρος Μώρης

Ο Πέτρος Μώρης (γενν. 1986, Λαμία) είναι πτυχιούχος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας και του Πανεπιστημίου Goldsmiths του Λονδίνου, καθώς και υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση. Ήταν υποψήφιος για τα βραβεία ΔΕΣΤΕ 2015 και Fellow του προγράμματος ARTWORKS 2018. Έχει παρουσιάσει ατομικές εκθέσεις σε χώρους τέχνης και γκαλερί, όπως οι Project Native Informant (Λονδίνο), DUVE Berlin (Βερολίνο), Union Pacific (Λονδίνο), Point Centre for Contemporary Art (Λευκωσία) και Σπίτι της Κύπρου, ενώ έχει πάρει μέρος σε διεθνείς ομαδικές εκθέσεις, σε μουσεία και ιδρύματα όπως το New Museum της Νέας Υόρκης, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, η Futura Gallery της Πράγας και το Ontario College of Art & Design University. Έχει συνεπιμεληθεί εκθέσεις και δρώμενα στην Μπιενάλε της Αθήνας 2011, στο Circuits and Currents (Αθήνα), στη Whitechapel Gallery και την Chisenhale Gallery (Λονδίνο) και έχει δώσει διαλέξεις για τη δουλειά του στο ICA του Λονδίνου, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

 

Koki Tanaka | Rehearsal for a Commons Future

Ανάθεση-Παραγωγή: Onassis Stegi/Fast Forward Festival 

10 Μαΐου | 18:00 | Χώρα (Κασταλίας & Σπετσών)

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

Μια ασυνήθιστη «πρόβα» για ένα μέλλον βασισμένο στην αλληλεγγύη, τη συνεργασία και τα κοινά, από τον διεθνούς φήμης Ιάπωνα καλλιτέχνη Koki Tanaka και τον Έλληνα ερευνητή Άγγελο Βαρβαρούση. Το project αποτελεί τμήμα ενός συνεχιζόμενου έργου για το «μέλλον των κοινών» που προέκυψε μετά από ανάθεση της Στέγης στον Κόκι Τανάκα και το οποίο βασίζεται σε πολύμηνη έρευνα συλλογικών εγχειρημάτων στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Λέσβο το φθινόπωρο του 2018, σε 24 συλλογικά εγχειρήματα, όπως συλλογικές κουζίνες, δομές αλληλεγγύης, κοινωνικά ιατρεία, συνεργατικές επιχειρήσεις και δομές αλληλεγγύης σε μετανάστες.. Στο πρώτο σκέλος της πρόβας, ακτιβιστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό εκφράζουν το όραμά τους για το μέλλον μέσα από εννιάλεκτες φράσεις. Τιτλοφορείται “9-word minifestos for a commons future” και είναι μια ποιητική παρέμβαση με φράσεις γραμμένες σε ανυπόγραφα αυτοκόλλητα τοίχου που θα τοποθετηθούν στον δημόσιο χώρο της πόλης. Άνθρωποι που συμμετέχουν σε συνεργατικές και αλληλέγγυες κινήσεις κλήθηκαν να συμβάλουν με μία έκφραση-μανιφέστο 9 λέξεων που να αποτυπώνει μια θέση τους ή μια πιο αφηρημένη επιθυμία για το μέλλον. Το δεύτερο σκέλος της πρόβας είναι ένα διαδραστικό παιχνίδι ανοιχτό στη συμμετοχή του κοινού, με θέμα «Τι κόσμο θέλουμε;» και στόχο την (ανα)κίνηση της συλλογικής φαντασίας για τη δημιουργία καλύτερων κόσμων τόσο στο εγγύς όσο και στο απώτερο μέλλον. Μέσα από μια ποικιλία τεχνικών συλλογικής επινοητικότητας, το παιχνίδι προσκαλεί ανοιχτά όσους/-ες θέλουν να παίξουν, να σκεφτούν και να ονειρευτούν από κοινού. Η δράση φιλοξενείται στο κοινωνικό κέντρο Khora, στις 10 Μαΐου 2019, στις 18:00.

https://www.onassis.org/el/whats-on/fast-forward-festival-6/fff6-rehearsal-commons-future

 

Ο Κόκι Τανάκα, μέσα από τις ποικιλόμορφες καλλιτεχνικές πρακτικές του, που περιλαμβάνουν βίντεο, φωτογραφίες και εγκαταστάσεις, ασχολείται με τη μελέτη των κρίσεων και των εφήμερων κοινοτήτων που αυτές δημιουργούν. Ο Τανάκα εισάγει ανθρώπους σε ασυνήθιστες γι’ αυτούς καταστάσεις, οι οποίες όμως «λανθάνουν» μέσα στις πιο απλές καθημερινές συνήθειες, και παρατηρεί και καταγράφει τις αντιδράσεις τους. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε ονομαστά καλλιτεχνικά φεστιβάλ και εκθέσεις διεθνώς (μεταξύ άλλων, στο Μουσείο Hammer του Λος Άντζελες, στο ICA του Λονδίνου, στο Μουσείο Migros της Ζυρίχης, στην 57η Μπιενάλε της Βενετίας κ.α.), ενώ έχει βραβευτεί ως Καλλιτέχνης της Χρονιάς για το 2015 από την Deutsche Bank.

Ο Δρ. Άγγελος Βαρβαρούσης είναι ερευνητής που ζει μεταξύ Αθήνας και Βαρκελώνης και ασχολείται με την έρευνα των κοινών, εναλλακτικών τρόπων ζωής και την αποανάπτυξη. Έχει συντονίσει τις μεγαλύτερες έρευνες που έχουν λάβει χώρα στην Ελλάδα στα ζητήματα των κοινών και της αλληλέγγυας οικονομίας και έχει δημοσιεύσει και παρουσιάσει τη δουλειά του σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής. Το έργο του εστιάζει στη μεταμορφωτική δύναμη του συνεργατισμού και της αλληλεγγύης σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο. Διδάσκει το μάθημα «Κοινά και κοινωνικά κινήματα» στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.

 

Tania El Khoury | The search of power

10 - 12 Μαΐου | 20:00 | Σημείο εκκίνησης: Κεντρική είσοδος Στέγης

Γλώσσα: στα αγγλικά, χωρίς μετάφραση στα ελληνικά

Τιμές εισιτηρίων:  Κανονικό: 10 € | Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 8 € | Παρέα 10+ άτομα, Κάτοικος Γειτονιάς: 7 € | Ανεργίας, ΑμεΑ, Συνοδός ΑμεΑ: 5 €

 

Μια νύχτα με ξαφνική διακοπή ρεύματος στη Βηρυτό έδωσε την αφορμή στην καλλιτέχνιδα Tania El Khoury να διερευνήσει την ιστορία των διακοπών ρεύματος στον Λίβανο. Μαζί με τον ιστορικό και σύζυγό της, Ziad Abu-Rish, ξεκίνησαν ένα ταξίδι στον χρόνο συλλέγοντας τεκμήρια. Έτσι, ανακάλυψαν μια διεθνική ιστορία, στην οποία εμπλέκονταν πολιτικοί, πολέμαρχοι, πολυεθνικές επιχειρήσεις και αποικιοκρατικές δυνάμεις. Στο The Search for Power, η καλλιτέχνις φωτίζει την ιστορία του ηλεκτρισμού στη Βηρυτό, με μια εγκατάσταση-περφόρμανς, που προσκαλεί το κοινό να εξετάσει αρχειακά έγγραφα, απροσπέλαστες γνώσεις και μια προσωπική αναζήτηση εκδίκησης. Πώς μπορούμε να καταγράψουμε αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και πώς γινόμαστε ενεργό μέρος τους; Προτείνεται να φοράτε άνετα ρούχα και παπούτσια.

https://www.onassis.org/el/whats-on/fast-forward-festival-6/fff6-search-power

 

Tania El Khoury

Η Τάνια Ελ Χούρυ είναι δημιουργός ζωντανής τέχνης, το έργο της οποίας εστιάζει στη διαδραστικότητα με το κοινό και εξετάζει το ηθικό και πολιτικό δυναμικό τέτοιων συναντήσεων. Το έργο της έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχει παρουσιαστεί σε 32 χώρες όλων των ηπείρων, σε ευρύτατου φάσματος χώρους, από μουσεία έως τελεφερίκ. Έχει τιμηθεί με το International Live Art Prize 2017, το Total Theatre Innovation Award και το Arches Brick Award 2011. Αυτή την εποχή είναι επισκέπτρια καθηγήτρια και συνεπιμελήτρια φεστιβάλ στο Fisher Center του Bard College (Πολιτεία της Νέας Υόρκης). Συνεργάζεται με το Forest Fringe του Εδιμβούργου και είναι συνιδρύτρια του Dictaphone Group, μιας συλλογικότητας έρευνας και περφόρμανς της Βηρυτού που δημιουργεί site-specific περφόρμανς, οι οποίες εξετάζουν τη σχέση μας με την πόλη και επαναπροσδιορίζουν τον δημόσιο χώρο της. Η Τάνια είναι διδάκτορας Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Royal Holloway του Λονδίνου.

Thomas Bellinck | Το άγριο κυνήγι

12 – 15 Μαΐου | 12 Μαΐου 22:00 & 13-15 Μαΐου 18:00 & 22:00 | Κεντρική Σκηνή Στέγης Ιδρύματος Ωνάση

Παγκόσμια πρεμιέρα | Διεθνής συμπαραγωγή Onassis Stegi/Fast Forward Festival

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 7 €  | Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 6 € | Παρέα 10+ άτομα,

Ανεργίας, ΑμεΑ, Συνοδός ΑμεΑ: 5 €

 

Πόσο σαφής και πόσο αναστρέψιμος είναι ο διαχωρισμός ανάμεσα σε θύμα, κυνηγό και παρατηρητές; Η ακουστική περφόρμανς του Thomas Bellinck Simple as ABC #3: The Wild Hunt συναρμολογεί ένα πολυφωνικό πορτραίτο του σύγχρονου ανθρωποκυνηγητού που κρύβεται πίσω από το φαινόμενο της μετανάστευσης. Κατά τη διάρκεια της περφόρμανς, ακούγονται αποσπάσματα αραβικών, αγγλικών, περσικών, γαλλικών και ελληνικών, που συγκεντρώθηκαν από περιοχές της Μεσογείου. Ένα φανταστικό μουσείο, φτιαγμένο από φωνές, ένα ηχητικό θεατρικό δοκίμιο σχετικά με τις τεχνολογίες αιχμής που αναπτύσσονται για την ανίχνευση, αλλά και ένα θεατρικό ντοκιμαντέρ-μιούζικαλ για την ψηφιοποίηση των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στήνεται πάνω στην Κεντρική Σκηνή. Στα αγγλικά με υπότιτλους στα ελληνικά.

https://www.onassis.org/el/whats-on/fast-forward-festival-6/fff6-wild-hunt

 

Thomas Bellinck

Ο Τόμας Μπέλλινκ, ο οποίος γεννήθηκε το 1983 και είναι εγκατεστημένος στις Βρυξέλλες, θέτει συχνά στο επίκεντρο του έργου του ερωτήματα αναφορικά με το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Είναι γνωστός, ιδιαίτερα, για το έργο του που εστιάζει στην εξουσία, την πολιτική και τη συστημική βία.

Ο Μπέλλινκ σπούδασε γερμανική φιλολογία και πήρε πτυχίο σκηνοθεσίας θεάτρου το 2009. Τον ίδιο χρόνο, αφού επελέγη από το Φλαμανδικό Θεατρικό Φεστιβάλ για μια πολιτική πρωτοβουλία με παράνομους μετανάστες σε απεργία πείνας, άνοιξε το φεστιβάλ με μια ομιλία που είχε τίτλο «Πεθαίναμε και τότε πήραμε ένα βραβείο». Το 2010, συνίδρυσε τη θεατρική ομάδα Steigeisen, με στόχο το ανέβασμα έργων θεάτρου-ντοκουμέντου. Το 2013, ο Τόμας δημιούργησε την πρώτη εκδοχή του Domo de Eŭropa Historio en Ekzilo («Το σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας στην εξορία»), μιας αέναα εν εξελίξει φουτουριστικής-ιστορικής έκθεσης αναφορικά με τη «ζωή στην πρώην Ευρωπαϊκή Ένωση», που παρουσιάστηκε και στην Αθήνα από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο του Fast Forward Festival 3, το 2016. Το 2015, ο Τόμας συνίδρυσε τη ROBIN, μια δομή παραγωγής εξατομικευμένων καλλιτεχνικών έργων διαχειριζόμενη από καλλιτέχνες. Από το 2017 και εξής, εργάζεται ως διδακτορικός ερευνητής στη Σχολή Καλών Τεχνών του University College της Γάνδης, όπου είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του The School of Speculative Documentary. Ο Τόμας Μπέλλινκ εργάζεται αυτή την περίοδο στην ανάπτυξης της σειράς περφόρμανς και εγκαταστάσεων “Simple as ABC”, αναφορικά με τον μηχανισμό της Δυτικής «διαχείρισης της μετανάστευσης» και την οπτική οικονομία ποινικοποίησης της μετανάστευσης.

 

 

Franziska Pierwoss & Sandra Teitge | Από τα βουνά της Φυλής

Ένα δείπνο για τη διαχείριση απορριμμάτων και τη σχετική οικονομία

15 Μαΐου | 20:00 | Μυστική Τοποθεσία

Ανάθεση-Παραγωγή: Onassis Stegi/Fast Forward Festival 

 

Μπορείτε να λάβετε συμμετοχή στο δείπνο συμπληρώνοντας τη φόρμα. Σε περίπτωση που επιλεγείτε, η πρόσκληση είναι αυστηρά ατομική.

Η δράση είναι στα ελληνικά (χωρίς αγγλική μετάφραση)

 

Σε απόσταση μόλις λίγων χιλιομέτρων από το κέντρο της Αθήνας, η Φυλή αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων στην Ευρώπη. Η Franziska Pierwoss και η Sandra Teitge προσκαλούν σε δείπνο ειδικούς από τον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων αλλά και κοινό, προκειμένου να συζητήσουν για το κομβικό αυτό ζήτημα, το οποίο συχνά παραβλέπεται. Στο ανατρεπτικό δείπνο-περφόρμανς, οι προσκεκλημένοι και οι καλλιτέχνιδες θα ανταλλάξουν απόψεις για τον ρόλο και τις συνέργειες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, την ανακύκλωση, την κυκλική οικονομία, τα πιθανά σενάρια για παραγωγή ενέργειας από τα απορρίμματα, καθώς και την ενδεχόμενη σύνδεση της διαχείρισης απορριμμάτων με την οικονομία των κοινών.

https://www.onassis.org/el/whats-on/fast-forward-festival-6/fff6-mountains-fyli-dinner-waste-management-and-its-economies

Franziska Pierwoss & Sandra Teitge

Οι Franziska Pierwoss & Sandra Teitge σκηνοθετούν από το 2014 περφόρμανς που σχετίζονται με ιστορικά γεύματα, στις οποίες εμπλέκονται καλλιτέχνες, ερασιτέχνες σεφ, συγγραφείς και ερεενητές που μελετούν μενού ιστορικής σημασίας και το πλαίσιο αναφοράς τους, υπογραμμίζοντας την ιστορική διάσταση της γαστρονομίας. Χρησιμοποιώντας την εξιστόρηση ως μια μεθοδολογία διερεύνησης της Ιστορίας, έχουν παρουσιάσει μαζί διάφορες καλλιτεχνικές φόρμες σε χώρους και διοργανώσεις όπως η Sharjah Biennial 13 στη Βηρυτό του Λιβάνου (Νοέμβριος 2017), η Galeria OMR και το MUAC στην Πόλη του Μεξικού (Φεβρουάριος-Μάρτιος 2017), το Spielart Festival στο Μόναχο (Οκτώβριος 2015) και στο πλαίσιο του Humboldt-Lab στο Βερολίνο (May 2014).

Η Φραντσίσκα Πίερβος (1981, Τούμπιγκεν, Γερμανία) είναι μια καλλιτέχνις που εξειδικεύεται στις περφόρμανς και τις εγκαταστάσεις και έχει τη βάση της στο Βερολίνο. Εργάζεται επίσης ως διοργανώτρια και εμπνεύστρια διάφορων πρότζεκτ πολιτιστικού περιεχομένου.

Η Σάντρα Τάιτγκε (1982, Ανατολικό Βερολίνο, Γερμανία) είναι επιμελήτρια/προγραμματίστρια, ερευνήτρια και περιστασιακά περφόρμερ. Αυτή την περίοδο είναι διευθύντρια του Goethe Pop Up Minneapolis.

 

 

https://www.onassis.org/whats-on/fast-forward-festival-6

Πληροφορίες

FAST FORWARD FESTIVAL 6

5-19 Μαΐου 2019 | Εντός & εκτός Στέγης

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Συγγρού 107

]]>
nospam@ertopen.com (Μαρία Κωνσταντοπούλου ) Εκδηλώσεις Wed, 24 Apr 2019 18:54:58 +0300
ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΜΗΤΕΡΑ - ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ http://www.ertopen.com/ekdiloseis/item/52166-kalynuchtamhteraparatashparastasewn http://www.ertopen.com/ekdiloseis/item/52166-kalynuchtamhteraparatashparastasewn ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΜΗΤΕΡΑ - ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

«Καληνύχτα Μητέρα»

της Μάρσα Νόρμαν

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ από τις 4 ΜΑΙΟΥ έως τις 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

κάθε Σάββατο στις 21:00, Κυριακή 19:00 και Δευτέρα 20:00

 

Το βραβευμένο με πούλιτζερ έργοτης Μάρσα Νόρμαν, «Καληνύχτα Μητέρα» παρουσιάζεται από τις 11 Ιανουαρίου στο θέατρο Radar. Την μετάφραση και σκηνοθεσία του έργου υπογράφει η Αναστασία Παπαστάθη η οποία  ερμηνεύει και το ρόλο της Kόρης, ενώ το ρόλο της Mητέρας ερμηνεύει η σπουδαία ηθοποιός του θεάτρου μας κυρία Μαρία Σκούντζου.

 

Λίγα λόγια για το έργο

Μια ζεστή σοκολάτα και ένα καραμελωμένο μήλο είναι η επιθυμία της Τζέσυ,  όταν δηλώνει στη Μητέρα της, από την αρχή σχεδόν του έργου, ότι θέλει να αυτοκτονήσει, με το όπλο του μπαμπά.

Η Θέλμα, σοκαρισμένη, προσπαθεί να μεταπείσει την κόρη της, ενώ εκείνη, να εξηγήσει τους λόγους της απόφασής της. Μάνα και κόρη για πρώτη φορά στη ζωή τους, θα πρέπει να μιλήσουν με ειλικρίνεια. 

Η σκηνική τους αναμέτρηση, φέρνει στο φως κρυμμένα μυστικά και αλήθειες, που ποτέ δεν είχαν ειπωθεί. Ενώ το ρολόι του τοίχου μας θυμίζει απειλητικά το πέρασμα του χρόνου, καθώς ο χρόνος δράσης του έργου, ταυτίζεται με τον πραγματικό χρόνο έναρξης της παράστασης.

Γιατί η Τζέσυ θέλει να βάλει τέρμα στην ζωή της;

Ποιό ήταν το παρελθόν της; Η απόφασή της σχετίζεται με την ζωή που έζησε ή με τη ζωή που δεν έζησε; Πόσο επηρέασε τη ζωή της η σχέση των γονιών της; Θα καταφέρει η μητέρα της να αποτρέψει την αυτοκτονία της;

Το έργο της Μάρσα Νόρμαν «Καληνύχτα Μητέρα», απαλλαγμένο από ασφυκτικές θεατρικές φόρμες, μελετά τις ανθρώπινες σχέσεις, με αλήθεια, τρυφερότητα, συγκίνηση και χιούμορ.

 

Το έργο της Μάρσα Νόρμαν "Καληνύχτα Μητέρα" κέρδισε το Βραβείο Πούλιτζερ καλύτερου δραματικού θεατρικού έργου (1983) καθώς και το SusanSmithBlackburn, το Hull-Warriner και το DramaDeskAward.

Μεταφέρθηκε στην οθόνη το 1986 σε σενάριο της συγγραφέα, σκηνοθεσία Τομ Μουρ (υποψηφιότητα Χρυσής Άρκτου, φεστιβάλ Βερολίνου, 1987), με την Σίσι Σπέισεκ και την Αν Μπάνκροφτ (υποψηφιότητα Χρυσής Σφαίρας, φεστιβάλ Βερολίνου, 1987).

Στην Ελλάδα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο Πύλη, το 1985-86, με τις Αλίκη Νορ στο ρόλο της μητέρας και Τζένη Ρουσσέα στο ρόλο της κόρης.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ/ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ/ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Αναστασία Παπαστάθη

ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ/ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ: Κυριακή Πανούτσου

ΜΟΥΣΙΚΗ: Πάνος Φορτούνας

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Χάρης Γερμανίδης

Artwork: Creatures

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ

Μαρία Σκούντζου: Μητέρα

Αναστασία Παπαστάθη: Κόρη

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 80 λεπτά χωρίς διάλειμμα

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: Κάθε Σάββατο στις 21.00, Κυριακή 19.00 και Δευτέρα 20:00

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 15 € κανονικό και 12€ μειωμένο

ΘΕΑΤΡΟRADAR

Πλατεία Αγίου Ιωάννη και Πυθέου 93-Αθήνα

Στάση μετρό ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

                                                     
210-9769294

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ / ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: στο ταμείο του θεάτρου: 210-9769294, στην ticketservises.gr και στα καταστήματα Public

https://www.ticketservices.gr/event/kalinyxta-mitera-theatro-radar/

https://radartheater.gr/       f Θέατρο RADAR

]]>
nospam@ertopen.com (Μαρία Κωνσταντοπούλου ) Εκδηλώσεις Wed, 24 Apr 2019 18:47:25 +0300
Markos Elektrik live feat ΕΛΕΝΗ ΚΟΚΚΙΔΟΥ - ΠΕΙΡΑΙΩΣ 131 - Δευτέρα 13 ΜΑΙΟΥ http://www.ertopen.com/ekdiloseis/item/52165-markoselektriklive http://www.ertopen.com/ekdiloseis/item/52165-markoselektriklive Markos Elektrik live feat ΕΛΕΝΗ ΚΟΚΚΙΔΟΥ - ΠΕΙΡΑΙΩΣ 131 - Δευτέρα 13 ΜΑΙΟΥ

Markos Elektrik live

 

 Δευτέρα 13 Μαΐου

Συμμετέχει η Ελένη Κοκκίδου

 

 

Οι Markos Εlektrik είναι το ηλεκτρικό αποτύπωμα της μουσικής του μεγάλου Μάρκου Βαμβακάρη στο παρόν. Ένα concept group του κιθαρίστα Κώστα Νικολόπουλου, που μεταφέρει τις πενιές του ρεμπέτικου με μια progressive διάθεση με rock and roll αποχρώσεις.

 

Πριν λίγους μήνες κυκλοφόρησαν το album Markos Εlektrik, το οποίο θα παρουσιάσουν ζωντανά στην μουσική σκηνή Πειραιώς 131, τη Δευτέρα 13 Μαΐου.

 

 Ειδικά για τη συγκεκριμένη βραδιά, θα έχουν πλάι τους την Ελένη Κοκκίδου, την εξαιρετική ηθοποιό με το γνήσιο λαϊκό τραγουδιστικό ταλέντο.  

 

Στο album Markos Elektrik, περιλαμβάνονται εφτά εμβληματικά τραγούδια του σπουδαίου Συριανού. Τα «Ψεύτικος Ντουνιάς», «Τα ματόκλαδα σου λάμπουν», «Μπλε Παράθυρα», «Νόστιμο τρελό μικρό μου», «Πλημμύρα», «Ζητώ παντού ο καημένος», «Πολίτισσα» αλλά και δύο ορχηστρικά, “Τα ματόκλαδα σου λάμπουν” και “Ζητώ παντού ο καημένος”.

 

Ηλεκτρική κιθάρα, αναλογικό synth, μπάσο και τύμπανα, αντικαθιστούν το μπουζούκι και την κιθάρα των πρώτων εκτελέσεων, θέλοντας να κρατηθεί ζωντανό το τραγούδι, με όσες δυνατόν λιγότερες απώλειες. Το αποτέλεσμα έτυχε θερμής αποδοχής δικαιώνοντας την προσέγγιση των Markos Elektrik στο έργο του Μάρκου, δίνοντας του μια αναπάντεχη μορφή, ριζικά διαφορετική από τις αρχικές εκτελέσεις.

 

Ο δημιουργός του σχήματος Κώστας Νικολόπουλος, είχε παρουσιάσει στο παρελθόν σε συνεργασία με τη Λίνα Νικολακοπούλου δύο εξαιρετικές παραστάσεις με θέμα τον Μάρκο και το ρεμπέτικο.

 

Η πρώτη, με τίτλο Μάρκος ο Φραγκοσυριανός, πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2012 στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Αργότερα παρουσιάστηκε στο Ισραήλ και στο Barbican του Λονδίνου με την συμετοχή του Alex Kapranos των Franz Ferdinand.

 

Η δεύτερη με τίτλο  Τετράς η Ξακουστή του Πειραιώς, παρουσιάστηκε το 2014 στον Πειραιά.

 

 

Markos Elektrik:


Νεκταρήλια Τσομπάνογλου -φωνητικά
Θάνος Καζαντζής - τύμπανα
Νίκος Παπαιωάννου –μπάσο, αναλογικά synths

Κώστας Νικολόπουλος – κιθάρες. φωνητικά

 

Info:

 

Πειραιώς 131 - Τηλ. 210 3450922

 

Ημέρα & Ώρα Παραστάσης: Δευτέρα 13 Μαΐου

Ώρα έναρξης: 21:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
8 ευρώ (ορθίων) – 10 ευρώ (καθήμενων)

Μετά την αγορά εισιτηρίου καθήμενων, καλέστε για κράτηση στο 210 3450922

 

Κρατήσεις – αγορά εισιτηρίων:

Viva.gr

 

]]>
nospam@ertopen.com (Μαρία Κωνσταντοπούλου ) Εκδηλώσεις Wed, 24 Apr 2019 18:41:20 +0300
«Έρως Θάνατος» στο Θέατρο ΕΞΑΡΧΗΣ http://www.ertopen.com/ekdiloseis/item/52164-erosthanatosstotheatroexarchs http://www.ertopen.com/ekdiloseis/item/52164-erosthanatosstotheatroexarchs «Έρως Θάνατος» στο Θέατρο ΕΞΑΡΧΗΣ
«Έρως Θάνατος»

Μια  πρωτότυπη θεατρική σύνθεση έργων  του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Για 2η χρονιά στο Θέατρο ΕΞΑΡΧΗΣ

 

Παράταση Παραστάσεων από 04 Μαΐου

 

Τρία διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη για τον έρωτα

 

Η ομάδα «Θεατρικοί Ορίζοντες» παρουσιάζει για δεύτερο χρόνο μια πρωτότυπη θεατρική παράσταση αφιερωμένη στον Έρωτα και το Θάνατο, μέσα από τη ματιά του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, γνωστό και ως «άγιο των ελληνικών  γραμμάτων» και «κορυφή των κορυφών» κατά τον Κ. Π. Καβάφη.

Μια θεατρική σύνθεση πάνω στα διηγήματα «Άνθος του γιαλού», «Υπό την βασιλικίν δρυν», «Το μοιρολόγι της φώκιας», καθώς και σε ποιήματα, επιστολές και κείμενα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που αφορούν τη ζωή (Έρως) και το θάνατο. Μέσα από το ρομαντικό, ευφάνταστο και αισθησιακό Παπαδιαμάντη ανακαλύπτουμε όψεις της ζωής και του θανάτου, απεικονισμένες μέσα από τα ήθη και τα έθιμα μιας άλλης εποχής. Ο ίδιος ο Παπαδιαμάντης άγγιξε όσο λίγοι τη βαθύτερη έννοια του έρωτα μέσα από τον ψυχισμό των ηρώων του και όπως καταλήγει ο ίδιος στο μοιρολόγι της φώκιας :«Σαν να χαν ποτέ τελειωμό, τα πάθια και οι καημοί του κόσμου…»

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Ελένη Τσακαλου, Ειρήνη Πολυδώρου, Αγγελος Κούκος

Συντελεστές

 

Σκηνοθεσία-μουσική επιμέλεια: Ντίνος Σπυρόπουλος

Σύνθεση Κειμένων : Ελένη Τσακάλου

Κοστούμια : Δανάη Σταματίου

Φωτισμός : John McKenzie

Φωτογραφίες: Νίκος Γράβαρης

Περούκες : Ευγενία Παπαδοπούλου

Δημόσιες σχέσεις : Κωνσταντίνος Πλατής

Παραγωγή : Θεατρικοί Ορίζοντες

Πληροφορίες

 

Θέατρο ΕΞΑΡΧΗΣ

Εμμανουήλ Μπενάκη και Δερβενίων 46 Εξάρχεια, Τ.Κ. 10681

Τηλ. 210-3822661

E-mail: exarhistheatro@gmail.comFacebookpage: ΘΕΑΤΡΟΕΞΑΡΧΗΣ

Ημέρες παραστάσεων: Σάββατο ώρα 9μμ

Πρεμιέρα:  04 Μαΐου 2019 έως 25 Μαΐου 2019

Τιμή εισιτηρίου: Γενική είσοδος  10 ευρώ, Άνεργοι, ΑΜΕΑ  5 ευρώ

Διάρκεια παράστασης : 70’

Τηλ. επικοινωνίας & κρατήσεων : 210 – 3822661, 6977023168

 

 


 

]]>
nospam@ertopen.com (Μαρία Κωνσταντοπούλου ) Εκδηλώσεις Wed, 24 Apr 2019 18:31:48 +0300
Ελένη Βιτάλη & Παναγιώτης Μάργαρης στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός http://www.ertopen.com/ekdiloseis/item/52163-elenivitali http://www.ertopen.com/ekdiloseis/item/52163-elenivitali Ελένη Βιτάλη & Παναγιώτης Μάργαρης στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός

Ελένη Βιτάλη & Παναγιώτης Μάργαρης

“Στιγμές…”

Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός

Σάββατο 11 Μαΐου 2019

στις 21.00

Μια μαγική μουσική συνύπαρξη…  Ένα μοναδικό ρεσιτάλ για φωνή και κλασική κιθάρα θα παρουσιάσουν στον Φιλολογικό Σύλλογο “Παρνασσός» οι δύο κορυφαίοι καλλιτέχνες.

 Η Ελένη Βιτάλη, μια από τις σπουδαιότερες ερμηνεύτριες των τελευταίων δεκαετιών, θα συναντηθεί επί σκηνής με τον διεθνούς φήμης κλασικό κιθαρίστα και συνθέτη Παναγιώτη Μάργαρη. 

Οι δύο καλλιτέχνες θα ερμηνεύσουν κομμάτια από την πλούσια δισκογραφία τους, καθώς και τραγούδια που αγαπούν. Ένα μυσταγωγικό μουσικό ταξίδι αισθήσεων, πλημμυρισμένο από πάθος, μαγεία και πλούσια συναισθήματα. 

 

Ελένη Βιτάλη και Παναγιώτης Μάργαρης – “Στιγμές”. Ένα σπάνιο ρεσιτάλ για δύο το οποίο θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Αθήνα και κανείς δεν πρέπει να χάσει… 

 

Τιμές εισιτηρίων χωρίς αρίθμηση:
Α Ζώνη- σειρές 1-3: 25€
Πλατεία σειρές 4 έως τέλος: 20€ (12€ Ανέργων, Φοιτητικό, ΑμεΑ)
Εξώστης: 15€ (12€ Ανέργων, Φοιτητικό, ΑμεΑ)

]]>
nospam@ertopen.com (Μαρία Κωνσταντοπούλου ) Εκδηλώσεις Wed, 24 Apr 2019 18:16:52 +0300
Αφρικανική σκόνη: Σταδιακή υποχώρηση από το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου http://www.ertopen.com/news/ellada/item/52162-afrikanikh-skonh-stadiakh-ypochwrhsh-apo-to-apogeyma-toy-megaloy-sabbatoy http://www.ertopen.com/news/ellada/item/52162-afrikanikh-skonh-stadiakh-ypochwrhsh-apo-to-apogeyma-toy-megaloy-sabbatoy Αφρικανική σκόνη: Σταδιακή υποχώρηση από το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου

Το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης έχει καλύψει μεγάλο μέρος της Ελλάδας, και θα είναι ιδιαίτερα έντονο κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Πέμπτης και της Μεγάλης Παρασκευής, ενώ η σταδιακή υποχώρηση των υψηλών συγκεντρώσεων σκόνης αναμένεται να ξεκινήσει το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου. Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο, περιλαμβάνουν την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Κρήτη, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Οι υψηλές συγκεντρώσεις της σκόνης έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο και έχουν φθάσει έως τη Μ. Βρετανία και τη Σκανδιναβία. Κάνοντας χρήση υπολογιστικών εργαλείων, τα οποία λαμβάνουν υπόψη την ατμοσφαιρική κυκλοφορία, οι ερευνητές του ΕΑΑ/meteo εκτίμησαν ότι οι πηγές της σκόνης εντοπίζονται στη Λιβύη σε εκτάσεις με αργιλώδη εδάφη και ψιλή άμμο.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή της Λιβύης, λόγω του συνδυασμού των χαμηλών πιέσεων στη Δυτική Μεσόγειο με τις υψηλές πιέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οδηγεί στην ανύψωση μεγάλης ποσότητας σκόνης και τη μεταφορά της προς τη χώρα μας και άλλες χώρες της Ευρώπης, με συνέπεια να μειώνουν την ορατότητα κυρίως στη Νότια Ελλάδα, αλλά να προκαλούν και λασποβροχές.

Ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 25 βαθμούς στη χώρα μας, με τις υψηλότερες θερμοκρασίες να καταγράφονται στην Πελοπόννησο. Την Μεγάλη Τρίτη, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες καταγράφηκαν στην Κυπαρισσία (25,9), στην Αμαλιάδα (25,1), στη Ζαχάρω Ηλείας (24,8), στο Βαρθολομιό (24,7), και στην Ηγουμενίτσα (24,7).

Ο καιρός σήμερα

Τη Μεγάλη Τετάρτη αναμένονται νεφώσεις στα νότια και ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο, οι οποίες σταδιακά θα περιοριστούν στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο. Ασθενείς βροχοπτώσεις θα σημειωθούν τις πρώτες ώρες του εικοσιτετραώρου στη Θεσσαλία, τη Στερεά, την Πελοπόννησο και το Βόρειο Αιγαίο. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες. Η ορατότητα έως το πρωί και προς το βράδυ στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 7 έως 19 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και τη Θράκη από 9 έως 21, στα δυτικά ηπειρωτικά από 13 έως 28, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 11 έως 25, στα νησιά του Ιονίου από 14 έως 24, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 14 έως 23, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 14 έως 21, και στην Κρήτη από 14 έως 28 βαθμούς.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ, σταδιακά όμως θα εξασθενήσουν και θα γίνουν μεταβαλλόμενοι 2 έως 4 μποφόρ. Στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες έως ανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές και νοτιοανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις έως το απόγευμα με μικρή πιθανότητα για ασθενείς πρόσκαιρες βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ, προς το βράδυ όμως θα στραφούν σε βόρειους ίδιας έντασης. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες. Η ορατότητα έως το πρωί και προς το βράδυ θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 16 έως 25 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια με πρόσκαιρες αραιές νεφώσεις. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Η ορατότητα έως το πρωί και προς το βράδυ θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 11 έως 19 βαθμούς.Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ

]]>
nospam@ertopen.com (Νίκος Κλέτσας) Ελλάδα Wed, 24 Apr 2019 15:00:12 +0300
Το επίδομα ενοικίου, το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης και άλλες παροχές καταβάλλονται σήμερα Μεγάλη Τετάρτη http://www.ertopen.com/news/ellada/item/52156-to-epidoma-enoikioy,-to-koinwniko-eisodhma-allhleggyhs-kai-alles-paroches-kataballontai-shmera-megalh-tetarth http://www.ertopen.com/news/ellada/item/52156-to-epidoma-enoikioy,-to-koinwniko-eisodhma-allhleggyhs-kai-alles-paroches-kataballontai-shmera-megalh-tetarth Το επίδομα ενοικίου, το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης και άλλες παροχές καταβάλλονται σήμερα Μεγάλη Τετάρτη

Σήμερα Μεγάλη Τετάρτη, καταβάλλονται μία σειρά από επιδόματα και παροχές, λόγω των εορτών του Πάσχα και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Προνοιακών Παροχών και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Τα ποσά των επιδομάτων είναι διαθέσιμα με βάση τις διαδικασίες του συστήματος πληρωμών ΔΙΑΣ και των πιστωτικών ιδρυμάτων. Αν συμπεριληφθούν και τα ποσά που πληρώθηκαν στις 18 Απριλίου για αναπηρικά και διατροφικά προνοιακά επιδόματα σε 170.000 δικαιούχους, τότε συνολικά οι καταβολές του Οργανισμού, ενόψει Πάσχα, ξεπερνούν τα 273 εκατομμύρια ευρώ.

Αναλυτικότερα, σήμερα 24 Απριλίου, καταβάλλονται:

- Το επίδομα στέγασης (ενοικίου) σε όλους όσοι υπέβαλαν αίτηση στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, έως τις 31 Μαρτίου και αυτή έχει εγκριθεί. Η πληρωμή αφορά 177.638 δικαιούχους-νοικοκυριά και συνολικά περισσότερα από 477.000 άτομα. Το ποσό φτάνει στα 82,46 εκατ. ευρώ. Το επίδομα θα δοθεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2019 σε όλους όσοι έχουν στο όνομά τους ηλεκτρονικό μισθωτήριο συμβόλαιο από αυτήν την ημερομηνία. Όλοι θα εισπράξουν τα μηνιαία επιδόματα που δικαιούνται με βάση τη σύνθεση του νοικοκυριού έως και τον Μάρτιο. Υπενθυμίζεται ότι η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα παραμένει ανοιχτή, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να την επισκέπτονται και να υποβάλουν τις αιτήσεις τους ανά πάσα στιγμή.

- Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), στους δικαιούχους των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν έως τις 31 Μαρτίου. Συνολικά, θα καταβληθούν 54,31 εκατ. ευρώ σε 264.755 δικαιούχους-νοικοκυριά. Η πληρωμή αφορά πάνω από 565.000 άτομα. Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΚΕΑ παραμένει ανοιχτή, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να την επισκέπτονται και να υποβάλουν τις αιτήσεις τους ανά πάσα στιγμή.

- Οι συντάξεις και τα επιδόματα μηνός Μαΐου σε δικαιούχους ανασφάλιστους υπερήλικες. Συνολικά, θα καταβληθούν 11,298 εκατ. ευρώ σε 34.093 δικαιούχους.

- Τα προνοιακά επιδόματα στεγαστικής συνδρομής και ομογενών που χορηγούνταν από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) έως και το 2018 για τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο. Συνολικά, θα καταβληθούν 2,1 εκατ. ευρώ σε 11.000 δικαιούχους.

«Στις 24 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί, επίσης, εμβόλιμη πληρωμή ποσών επιδόματος παιδιού που αντιμετωπίζει ορισμένες αστοχίες της πρώτης πληρωμής του 2019 σε περιορισμένο πλήθος δικαιούχων. Στην ίδια εμβόλιμη πληρωμή θα εξοφληθούν και αναδρομικά ποσά από το 2018» διευκρινίζει ο ΟΠΕΚΑ. 

]]>
nospam@ertopen.com (Νίκος Κλέτσας) Ελλάδα Wed, 24 Apr 2019 12:00:14 +0300
Ανιχνεύθηκε στον Άρη ο πρώτος σεισμός σε άλλον πλανήτη http://www.ertopen.com/news/kosmos/item/52155-anichneythhke-ston-arh-o-prwtos-seismos-se-allon-planhth http://www.ertopen.com/news/kosmos/item/52155-anichneythhke-ston-arh-o-prwtos-seismos-se-allon-planhth Ανιχνεύθηκε στον Άρη ο πρώτος σεισμός σε άλλον πλανήτη

Το ρομποτικό γεωλογικό εργαστήριο InSight της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) ανίχνευσε κατά πάσα πιθανότητα τον πρώτο του σεισμό από το υπέδαφος του 'Αρη. Είναι η πρώτη φορά που ανιχνεύεται σεισμός σε άλλο πλανήτη πέρα από τη Γη και το δορυφόρο της, τη Σελήνη.  Το αδύναμο σεισμικό σήμα έγινε αντιληπτό από το όργανο SEIS (Seismic Experiment for Interior Structure) στις 6 Απριλίου, κατά την 128η αρειανή μέρα του σκάφους. Είναι το πρώτο «τρέμουλο» που φαίνεται να προέρχεται από το εσωτερικό του γειτονικού πλανήτη και όχι από δυνάμεις στην επιφάνεια του, όπως ο άνεμος. Οι επιστήμονες μελετούν ακόμη το σήμα για να βρουν την ακριβή αιτία του.

«Με αυτό το πρώτο σήμα ξεκινά και επίσημα ένα νέο πεδίο: η αρειανή σεισμολογία», δήλωσε ο επικεφαλής επιστήμονας της αποστολής InSight Μπρους Μπάνερντ του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA. Προς το παρόν, ο πρώτος αυτός μικροσεισμός ήταν πολύ αχνός (περίπου δύο βαθμών και σε απόσταση 50 έως 100 χιλιομέτρων από το σεισμογράφο) για να εξαχθούν από αυτόν συμπεράσματα σχετικά με το εσωτερικό του 'Αρη, κάτι που αποτελεί το βασικό στόχο του InSight. Η αρειανή επιφάνεια είναι συνήθως υπερβολικά ήσυχη, πράγμα που επιτρέπει στο σεισμογράφο του ρομποτικού εργαστηρίου να πιάνει ακόμη και πολύ αχνά σεισμικά σήματα. Αντίθετα η Γη κατακλύζεται από συνεχή σεισμικό θόρυβο, που δημιουργούν οι ωκεανοί και ο καιρός.
ΑΠΕ

]]>
nospam@ertopen.com (Νίκος Κλέτσας) Κόσμος Wed, 24 Apr 2019 17:00:35 +0300
Γυναίκα ξύπνησε από κώμα μετά από 27 χρόνια! http://www.ertopen.com/news/kosmos/item/52154-gynaika-xypnhse-apo-kwma-meta-apo-27-chronia http://www.ertopen.com/news/kosmos/item/52154-gynaika-xypnhse-apo-kwma-meta-apo-27-chronia Γυναίκα ξύπνησε από κώμα μετά από 27 χρόνια!

Μια γυναίκα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η οποία είχε τραυματισθεί σοβαρά στο κεφάλι σε ένα τροχαίο το 1991 και είχε έκτοτε παραμείνει σε κώμα, ξύπνησε μετά από 27 χρόνια, μια περίπτωση που έχει κάτι από ιατρικό θαύμα.

Η Μουνίρα Αμντουλά, η οποία ήταν 32 ετών την εποχή που έπεσε σε κώμα, ήταν επιβάτης σε ένα αυτοκίνητο που πήγαινε να πάρει το γιo της από το σχολείο και το οποίο είχε συγκρουστεί με ένα λεωφορείο.
Ο τετράχρονος γιός της Ομάρ, που καθόταν μαζί της στο πίσω κάθισμα, δεν είχε πάθει τίποτε από τη σύγκρουση, καθώς η γυναίκα τον προστάτευσε με το σώμα της, αλλά η ίδια είχε τραυματισθεί πολύ σοβαρά.

 Όμως, πέρυσι, όπως έγινε τώρα γνωστό, σύμφωνα με το BBC, ανέκτησε τη συνείδηση της σε ένα γερμανικό νοσοκομείο μετά από πολυετή θεραπεία.
«Ποτέ δεν είχα εγκαταλείψει την ελπίδα γι' αυτήν, επειδή πάντα είχα ένα προαίσθημα ότι μια μέρα θα ξυπνούσε», δήλωσε ο γιoς της, ο οποίος και αποκάλυψε το ξύπνημα της μητέρας του, γιατί, όπως είπε, «θέλω να πω στους ανθρώπους να μην χάνουν την ελπίδα τους για τους αγαπημένους τους.
Μην τους θεωρείτε νεκρούς, ακόμη κι αν φαίνονται σε αυτή την κατάσταση».

]]>
nospam@ertopen.com (Νίκος Κλέτσας) Κόσμος Wed, 24 Apr 2019 19:00:21 +0300
Μήνυμα της Λαϊκής Ενότητας για τα 104 χρόνια από την γενοκτονία των Αρμενίων http://www.ertopen.com/news/ellada/item/52151-mhnyma-ths-laikhs-enothtas-gia-ta-104-chronia-apo-thn-genoktonia-twn-armeniwn http://www.ertopen.com/news/ellada/item/52151-mhnyma-ths-laikhs-enothtas-gia-ta-104-chronia-apo-thn-genoktonia-twn-armeniwn Μήνυμα της Λαϊκής Ενότητας για τα 104 χρόνια από την γενοκτονία των Αρμενίων

Με αφορμή, 24 Απριλίου, τη συμπλήρωση 104 χρόνων από την ημέρα που συμβολικά θεωρείται ως η εναρκτήρια της γενοκτονίας των Αρμενίων, η Λαϊκή Ενότητα τιμά τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων της θηριωδίας στην οποία επιδόθηκαν οι τουρκικές αρχές.

Η Λαϊκή Ενότητα εκφράζει την αμέριστη αγάπη και αλληλεγγύη της στην αρμενική κοινότητα της Ελλάδας και δηλώνει την πλήρη και αδιαπραγμάτευτη υποστήριξη στα δίκαια αιτήματά της.

Και φυσικά πολύ περισσότερο, υποστηρίζει την αποκατάσταση, ηθική και υλική, που υπέστη ο αρμενικός λαός από τη θηριωδία των τουρκικών αρχών στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας των Αρμενίων παραμένει άσβεστη, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που το σύγχρονο κράτος της Τουρκίας -όχι μόνο αρνείται την αναγνώρισή της αλλά- συνεχίζει να εκδηλώσει περιστατικά πρωτοφανούς επιθετικότητας, όπως για παράδειγμα στο νησί της Κύπρου ή ακόμα και στα εδάφη της βόρειας Συρίας.

Η Λαϊκή Ενότητα επιθυμεί την ενίσχυση των αδελφικών σχέσεων ανάμεσα στον ελληνικό και τον αρμενικό λαό, προσβλέποντας στη δημιουργία μίας ειρηνικής ασπίδας ασφαλείας, σταθερότητας και προόδου στην Ελλάδα, την Αρμενία και την ευρύτερη περιοχή μας.

]]>
nospam@ertopen.com (Νίκος Κλέτσας) Ελλάδα Wed, 24 Apr 2019 10:30:39 +0300